Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Sbohem, černé tečky! Takhle se jich rychle zbavíte

Sbohem, černé tečky! Takhle se jich rychle zbavíte

Sbohem, černé tečky! Takhle se jich rychle zbavíte

14. března 2021 od Vanda Vízková

14. března 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

První se objevují v pubertě a posledních se ne a ne dočkat. Černé tečky nás umí trápit celý život. Objevují se, aniž by o jejich společnost někdo stál. Zjistěte, jak se dá jejich vzniku předcházet a jak se jich efektivně zbavit, aniž byste ohrozili svou pleť infekcí.
Vyskytují se hlavně na bradě, na nose a tvářích poblíž nosu. Výjimkou ale není ani jejich výskyt na čele u kořene nosu, solitéry najdete ale i jinde po obličeji či těle. Vzniknout totiž můžou kdekoli, kde máme mazové žlázky s chloupky.
V mazových žlázkách se hromadí přebytečný maz, odumřelé buňky a další nečistoty, které po kontaktu se vzduchem na povrchu kůže oxidují a získávají typické černé zabarvení. Odborně se jim říká otevřené komedony. Zatímco někdo s nimi zápolí jen čas od času a vše pro něj končí vyčištěním zaneseného póru, pro jiné je boj s nimi doslova sisyfovská práce.

Příčiny jejich výskytu:
  • hormonální nerovnováha v pubertě
  • nadměrná aktivita mužského pohlavního hormonu (ano, i v těle ženy)
  • špatné čištění pleti
  • používání kosmetiky s olejovými složkami
  • kouření
  • špatné stravovací návyky
Zatímco v případě hormonální příčiny může pomoct jen odborník nasazením vhodné léčby, ostatní faktory přispívající ke vzniku otevřených komedonů můžete ovlivnit sami.

Čistit a čistit

Ráno a večer pleť vyčistěte Dermacol Odličovacím gelem pro problematickou pleť Acneclear (koupit v e-shopu). Kromě čisticích složek obsahuje i kyselinu salicylovou, zinek a tea tree olej, které hloubkově čistí a stahují póry a působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jeho účinek můžete posílit  Gabriella Salvete Oboustranným čisticím kartáčem na obličej (koupit v e-shopu), jenž svými vlákny doslova vymete z pleti všechny nečistoty. Čistotu svých pórů, ať už preventivně, nebo cíleně, můžete podpořit také používáním peelingu (maximálně však dvakrát týdně) nebo jednou týdně čisticí pleťové masky.

Prevence a péče

Pleť se mastí a zanáší i během dne. Zvláště pokud žijete ve velkém městě, pracujete v prašném prostředí nebo třeba často cvičíte a potíte se. Pokud máte možnost, očistěte si pleť i během dne. Stačí jednoduše – na kosmetický tamponek naneste Ellie Micelární vodu s černým čajem Expert Clean (koupit v e-shopu) a pleť s ním otřete. Protože micelární voda dokonale odstraňuje nejen nečistoty, ale i žádoucí hydrataci a lipidy, nezapomeňte je pleti hned poté doplnit. Vybírejte si lehčí pleťové krémy nebo fluidy, které pleť nemastí, podporují stahování pórů a redukují tvorbu kožního mazu, třeba MIXA Hydratační péči 2v1 proti nedokonalostem Anti-imperfection (koupit v e-shopu).

Vymačkávejte je šetrně

Nejlépe poté, co jste si dali sprchu nebo koupel a vaše pleť je působením teplé vody změkčená, póry otevřené. Nemačkejte černé tečky rukama, ale odstraňte je pomocí Gabriella Salvete Odstraňovače černých teček (koupit v e-shopu). Jeho očko šetrně a hygienicky pomůže vymáčknout jak černé tečky, tak bílé pupínky. Poté, co čištění pleti ukončíte, opláchněte ji vlažnou vodou a ošetřete ještě Ellie Pleťovou vodou pro problematickou pleť Young Anti-acne (koupit v e-shopu). Stahuje póry a zabraňuje další tvorbě komedonů. Pokud se chcete vyhnout mačkání a mechanickému podráždění pleti, vyzkoušejte NIVEA Čisticí pleťové náplasti (koupit v e-shopu), které nalepíte na potřebné místo a po 15 minutách sloupnete i s nečistotami.

Jídlo a pití

Nejen to, co na pleť dáte zvenčí, ale i to, co tělo přijme zevnitř, výrazně ovlivní vzhled vaší pleti. Jednoduchá rovnice zní: čistá strava = čistá pleť. Méně cukru, soli, konzervantů a bublinkových nápojů, zato více tepelně nezpracované zeleniny, bílkovin, vlákniny a čisté vody.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít