Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na home office rozhýbat metabolismus a zatočit s kily?

Jak na home office rozhýbat metabolismus a zatočit s kily?

Jak na home office rozhýbat metabolismus a zatočit s kily?

18. února 2022 od Petra Lamschová

18. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Mgr. Vít Živný

Ať už pracujete v kanceláři nebo na home office, neustálé sezení tělu rozhodně neprospívá. Co udělat, abyste rozhýbali metabolismus, udrželi tělo v pohybu a kila v pozoru? Někdy pomůže obyčejný strečink.
Mgr. Vít Živný
osobní trenér a fyzioterapeut
kondiční trenér Martiny Sáblíkové

 
Práce na home office, to je sen mnoha lidí.  Vypadá to jako skvělý způsob, jak ráno neztrácet čas v dopravní špičce, jak pracovat v pohodlném oblečení, bez nutnosti dress codu, ale také následného praní a žehlení. Možná ušetříte čas, protože přece jen místo kanceláře pracujete v pohodlí svého domu či bytu. Má to ale svá úskalí.  „Pokud jste si zvykli pracovat doma, pak vaše tělo v rámci sedavého zaměstnání a téměř nulového pohybu ztrácí na pohyblivosti, snižuje hodnoty svého metabolismu a celkově trpí i ze samotné pozice, kterou většina při sezení udržuje,“ shrnuje na úvod nevýhody práce doma kondiční trenér Martiny Sáblíkové, osobní trenér a fyzioeterapeut Vít Živný.
Možná se blýská na lepší časy a možná se budeme této situaci muset ještě chvíli přizpůsobit. „O to víc je třeba dbát na správnou pohybovou hygienu v rámci naší pracovní doby,“ říká trenér. Kromě pohybu je pak důležité také myslet na zdravou stravu. A zde jsou jeho stručná, ale důležitá doporučení pro každého, kdo nechce díky pohodlné práci z domova nosit navíc spoustu kilogramů a být nepohyblivý a ztuhlý.

3 tipy trenéra Víta Živného pro rozhýbání metabolismu:

 
  1. Alespoň jednou za 30 minut se postavte, udělejte pár kroků a spojte to ideálně s pitným režimem. 
Tip redakce:
Nejlepší je obyčejná či minerální voda, jako třeba
Magnesia Neperlivá přírodní minerální voda (koupit v e-shopu).
  1. Zapomeňte na mlsání a uzobávání různých oříšků, oplatek, sušenek či sušeného ovoce. Nakrájejte si do mističky raději zeleninu nebo ovoce. A pokud přece jen budete mít na něco chuť, zažeňte chuť sušeným masem Jim Jerky Prémiové sušené maso hovězí (koupit v e-shopu), tím dodáte tělu bílkoviny, na jejichž spálení bude muset tělo vynaložit alespoň nějaké úsilí.
  2. Alespoň jednou, ideálně dvakrát během celé pracovní doby věnujte 5–10 minut svého času na protažení a uvolnění ztuhlého těla. Nejenže prospějete svému zdraví a budete se cítit lépe, ale je dokázáno, že i vaše pracovní nasazení a energie se velmi navýší.

6 cviků pro rychlejší metabolismus a tělo ve formě:

Úklony

1) Úklony

Celý den jsme předklonění a vyhrbení, snažte se rozhýbat páteř všemi směry, ale speciální pozornost věnujte úklonům, které páteř uvolní a reflexivně napřímí.
Pokrčení a natažení kolen

2) Pokrčení a natažení kolen

Nohy, které jsou v dlouhé nečinnosti a s největší nesenou váhou našeho těla, se stávají místem s nízkou cirkulací krve. Proto je třeba kvůli možným rizikům pravidelně pohybovat velkými klouby a svaly. Několikrát napněte dolní končetiny a zatněte všechny svaly, potom pokrčte a uvolněte.
Rolování páteře

3) Rolování páteře

Protože jsme spíš vyhrbení, je třeba aktivovat a posílit svalstvo napřimující naši hrudní páteř. Uvolněně se hluboce předkloňte a pomalu s pravidelným dechem obratel po obratli svá záda narovnejte a napřimte se. Hlava se pohybuje až jako poslední.
 
Protáhněte krční páteř

4) Protáhněte krční páteř

Krční páteř u monitorů hodně trpí. Vytáhněte hlavu vzhůru v prodloužení páteře a se zataženou bradou ji předkloňte a poté opatrně zakloňte. Opakujte alespoň 10x.
Opor za předloktí

5) Opor za předloktí

O svou pracovní desku opřete předloktí a protáhněte prsní svaly a svalstvo ramen. Zatlačte s dlouhým výdechem hrudník dolů. Vydržte alespoň 30 vteřin a 2x zopakujte.
Protáhnutí kyčlí

6) Protáhnutí kyčlí

Protáhněte své kyčle a přední strany stehen. Vytahujte trup a hlavu vzhůru, kolena držte při sobě. Přitáhněte patu k hýždím. Vydržte v tahu alespoň 30 vteřin a 2x zopakujte.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Mgr. Vít Živný

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Vít Živný
osobní trenér a fyzioterapeut
"Důležité je zařadit pohyb do každé chvilky našeho života."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít