Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Ekzém v obličeji: Jak se ho zbavit?

Ekzém v obličeji: Jak se ho zbavit?

Ekzém v obličeji: Jak se ho zbavit?

26. září 2020 od Eva Šarfová

26. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Pokožka obličeje je sama o sobě citlivá a často reaguje i na malé podráždění alergickou reakcí. Někdy však může jít o ekzém, který vyžaduje dlouhodobou a zvýšenou péči. A je tak nutná i pomoc lékaře.
Začervenání pokožky, výsev drobných pupínků a vyrážek, svědění nebo pálení. Příčinou těchto problémů mohou být alergie, ať už na nějakou potravinu či látku obsaženou v kosmetice, dlouhodobý stres, pobyt ve znečištěném prostředí nebo také chronická onemocnění, mezi něž patří nejčastěji atopický ekzém.

První pomoc

Všimli jste si, že s vaší pokožkou je něco v nepořádku? Pak se nesnažte zamaskovat červené flíčky a pupínky make-upem, problém jen tak sám od sebe nezmizí. Chvíli to vydržte a nepoužívejte (alespoň na postižená místa) žádný make-up ani korektor. „Při vzniku ekzému je potřeba vysadit všechny kosmetické přípravky, které na pleť obličeje používáme. Postižená místa promazávejte jen klasickou žlutou vazelínou, která neobsahuje dráždivé látky,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová a dodává, že je potřeba kůži promazávat několikrát denně, třeba i 10x.
Tip redakce:
Vyplatí se mít proto doma po ruce
Vaseline Kosmetickou vazelínu Original (koupit v e-shopu). Od svědění a zarudnutí uleví také přípravek s obsahem kalcia panthotenica, jako je například Bepanthen Sensiderm krém, který obnovuje ochrannou kožní bariéru, dokonale hydratuje a regeneruje pokožku.

Tipy ze zelené lékárny

„Potíže mohou pomoci zmírnit i obklady z dubové kůry, ale pozor na vysušení kůže,“ upozorňuje MUDr. Jarešová. Na ekzém existují také další bylinky. Úlevu od svědění přináší i oplachování pokožky chladným nálevem z měsíčku nebo řepíku lékařského. Vždy je pak ale potřeba kůži dobře promazat.

Upravte životosprávu

Při potížích s ekzémem dbejte také na jídelníček. Vyloučit byste z něj měli ostrá a kořeněná jídla, čokoládu a další sladkosti, kofein a alkohol. Snažte se organismus spíše pročistit, například popíjením Panda Natur Kopřiva bylinného čaje (koupit v e-shopu). Důležité je také vyvarovat se stresu, dodržovat pitný režim, a dokud problémy nezmizí, snažit se omezit sportovní aktivity, protože kůži dráždí i nadměrné pocení. Ve studeném počasí dbejte na ochranu pokožky a než půjdete ven, preventivně ji namažte ochranným krémem či vazelínou.

TIP: Velký výběr bylinných čisticích čajů najdete i na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Kdy zamířit k lékaři

Pokud obtíže přetrvávají několik dní a nedaří se vám kůži zklidnit, na nic nečekejte a zamiřte k lékaři, který zjistí příčinu. „Někdy alergické reakce vznikají po prvním použití kosmetického přípravku, ale to neznamená, že se vám ekzém nemůže udělat i po produktu, který používáte dlouho. Kůže je schopná vytvářet si protilátky postupně. Reakce mohou být na parabeny, parfemace a další složky,“ upozorňuje MUDr. Lucie Jarešová. Kůži pak zklidní přípravky s kortikoidy, které se ale na obličej smí aplikovat jen krátce, maximálně 5 dnů. Do budoucna volte pro péči o pleť hypoalergenní přípravky pro citlivou pleť, abyste předešli dalšímu možnému podráždění. 
Tip redakce:
Pro odličování citlivé pleti je vhodný například
Neutrogena Hydro Boost Čisticí gel (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít