Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak ještě doma využít kyselinu citronovou

5 tipů, jak ještě doma využít kyselinu citronovou

5 tipů, jak ještě doma využít kyselinu citronovou

12. května 2023 od Eva Karlová

12. května 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Kyselinu citronovou většinou používáme v kuchyni k různému zavařování či dochucování jídel. Je to ale skvělý pomocník při úklidu či praní. Na co všechno se dá využít, to vám prozradíme níže. Máme ale také pro vás tipy na pomocníky, kteří ji skvěle nahradí a dokážou být ještě účinnější.

Co je to kyselina citronová:

Kyselina citronová je slabá kyselina z karboxylové skupiny, která se přirozeně nachází v citrusových plodech, tedy v citronech, limetách, pomerančích, grepech, mandarinkách a v menším množství i v jiných druzích ovoce, například v brusinkách, jahodách nebo malinách. Používá se především jako konzervant potravin a léků, dále zvyšuje chuť potravin a také se využívá jako přísada do čisticích prostředků.

5 tipů, na co lze doma použít kyselinu citronovou:

1. Na skvrny od lepidla na nerezu: K jejich odstranění můžete použít roztok kyseliny citronové s vodou a k odstranění lepidla použít houbičku.

Tip redakce:
Nebo můžete použít Q-Power Na nerez (koupit v e-shopu), který můžete použít na odstraňování nečistot, mastnoty a otisků prstů z nerezových povrchů, ale také skvrny způsobené vodou z dřezu, bakterií, hrnců a příborů. Dodá potřebnou péči a zářivý lesk.
2. Na mastnotu: Odstraní veškerou mastnou špínu ze sporáku, kuchyňské linky nebo stolu, ale samozřejmě také z podlahy.
3. Na dezinfekci: Kyselina citronová ničí bakterie a je výborná k dezinfekci veškerých povrchů v kuchyni, okolo odpadkového koše, na plochách v koupelně i na WC. Stačí udělat roztok z 9 dílů vody a 1 dílu kyseliny citronové.
Tip redakce:
4. Na vodní kámen: V kuchyni odvápňuje a zbaví vodního kamene rychlovarnou konvici nebo kávovar, v koupelně jej můžete použít k dezinfekci a odstranění vodního kamene v pračce a odvápnit můžete také kohoutky nebo třeba dveře sprchového koutu. S pračkou ale buďte opatrní, aby vám nenarušila gumové těsnění bubnu. Na vodní kámen v koupelně pak použijte roztok teplé vody a kyseliny citronové, nechte působit asi 5 minut a pak vyčistěte dosucha.
Tip redakce:
5. Na špinavá okna: Vyčistí špinavá okna, stačí jen nastříkat roztokem teplé vody a 2 lžic kyseliny citronové a setřít. Dejte si ale pozor, abyste měli okna důkladně umytá, aby pak na nich nebyly šmouhy.
Tip redakce:
  • Nejprve je totiž okna třeba pořádně umýt. Začněte rámy a pokračujte na skleněné tabule. Teprve až pak následuje proces leštění. Zkuste tedy  Sidolux Window Nano Code Arctic (koupit v e-shopu). Ten obsahuje  nanočástečky, díky kterým se na čištěném povrchu vytváří vrstva, která omezuje usedání prachu a špíny, a tak poskytuje povrchu samočisticí vlastnosti. Optimální složení výrobku garantuje čistotu bez šmouh.
  • K leštění můžete použít třeba také Q-Power Čistič oken (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít