Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Péče o pleť v mrazu

Péče o pleť v mrazu

Péče o pleť v mrazu

31. prosince 2017 od Karolína Hornová

31. prosince 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Jak zamezit dehydrataci, podráždění a nepříjemnému šupinatění pokožky? Společně s kosmetičkou Julií Bauer jsme si posvítili na zásady, které vás i v tuhých mrazech udrží ve své kůži.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Povětrnostní vlivy dělají s pletí možná víc, než si myslíte. Vítr ji vysušuje, mráz snižuje její prokrvení a přispívá k dehydrataci. Její přirozená ochranná bariéra tak může ztratit na síle a pleť je náchylnějších ke svědění či ekzémům. Platí to o pokožce celého těla a samozřejmě rukou.


Používejte mastnější krémy

Častým mýtem, který kolem péče o pokožku a pleť v mrazu koluje, je, že by se v zimě neměly používat hydratační krémy. Kosmetička Julie Bauer Šnoblová upozorňuje, že jde opravdu o mýtus: Voda z hydratačních krémů nám opravdu zamrznout v kůži nemůže. Kůže má určitou teplotu, i když na povrchu třeba nižší, než je naše běžná tělesná. Rozhodně ale neklesá k bodu mrazu.“

Výjimkou jsou opravdu extrémní vysokohorské podmínky, kdy horolezcům doslova namrzá obličej a zmrzají krůpěje potu na obočí a řasách. „Tehdy je na místě chránit se speciálním hutným krémem pro prevenci omrzlin, který seženete třeba i v obchodě s outdoorovým vybavením,“ upřesňuje Julie Bauer. Toho se ale v běžném životě opravdu bát nemusíte – snad jen na horské túře, kde vás může zaskočit změna počasí. Tehdy k ochraně pleti většinou postačí i pořádná dávka kosmetické vazelíny.

balzám na rty


Hydratujte a vyživujte

Pravda je taková, že v zimě se pokožka vysušuje a často potřebuje naopak více hydratace než na jaře nebo na podzim. Běžnému „smrtelníkovi“ kosmetička doporučuje sáhnout v zimě po hydratačním krému, který by ale měl mít vyšší obsah tuků. „Jsou to třeba ceramidy, lipidy, cholesterol nebo rostlinné oleje,“ dodává odbornice.

Obecně je pro zimní období vhodné zvolit hutnější krém, samozřejmě v závislosti na typu pleti. „Mastnější pleť mrazu přirozeně lépe odolává, často jí stačí i běžný krém a třeba jednou týdně aplikace výživné masky,“ radí Julie Bauer. Výživnou masku doporučuje i obecně pro ostatní typy pleti.

krém na tělo


Chraňte svou tvář před smogem

Pokud nežijete na horách, je zima také obdobím smogu. Především ve větších a průmyslových městech se v ovzduší kumulují škodlivé látky, jež mohou způsobovat podráždění pleti i její předčasné stárnutí. „Především zralejší pleti doporučuji péči v podobě séra nebo nočního krému s antioxidanty, které tento útok zvenčí pomohou odrazit a dostat pleť do rovnováhy,“ radí Julie Bauer.

Ze stejného důvodu nezapomínejte večer na dokonalé odlíčení a také čištění pleti. „I když se nelíčíte, můžete zvlášť v tomto období po použití čisticího mléka a vatového tamponku zaznamenat, že aplikátor rozhodně nezůstal čistý. Jsou na něm nečistoty, které přes den na pleti ulpěly – prach, mikroskopický popílek a podobně. Čištění pleti je tedy vhodné, i když nepoužíváte make-up,“ říká kosmetička.

balzám na rty


Peelingu se nebojte

Pokud jste zvyklá používat obličejový nebo tělový peeling, v zimě se ho rozhodně nemusíte vzdávat. Naopak, dobře si poradí se suchou pokožkou a připraví ji na použití výživného krému. Přizpůsobte ale frekvenci jeho používání potřebám pleti či pokožky.

„Není nutné ho používat každý týden, stačí jednou za čtrnáct dní. Nebude tak hrozit podráždění nebo zbytečné namáhání pokožky či pleti. Také ho nepoužívejte krátce poté, co přijdete zvenku, a nechte pleť nějakou dobu aklimatizovat – poznáte to tak, že zmizí začervenání a pleť bude mít na omak přirozenou teplotu, tedy ani příliš studenou, ani nebude zahřátá,“ doporučuje Julie Bauer.


Oblečení jako ochrana nestačí

„V zimě se častěji než kdykoli jindy setkávám s ekzémy, šupinatěním a suchou pokožkou – především na kloubech rukou, ale i obecně po celém těle. Ruce jako okrajová část těla jsou v zimě samozřejmě více vystavené mrazu, ale nepomáhá ani oblečení – drsné svetry, spousta vrstev, pod kterými pokožka nedýchá. a podobně,“ říká odbornice.

krém na ruce

Doporučuje pravidelnou, ideálně každodenní péči pomocí hutnějšího krému: „Mám ráda ty s obsahem přírodních olejů nebo emoliencia, tedy promašťovací krémy, které seženeme i pro citlivou pleť. Je to příjemný rituál po každodenní sprše a asi nejlepší prevence lehkých ekzémů a svědění, ale i stárnutí pokožky.“ Kromě tělových krémů s obsahem olejů můžete sáhnout také po tělových máslech nebo přípravcích s ureou.

Platí to i v péči o ruce, na kterých nejsou mazové žlázy, a tudíž mají tendenci se hodně vysušovat – i při pobytu mimo domov byste měli mít v kabelce malé balení výživného krému na ruce jako „první pomoc“. Pomůže i malé balení kosmetické vazelíny, která má všestranné použití – v případě nutnosti ji lze použít jako ochranný krém na obličej a hodí se i pro ochranu citlivého očního okolí v opravdových mrazech nebo na horách.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít