Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Tvář bez chloupků rychle a bez bolesti. Jde to vůbec?

Tvář bez chloupků rychle a bez bolesti. Jde to vůbec?

Tvář bez chloupků rychle a bez bolesti. Jde to vůbec?

5. září 2022 od MNo

5. září 2022 4 minuty čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Zbavit se chlupů na nohou? Každodenní rutina. Oholit třísla? Bez problémů. O podpaží ani nemluvě. Ale chloupky na obličeji? Málokdo o nich chce dokonce jen mluvit. Přitom je má každá žena. Dokonce i ty slavné. I když dnes už žádná žena nechce vypadat jako mexická malířka Frida Kahlo. A to i přes to, že právě k této dámě její tmavý knír bezpochyby patřil.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Když objevíte chloupky nad horním rtem nebo na bradě, není třeba propadat panice. Nejste sama. Neoblíbený porost najdou na obličeji všechny ženy. Je jen rozdíl v jejich hustotě, délce a barvě. Panikařit tak nemusíte ani poté, co pudr odhalí jemné chloupky po celém obličeji. Divné by spíš bylo, kdyby tam nebyly.

 

Chloupky v obličeji - geny nebo nemoc?

Mohou za to, jak jinak, naše geny. Světlejší typy většinou na výrazné ochlupení v obličeji netrpí, u tmavších už je to o něco horší. Velký vliv ale má na růst chloupků i testosteron. Ano, ten testosteron, který je mužským hormonem. I my ženy ho v těle máme, jen ne tolik.  Podle vedoucí kosmetického centra Evy Haškové může způsobit ochlupení v obličeji také nemoc. „Bývá to často hormonální příčina, tmavší chloupky se objeví u některých žen třeba i po hormonální léčbě. Nebo je to dědičné a více chloupků v obličeji měly i všechny ženy v rodině,“ dodává.

 

Nejde jen o „knír“

Pod pojmem chloupky v obličeji se snad každému vybaví tmavý porost pod nosem. Ale není to jen „knírek“, který ženy trápí. Některým může porost začít rašit třeba i na bradě, kolem očí a obočí, někdy najdete droboučké chloupky i na čele a tvářích. Ty ale nejsou vždycky na obtíž, naopak. Když je začnete odstraňovat, může se stát, že budou jen přibývat a budou výraznější. Chloupky na obličeji zkrátka nejsou totožné s těmi, které vám rostou jinde po těle, takže je v žádném případě neholte. Pokud tedy nechcete, aby měl váš milý pocit, že hladí mladého muže. 

Odstranění chloupků doma i v salonu

Jednou ze zaručených cest, jak se nežádoucích okupantů naší tváře zbavit, jsou různé přípravky na depilaci – ať už vosk sám o sobě, nebo speciální depilační pásky s voskem či depilační krémy. Použití je jednoduché a rychlé. Navíc jde o cenově dostupné způsoby, jak nežádoucí chloupky odstranit.

1. VOSK: Často jej používají kosmetičky, ale vosk můžete vyzkoušet i doma. Vosk naneste na tu část tváře, kde vás chloupky nejvíc trápí (nejčastěji tedy nad horní ret). Vosk nanášejte teplý. Nechte jej na tváři zchladnout a pak strhnete. Po tomto jednoduchém kosmetickém zásahu  máte o hladkou pokožku na dva až šest týdnů vystaráno.
 

Tip redakce: 
Některým ženám může způsobit na krátkou dobu vyrážku a zarudnutí kůže. Je proto dobré s voskem pracovat večer. Pokožka se do rána zklidní.

2. DEPILAČNÍ PÁSKY: V podstatě je to to samé, co vosk, akorát už předem připraveno právě pro inkriminovaná místa. Nalepte a sundejte proti směru růstu chloupků. Pleť zůstane hebká pod le jednotlivých výrobců zhruba čtyři týdny.

Tip redakce: 
Zkuste Ameté Depilační pásky pro obličej a intimní partie (koupit v e-shopu), které obsahují měsíček lékařský, bambucké máslo, přírodní karamel, kokosový  olej a vitamin C

3. DEPILAČNÍ KRÉM: Krém naneste a po několika minutách setřete, a to i s nechtěnými chloupky. Problém této metody je, že ji musíte opakovat častěji – maximálně po dvou týdnech

Tip redakce: 

Třeba Strep Depilační krém na tělo (koupit v e-shopu) nebo Veet Minima Depilační krém pro citlivou pokožku (koupit v e-shopu).

​4. CUKROVÁ PASTA: Další možností je použití cukrové pasty. "Osobně ji používám k depilaci nejraději. Je to směs cukru a vody, která se zahřeje na nižší teplotu než vosk. To znamená, že je tělu příjemnější,“ doporučuje Eva Hašková s tím, že tato metoda se musí opakovat zhruba každé tři týdny.  

Tip redakce: 
Vyzkoušejte Purity Vision BioEpil depilační cukrová pasta (koupit v e-shopu), která je obohacená o pečující  bylinné extrakty pro snadné a šetrné odtranění chloupků. Obsahuje zklidňující růžovou vodu a desinfekční čajovníkový olej

 

Věděli jste, že...
...některým ženám může jakákoli forma depilace způsobit na krátkou dobu vyrážku a zarudnutí kůže. Je proto dobré s voskem, krémem nebo pastou pracovat večer. Pokožka se do rána zklidní.

5. ELEKTRICKÝ EPILÁTOR: Klasický způsob epilace. Epilátor na chloupky v obličeji je vlastně takovým miniaturním souborem pinzetek, které vás zbaví nežádoucího porostu i s kořínky. Jde o trvalejší metodu, než je použití depilačního krému.

Tip redakce:
Na trhu jsou k dostání přístroje, které se díky výměně nástavce dají kromě epilace použít také k čištění pleti.

6. EPILACE NITÍ: Jde o metodu, kterou používají především ženy v arabských zemích. Speciální nití na obličeji velmi šikovně „obtočí“ chloupky, utáhnou a trhnou. Tato metoda je levná, elegantní (žádné „patlání“ s voskem). Nevýhodou je, že je třeba opravdu velké zručnosti, se kterou nemá většina žen žádnou zkušenost.

Tip redakce: 
Tato metoda se uplatňuje i při úpravě obočí.

 

Kdy vyhledat odborníka

Profesionální depilace je vhodná zejména ve chvíli, kdy máte chloupky opravdu tmavé a výrazné. Ta si totiž s tímto problémem poradí lépe. Některou z profesionálních metod se zbavíte porostu své tváře téměř trvale. Existují dvě – klasická laserová epilace nebo takzvaná metoda IPL.

1. LASER: Zasahuje vlasový váček v přesně dané frekvenci laserového paprsku, až chloupek zkrátka vypadne a jeho váček se úplně rozpadne. Procedura nebolí, jen občas lehce štípe. Lépe zabírá na tmavé chloupky. Celým procesem ale musí klientka kosmetického centra projít většinou nekolikrát po sobě.

Rada odborníka:

Tato metoda opravdu pomáhá hlavně s velmi tvrdými a pevnými chloupky. Dělají ji už i přímo dermatologové a jde o naprosto individuální přístup – většinou je ideální absolvovat kolem pěti až šesti kúr,“ říká vedoucí kosmetického centra Eva Hašková.

2. IPL: Aneb intenzivní pulzní světlo. Toto speciální světlo odstraňuje buňky ve vlasové folikule tak, aby nové chloupky už nerostly. Opět nutné opakování – 5 až 6krát po 4 až 8 týdnech. Toto ošetření je vhodné i pro dámy s citlivější pokožkou.

Rada odborníka:

Po každé depilaci nesmíte na sluníčko, kůže by mohla různě pigmentovat. Neměly byste se ani koupat, pleť je totiž podrážděná a v chlorované vodě pálí.“ Podle Evy Haškové tato rada platí pro naprosto všechny depilační metody. Zároveň je důležité po zákroku o kůži pečovat tak, jak vás instruuje daný odborník. Například nenatírat se dráždivými krémy a mléky, nevystavovat se již zmíněnému slunci nebo chloru.

 

Po depilaci či epilaci make-up nepomáhá

Zabírá na skrytí pupínků i na kruhy pod očima, ale chloupky vždy naopak zvýrazní. Pokud tedy máte před důležitou schůzkou a všimly jste si nehezkých chloupků třeba pod nosem, rozhodně je nechtějte zapudrovat víc, než se pudrujete obvykle – jen je tím zvýraznite a váš protějšek si toho všimne. Tady tedy rozhodně platí, že méně je více.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Hašková, DiS.
vedoucí kosmetického centra Esthesia
1468
"Dávám do své práce srdce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít