Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nemoci z horka: víme, jak na ně!

Nemoci z horka: víme, jak na ně!

Nemoci z horka: víme, jak na ně!

1. srpna 2022 od Marta Pušová

1. srpna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Angíny, ekzémy nebo žaludeční obtíže – to jsou jedny z nejčastějších letních nemocí, se kterými se pravidelně v prázdninovém období setkáváme. Jak letním nemocem předejít a čemu se vyhnout? Prozradí MUDr. Josef Štolfa.
Je léto, ale přesto se najde řada lidí, kteří kašlou, mají rýmu a bolí je v krku. Teplé počasí s sebou nese mnoho situací, kdy se člověk snaží co nejrychleji ochladit. Jenže rychlé ochlazení způsobí teplotní šok, kterému organismus ne vždy dokáže čelit. Pokud zvenku vstoupíme do klimatizované místnosti, případně ještě sáhneme po pití s ledem, tělo na takovou náhlou změnu neumí v krátké chvíli přiměřeně reagovat a výsledkem může být porucha obranyschopnosti. Svou roli samozřejmě hraje i přesušený vzduch klimatizovaných prostor, který sliznice dýchacích cest oslabuje a dělá je vnímavější vůči mikroorganismům.

Angína a bolest krku v létě!

Nachlazení, rýma a zvýšená teplota jsou typické zejména pro chladné počasí. Někdy vás ale příznaky virózy překvapí i uprostřed léta. Stačí k tomu prochlazení z klimatizace v autě nebo z mokrých plavek.

Jak ale nachlazení v létě léčit?

Zalézt do postele a napařovat dutiny zvládne málokdo. Podle lékaře stačí, když nasadíte klidový režim, zvýšíte příjem tekutin a užijete léky na bázi paracetamolu. „Více než nachlazení jsou pro léto typické angíny, které doma léčit rozhodně nedoporučuji. Jakmile pociťujete nesnesitelnou bolest v krku, raději vyhledejte svého praktického lékaře, který vás vyšetří a určí vhodný způsob léčby. Neléčená angína způsobená mikrobem streptokokem může poškodit srdce, ledviny nebo klouby,“ varuje MUDr. Josef Štolfa ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL), 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a IPVZ.  Prevencí pak může být i užívání vitaminů, které posílí imunitu a organismus. Patří mezi ně například Maxi Vita Exclusive (koupit v e-shopu) nebo Kneipp Imunita šumivé tablety s vitaminem C a zinkem s příchutí bezinky a ostružiny (koupit v e-shopu), kterými navíc kromě imunity posílíte také pitný režim. Pokud by vás trápila také bolest v krku, mohou vám ulevit třeba HerbalMed past. bez cukru Šalv+vitC (koupit v e-shopu).

Zablokovaný krk a další problémy se zády

Klimatizace může udělat neplechu nejen se vznikem angíny, ale dokáže potrápit také s migrénou a bolestí zad. „Nejhorší situací je přímá expozice chladnému proudu vzduchu, kdy může reflexně dojít ke spasmu šíjových a krčních svalů, ke krční blokádě a bolesti,“ doplňuje lékař.

Jak na migrény a zablokovaná záda?

Prevencí bolestí hlavy a zad je rozumné zacházení s klimatizací a dostatečný přísun tekutin. Pokud klimatizaci regulovat nedokážete, pak si do práce či kanceláře pořiďte svetr nebo šál, kterými záda a šíji ochráníte. Zkusit můžete také ALPA Konopný balzám hřejivý (koupit v e-shopu), kterým prohřejete a uvolníte postižené místo, zvláště v oblasti šíje a krku.

Ledviny a močové ústrojí v ohrožení

Mezi ty vůbec nejnepříjemnější letní potíže patří různé záněty močového měchýře, které mají tendence se vracet. Stačí průvan, prochlazení nebo koupání v bazénu a na problémy je zaděláno.
Jak předejít zánětům močového měchýře a dalším problémům s ledvinami a močovým ústrojím? MUDr. Štolfa radí dbát na zvýšenou hygienu, dostatečně pít a nezůstávat v mokrých plavkách. Pomáhají také doplňky stravy s brusinkami, jako například Maxi Vita Herbal (koupit v e-shopu).

Pozor na ekzémy a vyrážky

Z bazénu nebo rybníka si ale nemusíte odnést pouze zánět močového měchýře. Zejména v období, kdy déle neprší, se v přírodních koupalištích zvyšuje podíl sinic a dalších mikroorganismů, majících na svědomí různé úporné ekzémy a vyrážky. „Před koupáním v rybníku bychom se rozhodně neměli umývat sprchovým gelem a drhnout ručníkem. Takto ‚ošetřenou‘ kůži obnažíme před mikroorganismy přítomnými ve vodě tím, že kůži vezmeme její přirozený ochranný filtr. Po koupání se vždy osprchujte a ošetřete kůži. Sinice a další bakterie na ní neulpí,“ vysvětluje MUDr. Štolfa. Zkuste třeba Nivea Urea Intenzivní pečující krém (koupit v e-shopu), který poskytne pokožce intenzivní hydrataci a zklidnění až na 72 hodin.

Co dělat při žaludečních obtížích?

Jestliže už něco špatného sníte a potýkáte se se zvracením, které následují průjmy, měli byste sáhnout po černém čaji nebo nápoji s kofeinem. „Silný černý čaj nechte vychladit, oslaďte jej a studený jej po lžičkách užívejte na zklidnění žaludku. Pokud nemáte při ruce černý čaj, můžete ho nahradit chladným nápojem s kofeinem, ze kterého ale nechte vyprchat bublinky. Dietní omezení na 24 hodin jsou samozřejmostí,“ vysvětluje MUDr. Štolfa. V případě, že obtíže neustupují, je namístě vyhledat pomoc lékaře.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít