Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zhubnout, když je vám 40+

Jak zhubnout, když je vám 40+

Jak zhubnout, když je vám 40+

23. září 2022 od Petra Lamschová

23. září 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Proč je hubnutí po 40 tak těžké? Jak na to jít správně, udržitelně a trvale, bez nějaké strašné námahy a hlavně stresu? Zeptali jsme se výživové specialistky Adély Skoupé.

Proč je hubnutí po 40 tak těžké?

 
Čtyřicítka může pro mnoho žen znamenat životní zlom. Těm, které měly děti dříve, se otevírají nové obzory, děti jsou samostatnější a tyto ženy mají více prostoru pro sebe samotné, pohyb, více odpočinku. Pro jiné začíná náročnější období, kdy musejí kloubit práci, péči o domácnost a menší děti, a chtě nechtě na to mají už logicky méně sil. Nedostatek odpočinku, stres, vyčerpání a někdy i frustrace se bohužel promítá i do změny životního stylu, do váhy, zdraví“, říká výživová specialistka Adéla Skoupá. Pak může být nejen hubnutí, ale i samotné udržení váhy velmi obtížné.

Co je ve 40 jinak, než třeba ve 30?

 
Většina současných čtyřicátnic byla ve 30 bezdětná, často „singl“. Budovaly kariéru, volný čas věnovaly převážně sobě. Čtyřicítka přináší radikální změny. Energii a péči věnují jiným, na ně samotné moc nezbývá. Některé vlivem genetiky už začínají pociťovat pozvolna přicházející období premenopauzy. Ta nastupuje cca i 4 roky před poslední menstruací a s postupujícími hormonálními změnami ovlivňuje fungování ženy více a více“, upřesňuje Adéla Skoupá.

Hubnutí po 40  na co se zaměřit:

 
Po 40 neřešte jen jídlo. Uvědomte si, že v tomto věku nám jde mnohem více o jiné věci. Dopřejte tělu více relaxace, zaměřte se na kvalitu spánku, svůj denní režim, načasování všech aktivit. Chovejte se ekonomicky, rozmyslete si každou promarněnou příležitost odpočinout si a nasbírat energii ... ta teď bude bez naší péče totiž už jen ubývat.

Dá se některým věcem  předejít?


Čtyřicítkou teprve vše začíná. Většina žen řeší menopauzu až mezi 50. a 55. rokem života. Nastavit správné návyky a stereotypy bychom měli zavčasu, nárůst váhy pak nemusí být výrazný. Některé ženy ani nepotká a díky změně životního stylu uniknou i dalším nepříjemnostem, které se během menopauzy dějí, dodává  odbornice na závěr. Veškeré změny, které ženu po čtyřicítce čekají, můžeme zmírnit a ovlivnit tím, že o sebe budeme jednoduše více pečovat:
… prostřednictvím kosmetiky, která přirozené stárnutí zpomalí
… vlivem odpočinku, který nám dá čas a energii na to se se změnami vyrovnat (fyzicky i psychicky)
…vlivem přirozeného pohybu, který v souladu s vývojem udrží naše tělo co nejdéle skutečně aktivní
…vlivem cíleného silového pohybu, který zpomalí ubývání svalů a metabolismu a později zabojuje proti řídnutí kostí,
…vlivem uvědomělého jídla, které nám bude dělat radost a začne konečně fungovat.

Jak si vybírat jídlo?


Klíčová je kvalita, pestrost a vyváženost. V jídelníčku by rozhodně neměly chybět bílkoviny a kvalitní tuky. Více bychom měli věnovat pozornost i některým minerálům či vitamínům (vápník, vit. D).
Vyhýbat bychom se měli radikálním dietám, které budou mít za následek sice rychlejší úbytek váhy, ale také bohužel úbytek tak cenné svalové hmoty a snížení metabolismu. Na řadu přichází racionální, vyvážené a uvědomělé stravování“, dodává Adéla Skoupá.

6 věcí, na které nezapomínat:

1. Spánek – mějte ho dostatek a ve správný čas. Dostatečná délka a správné načasování spánku je klíčové.

Náš tip:
Špatně spíte? Pak zkuste si dejte před spaním  
Leros Vnitřní harmonie bylinná směs (koupit v e-shopu), třeba vám usínání půjde lépe.

2. Relaxace – nezapomeňte, že i „vypnutí“ na 10 minut může tělo skvěle restartovat. Dejte si vanu, sprchu nebo si čtěte. 

Náš tip:
Nemáte čas na koupel, dejte si rychlou sprchu. Zkuste třeba sprchu a
Kneipp Goodbye Stress sprchový gel (koupit v e-shopu), který vás dokáže nakopnout.

3. Stres – už jste dost velké na to, abyste věděly, co je a co není třeba. Nedělejte zbytečné věci. 

Náš tip:
Tu správnou pohodu vám dokáží navodit třeba svíčky nebo vonné olejíčky. Vyzkoušejte
Floré Bylinný esenciální olej mandarinka  (koupit v e-shopu).


4. Jídlo – neřešte kolik, ale co jíte. Kvalita a racionálně zvolená porce udělají často více než na joul přesně spočítaný jídelníček.

 

Náš tip:
Ke správné snídani vám třeba poslouží
Topnatur Low carb kaše mandlová (koupit v e-shopu), která neobsahuje přílišné množství tuků, ale naopak je plná vlákniny a v boji s váhou vám rozhodně pomůže.

5. Pohyb – umíte-li si odpočinou a aspoň trochu se dobře najíst, na pohyb vám vždy síly zbydou. Dávejte přednost přirozenému pohybu a ten se pokuste během všedních dní navyšovat.

Náš tip:
Zkuste
chůzi, která není náročná, ale dokáže divy. Stačí půl hodiny denně. Procházka nebo venčení pejska jsou zkrátka fajn pohyb i dokonalý relax.

 

6. Síla – aerobní či kardio pohyb je fajn, ale přicházíte do věku, kdy se neobejdete bez cíleného silového tréninku. Zapomeňte na činky, najděte si dobrého fyzioterapeuta nebo osvíceného fitness trenéra.

A co byste měli ještě vědět:

Proč se více ukládají tuky?

 
Toto lze přikládat hned několika faktorům. S přibývajícím věkem se nabízí počítat s poklesem tvorby některých hormonů – ženské pohlavní hormony estrogen a progesteron. Především estrogeny mají přímý vliv na metabolismus tuků a cholesterol. Počítat musíme i s přirozeným úbytkem svalové hmoty, který má samozřejmě vliv i na náš bazální metabolismus. Toto pak bohužel podporuje i fakt, že s přibývajícími roky si čas a energii na pohyb hledáme hůře a na kondici našich svalů nepracujeme“, vysvětluje výživová specialistka.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít