Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co všechno se dá pěstovat na balkoně: Zkuste rajčata i levanduli!

Co všechno se dá pěstovat na balkoně: Zkuste rajčata i levanduli!

Co všechno se dá pěstovat na balkoně: Zkuste rajčata i levanduli!

29. dubna 2022 od Věra Exnerová

29. dubna 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Věra Exnerová

Jaro je tu, sluníčko volá a láká nás ven. Pokud svůj balkon nechcete nechávat jen pro odpočinek, nebo dokonce na sušení prádla, ale máte rádi kolem sebe zeleň a květiny, poradíme, co všechno si můžete vypěstovat na balkoně. Od muškátů přes jahody, rajčata až po bazalku či levanduli.
Jak vykouzlit svou malou zahradu na balkoně? Budete se divit, ale snadno. A kupodivu rostliny, kterými můžete osázet své truhlíky, nevyžadují žádnou speciální péči. A máme tip také pro ty, kterým sluníčko na balkon svítí od rána do večera.

1. Hola, hola sklizeň volá

Milujete čerstvou zeleninu nebo jahody se šlehačkou? Zkuste si je vypěstovat sami. Je to snadnější, než se může zdát!
1.	Hola, hola sklizeň volá

Jak na to?

  • Přeměřte si balkon a rozvrhněte si na kostičkovém papíře, jak truhlíky poskládáte. Nemusíte vybírat drahé samozavlažovací nebo betonové masivní. Volte raději obyčejné plastové, protože balkony mají omezenou nosnost. Jsou levné a nabízejí se v mnoha rozměrech.
  • Nepodceňte ani výběr zeminy a hnojení. U Lotos Kapalného hnojiva univerzálního (koupit v e-shopu) nešlápnete vedle, podporuje kvetení i růst rostlin.
  • Pokud nechcete mít hlínu za nehty, použijte při sázení rukavice.  Zkuste Q-Clean Semišované rukavice pro domácnost (koupit v e-shopu), jsou speciálně navržené pro ochranu rukou, jsou uvnitř semišované, pro snadné navlékání a v prstové a dlaňové části díky speciálnímu designu zaručují bezpečné uchopení předmětu.
Sazeničky rajčat
Kupujte již předpěstovaná od prodejců na trhu. Volit můžete mezi malými keříkovými anebo pěstovat rajčata tyčková, která ale zaberou více místa a potřebují podpěru, aby se nelámala. U zakrslých odrůd si vystačíte s truhlíky od 20 cm, u tyčkových pak od 40 cm.

Tip redakce:
Pamatujte, že
rajčata milují slunce, dostatek zálivky, a hlavně nesmějí zmrznout! Vysazujte je až v druhé půlce května.

Rukola nebo roketa
Kdo by nemiloval saláty? Super snadné je vypěstovat si rukolu v květináči anebo v truhlíku. Tady lze pěstovat od semínka, roste velmi rychle (sklízet můžete už za 2 týdny) a je nenáročná na péči.

Jahody
Čerstvé jahody se hodí jak do šlehačky, jogurtů, tak do vychlazeného prosecca za teplého večera. Vypěstujte je pomocí sazeniček, volit můžete měsíční, které plodí mini jahůdky, nebo ty klasické. V truhlíku je můžete i nakombinovat. Navíc trvale plodící jahody vám budou dělat radost klidně i tři sezony!

Tip: Jahody můžete v klidu pěstovat i v truhlíku za oknem, jen ho nezapomeňte připevnit do ohrádky, aby z parapetu nespadl a někomu neublížil.

2. Botanická zahrada

Pokud toužíte po omamné vůni květin, pak vám na balkoně kromě klasických muškátů nesmějí chybět ani hortenzie či sedmikrásky. Hortenzie navíc bude zdobit balkon roky, pokud ji dobře zazimujete obalením do netkané textilie.
2.	Botanická zahrada
Do závěsných květináčů se báječně hodí petunie, které se postarají o vodopád květů. Jiřiny v truhlíku vám bude závidět nejeden kolemjdoucí, ale jejich krása je vykoupena péčí. Na podzim je třeba hlízy vybrat z hlíny, očistit a uskladnit do jara na temném a chladném místě (do 8 ˚C). Milují také hodně slunce, pokud máte balkon na sever, nebude se jim moc dařit.

3. Bylinková oáza

Necítíte se na velké pěstování, ale přesto vám chybí akcent živých rostlin? Pak zkuste bylinky! Máta, meduňka, levandule či bazalka budou nejen zdobit, ale také skvěle chutnat!
3.	Bylinková oáza
Levanduli využijete do limonád. Báječně se bude vyjímat v Toro Sklenici s víčkem a brčkem motiv citron (koupit na e-shopu), takže otravný hmyz nemá šanci se k nápoji dostat. Nebo můžete ušít vonné pytlíčky do skříně, do kterých dáte lístky a květy.
Máta se hodí do mojita nebo si ji nasušte a v zimě z ní bude účinný pomocník při nachlazení.

Meduňka uklidňuje. Pomáhá ke snadnějšímu usínání. Stačí dát pár lístků do vody nebo si z ní uvařit čaj. Můžete ji také sušit, stejně jako mátu.

Bazalka už je přece jen na pěstování složitější. Nikdy nekupujte ty z obchodu s potravinami, ale zajeďte si do zahradnictví pro předpěstovaný kousek. Nezapomeňte ji dostatečně zalévat!

4. Tam, kde pálí slunce celý den

Pokud vám na balkon svítí slunce od rána do večera a máte pocit, že nic nepřežije den, pak pěstujte sukulenty a kaktusy, které přesně takové podmínky milují!
4.	Tam, kde pálí slunce celý den
Zkuste aloi vera, juku, která květe nádhernými bílými květy, nebo netřesky, jež se množí samy a za chvíli vám budou přetékat z truhlíku.
Pokud nemáte děti či zvířata, která by se mohla poranit o trny, opuncie bude krásnou ozdobou, a když se jí daří, ozdobí balkon nádhernými žlutými květy.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Věra Exnerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít