Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 receptů, které můžete vykouzlit z obyčejné dýně

5 receptů, které můžete vykouzlit z obyčejné dýně

5 receptů, které můžete vykouzlit z obyčejné dýně

29. září 2022 od Petra Lamschová

29. září 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Urodily se vám letos dýně? Naučte se s námi ten nejjednodušší recept na dýňovou polévku, ale poradíme i další jednoduché a levné recepty. Vyzkoušejte je!

Proč zrovna dýně?

Pochází ze Severní Ameriky a pěstuje se už více než 5000 let, a to všude, kromě Antarktidy. Je to příbuzná melounu nebo okurky. Dýni zasadíte na zahrádce a po většinu jejího vegetačního období se o ni nebudete muset starat. Zkrátka roste a roste a najednou máte na zahrádce spoustu dýní a nevíte co s nimi. Kromě toho, že před Halloweenem můžete dýně vydlabat, udělat z nich zahradní strašidla a zabavit tak děti, můžete doma v kuchyni vykouzlit z dýně opravdové lahůdky.  A nemluvíme tady pouze o dýňové polévce, i když je skvělá. Zkuste si s námi pečenou dýni na obložené chleby, do ragú, plněnou dýni nebo třeba dýňové muffiny.

Zdravotní benefity dýně:

  • Je zdravou podzimní plodinou. Je velmi výživná a nízkokalorická. Využijete ji ve slané i sladké kuchyni.
  • Dýně má vysoký obsah betakarotenu, což jí také dodává  zářivě oranžovou barvu. Betakaroten je částečně přeměněn na vitamin A, který je důležitý v boji proti infekcím. Ničí zárodky bakterií, pomáhá se zdravím plic, ledvin, srdce a dalších orgánů.
  • Dýně obsahuje také vitaminy C, E a železo a díky tomu si můžete posílit svou imunitu.
  • Navíc studie ukazují, že konzumace dýně může vést ke snížení rizika obezity.

1. Dýňové  muffiny s pekanovými ořechy

Ingredience:

250 g dýňového pyré (dýni hokaido vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kostky a povaříme doměkka a poté rozmixujeme)
100 g bílého jogurtu
3 lžíce  4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu)
2 lžíce mléka
1 lžíce rozpuštěného My Foods Ghí přepuštěného másla (koupit v e-shopu)
2 malá vejce
120 g  špaldové mouky
50 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
lžička prášku do pečiva
1,5 lžičky skořice
dýňová semínka a pekanové ořechy na pokladení

Postup:

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Formičky na muffiny vyložíme papírovými košíčky. V jedné míse smícháme dýňové pyré, jogurt, čekankový sirup, přepuštěné máslo, vejce a mléko. Postupně přimícháváme sypkou směs, dle potřeby můžeme doředit troškou mléka. Hotovou směsí plníme formičky. Posypeme ořechy a dýňovými semínky a pečeme asi 30 minut.

Tip: Do těsta můžete přidat také nastrouhané jablko, nasekané ořechy, hrozinky nebo čokoládu.

2. Kořeněná  dýňová polévka

Ingredience:

1 kg dýně hokaido nakrájené na kostky
2 cibule nakrájené najemno
4 lžíce My Foods Ghí přepuštěného másla (koupit v e-shopu)
1 l zeleninového vývaru
100 ml smetany nebo kokosového mléka
sůl
pepř
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) na posypání
chilli a římský kmín, pokud máte rádi
Topvet dýňový olej (koupit v e-shopu) na závěrečné ozdobení

Postup:

V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme na kostičky nakrájenou dýni (může být i se slupkou, nebo bez, záleží na tom, jak to máte rádi). Za stálého míchání restujeme, dokud není  i dýně narůžovělá nebo nepustí vodu. Pak zalijeme vývarem a vaříme asi 15–20 minut, dokud není dýně měkká. Rozmixujeme ručním mixérem a přilijeme smetanu. Dochutíme solí a pepřem a ještě pár minut povaříme. Na pánvi si opražíme dýňová semínka, aby byly křupavá.  Polévku podáváme posypanou dýňovými semínky, můžeme přidat trošku drceného chilli a římského kmínu, ale také lžíci zakysané smetany. Ozdobíme pár kapkami dýňového oleje, který dodá polévce speciální chuť.

Tip: Do polévky můžete připravit z žitného chleba také křupavé krutony.

3. Obložené housky s pečenou dýní, cuketou a trhaným kuřecím masem

Ingredience:

2 celozrnné bulky
100 g dýně
100 g cukety
70 g grilovaného kuřecího masa
snítka čerstvé petrželky a máty
sůl
pepř
30 ml balzamika
10 g oříškového oleje
60 g lučiny
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) na posypání

Postup:

Bulky rozkrojíme na půlky a upečeme dokřupava v troubě na pečícím papíře nebo v toasteru. Dýni zbavíme semínek a dužiny, oloupeme a nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 cm. Cuketu opláchneme a nakrájíme na kolečka. Dýni a cuketu osolíme, opepříme, zakapeme oříškovým olejem a balzamikem a dáme péct do trouby asi na 15–20 minut, dokud okraje nezrůžoví. Poté je vyndáme, dáme do misky a promícháme s nasekanými bylinkami. Dýňová semínka nasucho opražíme na pánvi, aby trochu křupala. Pozor, nesmějí se připálit. Na opečené housky namažeme lučinu, přidáme na vlákna natrhané grilované kuřecí maso a poklademe pečenou zeleninou. Na závěr posypeme praženými dýňovými semínky.

Tip: Místo kuřecího masa můžete použít kvalitní šunku nebo prosciutto.

4. Pečená dýně s kuskusem, ořechy a krůtím masem

Ingredience:

200 g krůtího masa
100 g lískových ořechů
50 g hrozinek
200 g kuskusu
2 lžíce olivového oleje
1 menší dýně hokaido
svazek čerstvých bylinek
sůl
pepř
Topvet dýňový olej (koupit v e-shopu) na závěrečné dochucení

Postup:

Krůtí maso nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Osolíme, opepříme a orestujeme na pánvi dozlatova. Přidáme nasekané ořechy, hrozinky a promícháme. Kuskus zalijeme horkou vodou, dochutíme solí a kapkou olivového oleje, necháme dojít pod pokličkou. Jednu polovinu dýně vydlabeme, zakápneme olivovým olejem a dáme v celku péct asi na 10–15 minut do trouby. Druhou polovinu oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Přidáme ke směsi masa, ořechů a hrozinek, smícháme s kuskusem a dáme do vydlabané a upečené dýně. Zdobíme ořechy a nasekanými bylinkami.
 
Tip: Před podáváním můžete ještě posypat parmazánem a opět zakapat dýňovým olejem, který dodá jídlu skvělou chuť.

5. Dýňové ragú s hovězím masem

Ingredience:

130 g těstovin (ideálně farfalle) – pro dietnější verzi můžete zkusit také Bitters Shirataki špagety slim (koupit v e-shopu)
130 g dýně
160 g mletého hovězího masa (ideálně v biokvalitě)
60 g mladého pórku
čerstvý tymián
sůl
pepř
10 g piniových semínek
2 dl červeného vína
10 g ořechového oleje
10 g strouhaného parmazánu

Postup:

Těstoviny uvaříme v osolené vodě do polotvrdé varianty al dente. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 cm. Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět pórek. Pak přidáme dýni a orestujeme dozlatova. Nakonec přidáme maso, zalijeme červeným vínem, přidáme tymián, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, nebo dokud se víno nevyvaří. Smícháme s uvařenými těstovinami. Promícháme, posypeme čerstvými snítkami tymiánu, parmazánem a piniovými oříšky.

Tip: Hovězí maso můžete nahradit také mletým krůtím masem a dýni třeba rajčaty nebo grilovanou paprikou.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít