Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 4 důvody, proč nás svědí kůže

4 důvody, proč nás svědí kůže

4 důvody, proč nás svědí kůže

26. ledna 2021 od

26. ledna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a

Pálení, štípání a svědění kůže, které vede až ke škrábání, je velmi nepříjemné. Co ale tyto potíže pokožky vyvolává? Podívali jsme se na 4 nejčastější příčiny a následně i možnosti, jak podrážděnou kůži zklidnit.
„Příčin, proč kůže pálí nebo je podrážděná, může být mnoho, a proto ji nazýváme atopickým typem pleti. Abychom odhalili příčinu, musíme se na problém dívat komplexně. Největší chybou bývá léčba bez poznatku pravé příčiny. Hodně důležitá je proto konzultace s lékařem, nalezení příčiny, které vede k efektivní a správné léčbě. Pro mě osobně jsou také důležité zvyky mého klienta,“ říká dermatolog Alberto Leguina-Ruzzi z ABClinic.
 
Nicméně mezi nejčastější příčiny pálení a svědění kůže patří následující faktory:
 

1. Prací prostředky 

sypání do pračky prací prášek
Pokud vás trápí svědění pokožky a vy nevíte proč, příčina může být i takto banální. Dejte si pozor na prací prášky, na které může citlivá pokožka reagovat. Zaměřte se především na důkladné vymáchání prádla (v programu přidejte máchání navíc), aby se pozůstatky prášku z oblečení lépe odstranily. Pokud to nepomůže, zkuste sáhnout po pracím prášku či gelu, který neobsahuje dráždivé látky – vhodný je například ekologický přípravek Frosch Ecological Prací prostředek sensitive Aloe vera (koupit v e-shopu). Odborníci také doporučují zcela vynechat aviváž. Právě ta totiž bývá další poměrně častou příčinou podráždění. Jestli si nechcete aviváž odpírat, volte třeba hypoalergenní Silan Sensitive & Baby (koupit v e-shopu), jenž dobře pečuje o vaše prádlo, a zároveň je šetrný i k citlivé pokožce.

 2. Suchý vzduch 

Pokožka v zimě je více namáhaná, a proto i citlivější. Nedělají jí dobře pobyt v přetopených místnostech, teplotní výkyvy, suchý vzduch ani vrstvy oblečení, kterými se snažíme ochránit před chladem. Pokud je tedy vaše pokožka napnutá a dehydratovaná, používejte kvalitní tělový hydratační krém, nejlépe ihned po koupeli nebo sprše. Od pocitu pnutí, svědění či brnění pomůže zklidňující MIXA Tělové mléko Atopiance (koupit v e-shopu), které je určeno pro velmi suchou, citlivou a atopickou pokožku. Je hypoalergenní a bez obsahu parfému. Snažte se také dodržovat pestrý vyvážený jídelníček plný vitamínů a pitný režim, aby nedocházelo k ještě větší dehydrataci pokožky.
žena ve svetru

3. Přehnaná péče 

Pokud vás trápí suchá citlivá pokožka, omezte její kontakt s vodou – sprchujte se maximálně jednou denně a případnou koupel zkraťte na nezbytně nutnou dobu. Zaměřte se nejen na produkty šetrné k pokožce, ale i na jejich adekvátní množství (asi velikosti lískového oříšku), aby nedocházelo k přílišnému odmaštění její svrchní vrstvy. Vhodný je například NIVEA Pečující sprchový gel Diamond & Argan Oil (koupit v e-shopu), s přírodním arganovým olejem a vůní kaly bílé, který nenarušuje přirozenou obrannou vrstvu pokožky.
žena se mydlí ve sprše

4. Nevhodná kosmetika 

Špatně zvolená kosmetika může zapříčinit svědění kůže a přecitlivělost pokožky. Čtěte složení kosmetiky, kterou používáte, zvlášť si dejte pozor na parabeny, obsažené v řadě produktů. Také byste se měli vyhnout parfemaci, ať už kosmetické, nebo dekorativní péče,“ říká Alberto Leguina-Ruzzi z ABClinic. Do vany si proto dopřejte přírodní bylinné složky obsažené například v Natava Olejové kouli do koupele. Ty pokožku nepodráždí, ale naopak ji zjemní a hloubkově vyživí.

TIP: Produkty vhodné k péči o pokožku těla najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

A jak podrážděnou pokožku zklidnit?

Abyste zmírnili reflex poškrábat se, zklidněte kůži tím, že na ni nanesete bezolejový nemastný a zklidňující produkt, který jí dodá hydrataci. Podrážděnou pokožku hloubkově zregeneruje třeba Floré Bylinný tělový krém konopí (koupit v e-shopu) s ureou a bambuckým máslem. Noste bavlněné prádlo, které pokožku zbytečně nedráždí, a sprchujte se raději teplou vodou, nikoliv horkou.

Připravil/a pro vás

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít