Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 potravin pro krásu: Jak na vyživenou pokožku

5 potravin pro krásu: Jak na vyživenou pokožku

5 potravin pro krásu: Jak na vyživenou pokožku

22. září 2019 od Jana Kantorová

22. září 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Výživa, ať už správná, nebo ne, se projevuje nejen na zdraví zevnitř, ale také na vzhledu. A to třeba špatnou kvalitou vlasů, nehtů nebo pokožky. Víte, které potraviny vám mohou pomoci k mladší, hydratované a vyživené pokožce?
Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, který patří mezi hlavní antioxidanty lidského těla.
  • Neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky a urychlují proces stárnutí.
  • Podílí se také na syntéze kolagenu, který je důležitý pro pevnost pleti, zamezuje tvorbě vrásek a ozdravuje cévy
Na pleť pozitivně působí také kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Třeba ideálním zástupcem je chřest, který je považován přímo za elixír mládí. Také olivový olej chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomaluje stárnutí organismu.

Tip redakce:
Ideální je pro pokožku a její celkovou ochranu podle odborníků středomořská strava, která je bohatá na omega-3 mastné kyseliny a přirozeně se vyskytující antioxidanty.

1. Rajčata

Ta mají zvláštní schopnost – zvyšují odolnost proti škodlivosti slunečních paprsků. A nenechte se zmást. I v zimě slunce pálí, a to zvlášť, jste-li na horách. Stačí tedy pravidelně konzumovat rajčata a výrobky z nich.

2. Avokádo

Superpotravina, která obsahuje přírodní antioxidanty, řadu vitaminů a kvalitních rostlinných tuků. Díky tomu zůstává pleť pružná a hydratovaná. Navíc přispívá k tvorbě kolagenu, a tím bojuje proti stárnutí pleti. Zdravé tuky pak dokonale pleť vyživují. Můžete ho konzumovat jen tak, nebo si z něj připravit dip. A pokud vám nějaké zbyde, pak ho určitě vyzkoušejte i jako pleťovou masku.

3. Sója

Sójové boby obsahují hodně minerálů a jsou bohaté na bílkoviny. Právě tahle kombinace dokáže s pletí zázraky – zajistí totiž čistější pokožku celého těla, a to bez pupínků. Ať už se jedná o pupínky na obličeji, nebo třeba na zádech či pažích. Navíc prý konzumace sóji a sójových výrobků dokáže sjednotit tón pleti.  

Tip redakce:
Zkuste si dát například lahodný Alpro Sójový drink Original. Nebo vyberte nějaký s příchutí. Na výběr máte vanilkový, kokosový nebo čokoládový.

4. Zelený čaj

Patří mezi silné antioxidanty, které ničí volné radikály přispívající k rychlejšímu stárnutí pokožky. Vyživuje a omlazuje pleť. Zelený čaj ji hydratuje, působí proti vráskám a bojuje i s akné. Navíc jeden šálek zeleného čaje denně, například Vitto Tea Zelený čaj & jasmín sypaný Exclusive tea , pomůže i se shazováním přebytečných kil. A když nebude mít na čaj chuť, můžete zkusit pleťovou masku. Třeba NIVEA 10minutová detoxikační textilní maska Urban Skin.

5. Olivový a kokosový olej

Oba tyto oleje obsahují vitamin E, který vyživuje pokožku, podporuje její elasticitu a zabraňuje tvorbě vrásek. Obsahují také antioxidanty a látky, které bojují proti zánětům. Oleje můžete pravidelně konzumovat, do studené kuchyně se ideálně hodí například Allnature Bio kokosový olej Premium , nebo je natírat přímo na pokožku.

Čemu se vyhnout?

Co se týče vysoušení pokožky, pak největšími nepřáteli naší kůže jsou sůl, cukr, alkohol a různé konzervované potraviny. Např. sůl dehydruje nejen organismus, ale také pleť. A jak je známo, dehydrovaná pleť rychleji stárne a více se na ní tvoří vrásky. Cukr zase působí negativně na tvorbu kolagenu, který má mimo jiné na starosti udržovat pokožku jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru v některých konzervovaných potravinách je pak přímo kritická. O alkoholu se ví, že dehydratuje organismus. Stejně tak má za následek vysušenou a zašedlou pleť. Základem zdravé a zářivé pleti je voda, ale i některé další potraviny a nápoje dokážou vyživit a ochránit vaši pokožku.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít