Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co se suchou pokožkou, která v zimě šupinatí?

Co se suchou pokožkou, která v zimě šupinatí?

Co se suchou pokožkou, která v zimě šupinatí?

16. ledna 2020 od Eva Suchomelová

16. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Šupinatí a loupe se vám pokožka právě teď v zimě? Poradíme vám, jak tomu zabránit a co dělat, abyste měli i v chladném období roku hebkou a hladkou pokožku.
Trpíte-li xerózou neboli suchou či velmi suchou pletí a pokožkou po celý rok, pak je vhodné tento stav konzultovat s dermatologem. Ale zima může způsobovat problémy se suchou kůží i těm, kteří během roku jejími příznaky netrpí. Jak se xeróza projevuje?
  • napjatá pokožka
  • na omak hrubá pokožka
  • šupinatění až olupování pokožky
  • svědění pokožky
Některé faktory, které způsobují dehydrataci pleti můžete změnit sami. Které to jsou?

1. Teplota vody na mytí

Zkraťte pobyt ve velmi teplé až horké vodě na co nejkratší dobu. Naučte se sprchovat spíš v méně teplé vodě (do 38 stupňů Celsia), upřednostněte sprchu oproti koupeli ve vaně.

2. Teplota a vlhkost okolního vzduchu

V zimě vysušuje jak nižší teplota vzduchu venku, tak nižší vlhkost vzduchu – ta klesá jak ve venkovním vzduchu, tak i v místnostech. Je proto vhodné pobývat venku jen krátkou dobu, chránit pleť i pokožku vhodným ochranným krémem, který zabrání odpařování vlhkosti z ní, a v místnostech (např. doma) používat zvlhčovač vzduchu.

3. Vhodná kosmetika

K péči o pleť i o pokožku používejte vhodnou hydratační kosmetiku. Ideálně by měla obsahovat ureu či ceramidy, které pomáhají udržet vlhkost v pokožce. Mycí přípravky by měly být jemné, nedráždivě a bez obsahu vysušujících látek, které narušují ochrannou lipidovou bariéru pokožky svým vysokým pH. Po umytí je třeba pokožku ošetřit tělovým mlékem či máslem obsahujícím olej, např. olivový, arganový nebo třeba bambucké máslo. Vyzkoušejte např. Neutrogena Hloubkově hydratační tělové mléko s olejem (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Pokud jste si oblíbili kokosový olej, použijte jej na ještě vlhkou pokožku před utřením, aby v ní pomohl uzamknout vlhkost. Když ho použijete na suchou kůži, bude mít naopak vysušující účinek.

4. Pitný režim a správná strava

Ačkoli s klesající teplotou možná přestáváte pociťovat žízeň, je nezbytné neustále, tedy i v zimě dodržovat pitný režim. Vedle toho je vhodné ve stravě přijímat dostatek látek pro vyživenou pleť, obsahující jak hydratační látky (okurky, hroznové víno atd.), tak i vitaminy a minerální látky potřebné pro zdravou a krásnou kůži.

5. Dbejte na oblečení

Proti vysušování a šupinatění pokožky pomáhá také nosit prádlo a oblečení z přírodních materiálů, praní v neagresivních pracích prostředcích bez barviv a parfémů. Samozřejmostí pak je používání ochranných oděvů a pomůcek (např. rukavic) při úklidu a během používání čisticích přípravků.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít