Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže letní ovoce pro vaši krásu a zdraví?

Co dokáže letní ovoce pro vaši krásu a zdraví?

Co dokáže letní ovoce pro vaši krásu a zdraví?

9. července 2019 od Jana Kantorová

9. července 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Čerstvé ovoce patří k létu a prázdninám. Obsahuje komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších složek, které přispívají k celkovému zdraví. Mimo to dokážou i další „zázraky“. Víte jaké?

1. Ochrání před slunečními paprsky

Rybíz, maliny, borůvky jsou bohaté na růžové pigmenty, tzv. antokyaniny. Tyto přírodní látky snižují riziko některých chronických onemocnění, ale zároveň také poskytují ochranu proti škodlivému UV záření. A to zevnitř. Mlsáním tohoto ovoce tak své tělo skvěle připravíte na letní dovolenou bez spálenin pokožky.

Tip redakce:
Ovcnou kúru vždy nezapomeňte doplnit i kvalitní UV ochrannou. Skvělou službu vám udělá
Helios Herb Mléko na opalování OF 30 (koupit v e-shopu) v kapesním balení, které se hravě schová i do kabelky.
jahodová maska

2. Vyčistí pleť

Jahody patří mezi nejlepší letní ovoce, které lze využít hned několika způsoby. Určitě je potřeba zmínit, že mají velmi pozitivní účinky na pleť. Dokážou pleť zregenerovat, vypnout a vyčistit ucpané póry. Stačí si jen vyrobit domácí masku z jahod. Smíchejte je s jogurtem nebo zakysanou smetanou, přidejte trochu medu, naneste na obličej a nechte zhruba 30 minut působit.

Tip redakce:
Nemáte zrovna čas nebo chuť dělat si domácí masku? Nevadí, během pár minut pleť hloubkově vyčistí
Ellie Hloubkově čisticí jílová maska (koupit v e-shopu).

3. Zlepší stav vlasů

Trápí vás lupy, vypadávání vlasů nebo jen potřebujete podpořit jejich růst? Pak rozmačkejte jahody, smíchejte je s olivovým olejem, hmotu naneste na vlasy, nechte zhruba 15 minut působit a pečlivě omyjte vlažnou vodou.
ovocný jídelníček

4. Pomáhá hubnout

Ovoce patří mezi potraviny, které při hubnutí nemusíme vynechávat, ale také není dobré ho konzumovat příliš. Pořád je v něm cukr. Jsou ale druhy ovoce, které rozhodně linii neohrozí. Z těch běžnějších se nemusíte bát jahod, malin nebo ostružin. Ale naprostým trhákem jsou borůvky, jež na 100 g obsahují méně než 5 g cukru a jejichž energetická hodnota se pohybuje kolem 160 kJ. Také obsahují vlákninu, která pomůže zasytit na delší dobu a podporuje trávení a pročištění organismu.

Tip redakce:
Věděli jste, že avokádo je ovoce? Navíc patří mezi druhy ovoce s nejnižším obsahem cukru vůbec. To, co nemá v cukru, ale dohání obsahem tuku. Nicméně zdravé tuky jsou při hubnutí také potřeba.
bělejší zuby

5. Bělí zuby

A zase ty jahody. Dokonale pečují o zuby, chrání je před vznikem zubního kazu, zbavují je plaku a také se používají při bělení zubů. Jahody stačí rozmačkat, nanést je na zubní kartáček a jemně s nimi zuby vyčistit. Tuhle proceduru ale opakujte jen 1x týdně, protože při častějším používání by šťáva z jahod mohla narušit zubní sklovinu. Po použití si pak zuby vyčistěte ještě klasickou zubní pastou.

Tip redakce:
Dokonalý výsledek v podobě opticky bělejších a lesklejších zubů pak dosáhnete se zubní pastou
Signal White Now Glossy Chic (koupit v e-shopu). Tato kombinace doslova rozzáří každý úsměv.

6. Chrání cévy

Černý rybíz (na rozdíl od jinak barevných druhů rybízu) obsahuje rutin neboli vitamin P. Právě tahle látka má příznivé účinky na cévní stěny, kterým posiluje pevnost a pružnost. Ideální je tak právě pro lidi, kteří mají problémy s křečovými žilamipopraskanými žilkami v obličeji či jinde na těle nebo při trablech s hemoroidy. Navíc obsahuje také velké množství vitaminu C, který napomáhá vstřebávání rutinu a je důležitý pro silnou imunitu.
černý rybíz

7. Funguje jako pomoc při nachlazení

Malinový ocet se skvěle hodí nejen do salátů jako zálivka, ale také jako pomocník do domácí lékárničky. Používá se totiž jako kloktadlo při bolestech v krku. Stačí rozmačkat 500 g malin, zalít je 1000 ml klasického či vinného octa a nechat 14 dní odstát. Poté je přeceďte přes jemné plátýnko do čisté láhve a můžete používat. Uchovávejte v chladu. Stejně tak fungují i jablka, která obsahují flavoniody. Ty umí redukovat chronický kašel.

Tip redakce:
Obecně všechno ovoce díky vysokému obsahu vitaminů a dalších prospěšných látek má pozitivní účinky na lidské zdraví. Posiluje imunitu, bojuje proti zánětům, většinou jde o velké antioxidanty a podobně. Žádným ovocem tak v boji s nemocemi neuděláte chybu.
letní ovoce

8. Pomáhá v těhotenství

Meruňky, broskve a nektarinky obsahují plno vitaminů, minerálů a hlavně kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj dítěte. Broskve a nektarinky pak dokážou zklidnit rozbouřené hormony, zahnat chuť na sladké a zmírnit otoky. Jsou lehce stravitelné a pomáhají při ranních nevolnostech. Kromě toho můžete využít také listy maliníku. Nejenže tlumí menstruační bolesti, ale při pravidelném pití po ukončeném 34. týdnu těhotenství tonizují dělohu a připravují ji k porodu.

9. Bojuje proti zánětu močových cest

Jmenovitě tedy hlavně lesní jahody a čaj z jahodníkových listů. Mají silný močopudný účinek, pomáhají při rozpadávání močových kamenů a zlepšují metabolismus kyseliny močové.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít