Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zatočit s celulitidou na poslední chvíli

Jak zatočit s celulitidou na poslední chvíli

Jak zatočit s celulitidou na poslední chvíli

12. května 2018 od Karolína Hornová

12. května 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Celulitidy se dá zbavit – tedy alespoň jejích viditelných projevů. Pokud s ní chceme udělat „krátký proces“, bude třeba pochopit, jak vzniká, nasadit všechny zbraně a nepolevit. Viditelný výsledek se pak může dostavit už do měsíce.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
S celulitidou ženy mnohdy bojují celé měsíce. Zbavit se jí jednou provždy - to chce v mnoha případech dost trpělivosti a spojení pohybu, stravy a zpevňujících krémů. Přesto ale lze i s takovým nešvarem, jakým pomerančová kůže je, bojovat rychleji. Máme hned několik tipů.


Přirozený nepřítel: Estrogen

Na začátku je důležité si uvědomit, že jde ve většině případů „jen“ o kosmetickou vadu na kráse, jejíž dopady se ale mohou měnit v závislosti na objemu tukové tkáně. Vznik celulitidy je zapříčiněn zvětšením objemu podkožních tukových buněk, které se „přetlačují“ s povrchem kůže, čímž se vytvářejí dolíčky. Existuje hned několik důvodů, proč celulitida vzniká.

Proč jí trpí především ženy? Za problémem stojí naše dispozice: tuk se nám ukládá v „problematických“ partiích, kde navíc máme podstatně tenčí a jemnější kůži než muži. Dalším faktorem je hormon estrogen, který naše tělo přirozeně vylučuje. Ten působí proti vitaminu E a vitaminu B6, které podporují oběh krve a vylučování tekutin z tkání.

Co s tím? Často se doporučuje vysazení hormonální antikoncepce nebo volba té, která má nižší obsah estrogenu (např. antikoncepční kroužek), a doplňování vitaminu E (slunečnicový olej, mandle, ořechy) a B(játra, makrely, drůbež, vejce, droždí, banány). Zajděme si alespoň jednou týdně na příjemnou a účinnou manuální lymfatickou masáž, která rozproudí lymfu a odvede z těla vodu a toxiny. Prokrvujme – při mytí si dejme závěrečnou studenou sprchu se zaměřením právě na problematické partie, které je potřeba sprchovat aspoň minutu.

domácí peeling

Zázračné kosmetické ingredience, které fungují

Internetové diskuze jsou plné polemik, zda kosmetika proti celulitidě funguje. Určitě nečekejme zázraky po prvním namazání, ale pokud dodržujeme výše uvedená doporučení, je právě kosmetika tím, co jejich efekt znásobí. A protože na trhu je velké množství přípravků, pojďme si je probrat podrobněji.


Prohřívací krémy

Obsahují látky jako např. capsaicin nebo výtažky ze skořice, které umí velmi výrazně a dlouhodobě prokrvit pokožku, rozproudit krev i lymfu v podkoží, a tím i pomoci odplavit přebytečnou vodu a toxiny. Zahřívají svaly a umožňují efektivnější cvičení a spalování tuků. Nebojme se je použít před cvičením, ale klidně i jako příjemnou terapii před spaním.


Peelingy

Ať už ty „běžné“, nebo přímo určené pro boj s celulitidou, peelingy jsou k nezaplacení: zjemní kůži, okamžitě ji prokrví a navíc při správném použití působí jako lymfatická masáž. Jsou ideální „přípravou“ pro následné nanesení krémů proti celulitidě. Masírujeme jimi stehna malými krouživými pohyby směrem od kolen a postupujeme pomalu až k hýždím a břichu. Masírujeme alespoň 15 minut.


Krémy proti celulitidě

Obsah látek v jejich složení by měl pokrývat zmíněné účinky prokrvení, odvodnění, vyživení a zpevnění pokožky, podpoření látkové výměny v buňkách. Hledejme kofein, výtažky ze skořice či mandlí, koenzym Q10, L-karnitin, extrakty z mořských řas, výtažek z břečťanu či lotosu. Ideální je aplikovat je na prokrvenou pokožku – tedy po střídavé koupeli horkou a studenou vodou, masáži nebo peelingu. Není na škodu se podívat i na zpevňující tělová mléka, která jsme testovali.
 

Pomoc na poslední chvíli

Záměrně jsme do výše uvedeného seznamu produktů nedali séra proti celulitidě. Jsou totiž takovým světlem na konci tunelu v nekonečném boji s dolíčky na stehnech. Jejich koncentrované složení způsobuje mnohem rychlejší a efektivnější zpevnění pokožky. Stačí se podívat po ingrediencích, jako je koenzym Q10, výtažky z lotosu a dalších rostlin, extrakt ze zeleného čaje a složkách, které podporují mikrocirkulaci a udržují vláčnost tkání. Jejich trik je v tom, že dokážou proniknout do hlubokých vrstev pokožky a snižovat vrstvu tukové tkáně.

bylinkový čaj


Toxiny aneb Zlozvyky, které způsobují celulitidu

Za pomerančovou kůži může zmíněné nedostatečné prokrvení a zadržování vody ve tkáních, ale také působení toxinů – především těch, které konzumujeme v potravinách. Typickými příklady jsou kouření, potraviny s přemírou „éček“, nadměrné pití kávy, konzumace sladkostí, slazených nápojů a rafinovaného cukru, nekvalitní uzeniny a tučné maso.

Co s tím? Pokud chceme s celulitidou zatočit, je radno se těmto zlozvykům vyhnout co největším obloukem a pít dostatek čisté vody, zeleného či bylinného čaje nebo přímo nápojů, určených k detoxikaci organismu. Pokud se chceme celulitidy zbavit co nejrychleji, zkusme také vysadit cukr a sladkosti.
 

Bez pohybu to nepůjde

Další faktory jsou spojeny s nedostatkem pohybu. A to jednak proto, že bez pohybu se tělo méně prokrvuje a lymfa proudí pomaleji, a jednak proto, že na nezpevněných partiích je celulitida více vidět.

Co s tím? Zkusme sportovat alespoň třikrát týdně. Kombinujme cvičení, jež rozproudí krev (aerobik, běhání, ale i hot jóga, taneční cvičení nebo kruhový trénink pro ženy), a posilování, kterým zpevníme problematické partie (výpady, dřepy, zanožování, cviky na zadek a stehna na posilovacích strojích, chůze do schodů). Chceme-li vidět rozdíl opravdu do plavkové sezóny, cvičme vždy alespoň hodinu. A můžeme k tomu využít i vychytávky, které vám s hubnutím a pohybem pomohou.


cvičení

 

 

Tip redakce: Domácí peeling proti celulitidě

Krásně voní, masíruje a pokožka je po něm dokonale vláčná už při prvním použití. Opravdu, vyzkoušeli jsme ho.

Připravíme si:
2 lžíce medu 
2 lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 lžíci hrubě mleté kávy 
2 lžičky mořské soli  
2 lžičky skořice 

Ingredience dokonale promícháme v misce v páře nad hrncem. Vznikne hutná pasta, kterou můžeme použít jako peeling nejen na nohy, ale i pro celé tělo. Důkladně spláchneme a umyjeme sprchovým gelem. Nezapomeneme použít raději tmavý ručník – kůže může trošku barvit i po umytí. Používáme jednou až dvakrát týdně.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít