Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Žádné vrásky kolem úst

Žádné vrásky kolem úst

Žádné vrásky kolem úst

5. dubna 2022 od Karolína Hornová

5. dubna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Mimické vrásky kolem rtů se objevují jako jedny z prvních. Dělají nás zbytečně o několik let starší – zmírnit je přitom můžeme omezením „mimických zlozvyků“, speciálním tělocvikem a přípravky s účinnými kyselinami a vitaminy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Místa, kde se objevují první vrásky, jsou charakteristická tím, že jsou hodně namáhána pohybem – ať už tím běžným, každodenním, kterému se nevyhneme (jako je třeba mrkání), tak i pohyby, kterými doprovázíme různé zvyky, zlozvyky a naučené pohyby

 

Co způsobuje mimické vrásky kolem úst?

„První vrásky, které na sobě zpozorujeme, jsou vždy mimického původu. Ty první se objevují v periorbitální oblasti, tedy v očním okolí. Mohou vznikat mimikou při smíchu, ale také kvůli tomu, že špatně vidíme na dálku a často mžouráme,“ vysvětluje kosmetička Julie Bauer Šnoblová. Podobně vznikají vrásky na čele a samozřejmě v okolí úst.

pití brčkem

„Tyto, takzvané periorální vrásky, nás začnou trápit mezi třicítkou a čtyřicítkou. Ze začátku jsou nenápadné a časem se prohlubují – částečně i v závislosti na tom, jaké máme zvyky,“ dodává kosmetička. Jako příčinu vzniku vrásek kolem úst zmiňuje některé pohyby, které jsme se naučily dělat a často si je ani neuvědomujeme. „Je to špulení rtů při kouření a vyfukování kouře, při pití brčkem, ale třeba i špulení při focení selfie nebo při přemýšlení,“ vyjmenovává odbornice.

 

Jak se prvních vrásek zbavit?

1. tip: Pozor na mimiku

První radou, jak účinně předcházet vzniku těchto vrásek (nebo jak je zmírnit v počátku vzniku), je právě omezit mimiku. Samozřejmě tím není myšleno přestat se smát, ale spíše se zaměřit na to, které zbytečné pohyby děláme, a své zlozvyky omezit. Případně i říct svým blízkým, aby nás upozornili, když se „ksichtíme“.

2. tip: Zkuste obličejové fitness 

Dalším, opět především preventivním krokem, je obličejová gymnastika. Pravidelným cvičením mimických svalů bojujeme proti jejich ochabování, které prohlubuje vrásky především v pokročilejším věku. „Platí zde pravidlo „co se v mládí naučíš…“ Tedy čím dříve začnete s pravidelným cvičením, tím více se vám obličej odmění v pokročilejším věku. Vrásky budou méně výrazné, protože pleť na pevných svalech bude vypnutá,“ radí Julie Bauer.

obličejová maska

Jak na to?

  • Cviky děláme vědomě, třeba pět minut každý večer.
  • Začneme před zrcadlem, a když se je naučíme, můžeme pak „cvičit“ třeba v posteli před usnutím.
  • Cvičení spočívá ve vědomém špulení rtů, kdy vždy zatneme svaly vší silou po dobu pěti vteřin. Zatneme zuby a rty se snažíme vší silou sešpulit těsně k předním zubům podobně, jako když sníme něco hodně kyselého. Vydržíme v pozici pět vteřin. 
  • Přejdeme k dalšímu cviku: špulení, jako když očekáváme polibek. Nebojme se mimiku „přehánět“, opět vydržíme 5 vteřin.
  • Nyní nafoukneme ústní dutinu a vzduch tlačíme zevnitř směrem ven ke rtům. Vyfoukneme opět až po pěti vteřinách.
  • Poslední cvik: stiskneme rty k sobě tak, aby nebyly vidět, a přitiskneme k zubům podobně, jako když zatínáme zuby v očekávání něčeho nepříjemného. Nakonec rty protáhneme otevřením doširoka – jako při křičení. Celou sérii opakujeme třikrát.

3. tip: Pomůže také masáž obličeje

Uchopíme pleť kolem rtů mezi tři prsty (palec, ukazovák a prostředník) a jemně ji štípáme. Pohyb by neměl bolet, ale měl by kůži prokrvit. Postupujeme od středu rtů ke koutkům, a to nad horním i pod spodním rtem. Stejným způsobem promasírujte i nosoretní rýhy.

 

4. tip: Nezapomeňte na sílu kyselin a vitaminů

Neopomenutelnou péčí o pleť jsou samozřejmě krémy a séra s obsahem hydratačních a zpevňujících látek, které proti vráskám bojují. „Na trhu už najdeme i speciální krémy na mimické vrásky, především kolem očí. Pleť kolem úst ale není – na rozdíl od očního okolí – odlišná. Stačí kvalitní pleťový krém proti vráskám,“ říká kosmetička. 

Tip redakce:
Zkuste teba
  Ellie Denní krém proti vráskám Q10 (koupit v e-shopu), který obsahuje lipozomální koenzym Q10, který energizující vliv na pleťové buňky a aktivně působí proti tvorbě vrásek. Vyzkoušet můžete třeba také Ellie Collagen Flexi Zpevňující sérum​ (koupit v e-shopu), které zlepšuje  celkový tonus pleti a lze jej využít nejen na obličej, ale také na dekolt. 

krém na vrásky

 

5 tip: Ingredience, které fungují proti vráskám

  1. „Proti vertikálním vráskám působí dobře především takzvané AHA, tedy alfa-hydroxykyseliny, především kyselina glykolová, která má peelingové účinky, odstraňuje odumřelou kůži a vyhlazuje jemné vrásky,“ říká odbornice.  Tato kyselina je také součástí chemických kometických ošetření.
  2. Dalším bojovníkem proti vráskám je kyselina hyaluronová, která je známá pro své umění přirozeně vázat vodu v buňkách a dlouhodobě hydratovat pokožku. A hydratace je účinnou prevencí vrásek. Vyzkoušejte třeba  Ellie Hyaluron Boost Sérum kyseliny hyaluronové (koupit v e-shopu)
  3. „Další mocnou ingrediencí je retinol – vitamin A, který obnovuje pružnost vláken pokožky,“ dodává odbornice. Zkuste Nivea Cellular Phyto Retinol Effect Profesionální séru (koupit v e-shopu), které již za 7 dní vyhlazuje jemé linky a vrásky. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít