Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Bohaté truhlíky: Jak vypěstovat záplavu květin?

Bohaté truhlíky: Jak vypěstovat záplavu květin?

Bohaté truhlíky: Jak vypěstovat záplavu květin?

28. dubna 2021 od Tereza Špačková

28. dubna 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková

Letos nemusíte závidět sousedům jejich bohaté truhlíky. Můžete je mít také. Jak se postarat o bohatou květinovou výzdobu a jaké jsou nejpopulárnější české truhlíkové rostliny?
Doba květinové výzdoby zkrášlující okna nebo balkony se nezadržitelně blíží. Pokud žijete ve městě a nemáte chalupu, jsou okenní parapet či balkon jedinými místy pro vaše zahradnické vyžití. Jak docílit toho, aby vám okrasné truhlíky krásně kvetly a dělaly radost celou sezónu?
vybavení pro sazení květin do truhlíků

Začněte u nádob

Velkou pomocí pro každého začínajícího, ale i zkušeného pěstitele jsou samozavlažovací truhlíky a květináče. Díky nim nebudete nuceni neustále myslet na zálivku. Kvůli dvojitému dnu truhlíky pojmou dostatek vody a vytvoří si tak zásobu, která je květinám po vícero dní k dispozici. Při deštích pak substrát propouští přebytečnou vodu do zásobovací misky. Při nákupu truhlíků a květináčů volte ty světlejší. Tmavá barva přitahuje slunce a v parném létě může podstatně zvyšovat odpar nashromážděné vody.

Správná výsadba

Dbejte na to, aby byly rostliny vysázeny do potřebné hloubky a dobře v půdě držely. Substrát vybírejte podle nároků okrasných květin, které jsou obzvláště náročné na obsah draslíku, dusíku a fosforu, jež podporuje rychlý růst a květenství. Potřebné živiny zpočátku doplní Kristalon start, později přihnojujte buď tekutým Lotos Kapalným hnojivem univerzálním (koupit v e-shopu) nebo Kristalonem Plod a květ – pro násadu květů. U každého z hnojiv se při používání držte doporučeného návodu. V dobré víře, že chcete rostlinkám dopřát, může vinou špatné koncentrace dojít ke spálení kořenů.

Běžná péče a podpora květu

Půda v truhlících se rychle vyčerpá, a proto bude potřeba živiny dodávat do truhlíků opakovaně. Pravidelně také odstraňujte uvadající či suché listy rostlin a dbejte také na odštipování uvadajících květů. Všechny tyto věci jinak rostlinu zbytečně vysilují, a ta pak nemá sílu vytvářet nové květy v hojném množství.  
květináče s květinami

Problémy se škůdci

Vaše květinová chlouba možná bude potřebovat ochránit před škůdci. Nejčastěji se lze setkat s mšicemi a molicemi, jejichž výskyt odhalíme díky lepkavému povrchu listů. Účinnou zbraní proti nim jsou lepové papírky, které umístíte přímo do květináče a na které se nechtění škůdci přilepí. Výskyt třásněnek zase prozradí žloutnutí listů a jejich předčasné opadávání. Bílé vatovité útvary mají na svědomí červci. Nahnědlé puklice na stoncích i listech značí přítomnost housenek a nočních motýlů. Po sviluškách zůstávají na květinách jemné pavučinky. Účinnou a rychlou pomocí vám bude postřik Prost Fast K (koupit v e-shopu), který je určen na hubení mšic a jiného savého a žravého hmyzu na zahradách i terasách.
Tip redakce:
Než stihnete zajít do obchodu pro speciální postřik, počáteční ochranu obstaráte i doma. Vyrobte si vlastní eko zbraň na škůdce. Budete potřebovat 1 l vody, 1 lžíci saponátu, například
Jar Lemon Tekutého prostředku na mytí nádobí (koupit v e-shopu), 1 dcl octa a 1 dcl oleje! Důkladně promíchejte, aby se veškeré látky spojily v jednotnou emulzi, přemístěte do rozprašovače a nastříkejte na zasaženou rostlinu.
postřik květin

A bez kterých květin se neobejde tradiční česká výzdoba?

 

Pelargonie

Pelargonie neboli muškáty patří k nejoblíbenějším balkonovým rostlinám. Zřejmě kvůli své nenáročnosti – snadno se pěstují i množí. A v zimě je prostě jen přemístíte do sklepa či chladné místnosti, kde v klidu přečkají do jara. Muškáty jsou dostupné v odstínech od bílé, růžové, červené až po purpurové druhy. Obvykle mají štiplavý zápach odpuzující nepříjemný hmyz, takže zároveň fungují jako jakýsi okrasný repelent. Pokud je umístíte na slunné místo, poděkují vám bohatým květenstvím. Vyžadují ale vydatnou a pravidelnou zálivku, pokud nemají dostatek vody, začnou jim žloutnout listy.

Petúnie

Těší se velké oblibě díky bohatým kvetoucím převisům a velkým hvězdicovým květům. Petúnií, které původně pocházejí z Jižní Ameriky, existuje asi 25 druhů a mnoho barevných variant, takže se můžete při tvorbě svých truhlíků doslova „vyřádit“ jak na barevných kombinacích, tak i tvarech. Na rozdíl od muškátů jsou ale petúnie jednoleté rostliny, a tak každé jaro začínáte znovu. Petúnie si poradí s přímým sluncem i suchým teplým počasím. Nemají rády větrné počasí a daří se jim v mírně kyselé zemině s pravidelnou a vydatnou zálivkou.
balkon plný květů

Verbena

Českým označením sporýš zkřížený. Jedná se o zajímavou a známou letničku vytvářející „koberec“ z drobných květů v pestrých barvách – nejčastěji bílé, modré, růžové nebo červené. Verbena si skvěle rozumí s ostatními květinami a snese i velmi teplé a slunečné místo, ovšem potřebuje pravidelnou zálivku a je náročná na půdu s živinami. Přihnojovat tak musíte téměř každý týden.

Levandule

Levandule je krásná vonná trvalka, která se skvěle hodí do teplého podnebí, ideální na místa vystavená přímému slunci. Sluneční paprsky podporují její výraznou vůni, díky níž její obliba v Čechách stále roste. Zálivku jí dopřejte spíše střídmou, mokrá půda jí škodí.

Připravil/a pro vás Tereza Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít