Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Antikoncepce a akné: Jak hormony ovlivňují naši pleť?

Antikoncepce a akné: Jak hormony ovlivňují naši pleť?

Antikoncepce a akné: Jak hormony ovlivňují naši pleť?

19. dubna 2020 od Vanda Vízková

19. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Darina Zelenková

Hormony řídí v životě ženy snad úplně všechno. Ovlivňují výběr partnera, nákup kabelek, změny nálad, apetit i stav pleti. A na to poslední zmíněné se zaměřme. Víte, jak hormony mohou za pupínky, pigmentové skvrny a nadměrné ochlupení?

Všemocné hormony

Hormony mají na pokožku velký vliv především v období dospívání, během menstruace, těhotenství a také v reakci na antikoncepci. Nejčastějším znakem toho, že vaše hormony nejsou v rovnováze, je výskyt akné. Objevuje se především na obličeji (a to hlavně na bradě a spodní čelisti), na zádech a v dekoltu. Je ovšem rozdíl, v kterém období se akné objeví. Její příčina i léčba bude jiná, pokud se vám pupínky objeví v pubertě a jiná, pokud se akné začne vyskytovat v dospělosti. Pokud vás dlouhodobě trápí akné, navštivte dermatologa. Ten určí, jaký způsob terapie a jakými přípravky bude vhodný právě pro váš typ pleti a příčinu akné. „Léčba akné může být lokálními preparáty, v těžších případech i celkovými léky, jako jsou antibiotika či retinoidy. Oblíbený je chemický peeling nebo laserová ošetření,“ vypočítává MUDr. Darina Zelenková, vedoucí lékařka dermatologické kliniky dclinic v Praze.
akné z blízka
Tip redakce:
Věděly jste například, že pokud v dospělém věku začnete používat kosmetiku určenou na „teenage“ akné, můžete stav své pleti ještě zhoršit? Zbytečně ji totiž vysuší a na skutečný důvod vašich problémů pravděpodobně nezabere.

Čím aknózní pleti naopak neublížíte v žádném věku?

  • používáním jemné a nekomedogenní kosmetiky (tedy takové, která neucpává póry),
  • důkladným a pravidelným čištěním pleti nedráždivými přípravky,
  • dostatečnou hydratací,
  • exfoliací (obrušováním) horní zbytnělé vrstvy pokožky,
  • vyváženou stravou s minimem cukru a přídavných dochucovadel.

Tip redakce:
O precizní vyčištění pleti s antiaknózním účinkem se postará
Ellie Young Čisticí gel pro problematickou pleť 3 v 1 (koupit v e-shopu).

Akné a antikoncepce – zázrak na počkání

Nezřídka se můžete setkat také s tím, že vám lékař jako způsob léčby akné předepíše hormonální antikoncepci. „Akné totiž často vzniká z důvodu vyšší hladiny nebo vyšší citlivosti k mužskému hormonu androgenu v našem těle. Ten stimuluje činnost mazových žláz, a tím potažmo i vznik akné,“ vysvětluje MUDr. Darina Zelenková.  Antikoncepční pilulky, které obsahují ženský hormon estrogen a progestin, produkci androgenu snižují, a tím pádem také omezují tvorbu mazu a ucpávání pórů. Už během několika týdnů po nasazení antikoncepčních pilulek se můžete dočkat výrazného zlepšení stavu své pleti.
Dívka drží pilulky detail

Když pilulky vysadíte  

Ale pozor! Funguje to i naopak. Pilulky totiž příčinu vzniku akné neléčí, pouze ji dočasně tlumí. Pokud je tedy vysadíte, je velmi pravděpodobné, že do dvou měsíců po ukončení užívání máte akné zpátky v plné parádě. Proto ještě dříve, než přestanete brát hormonální antikoncepci, konzultujte následný postup s dermatologem. Jak už jsme psali v prvním odstavci, doporučí vám vhodnou navazující léčbu.

Nečekané chloupky

Rozhozené hormony ale nezpůsobují jen výskyt akné. Pozorujete, že se vám oproti normálu silněji osrstil obličej a začal vám vyrážet knírek? Nebo jste dokonce našla tmavé chloupky na hrudníku? Pokud jste s tím nikdy předtím problém neměla, zpozorněte. Kromě estetického problému se totiž může jednat i o ten zdravotní. Třeba o onemocnění nadledvin nebo o syndrom polycystických vaječníků. „Za růst chloupků stejně jako u tvorby akné odpovídají mužské pohlavní hormony. Když získají převahu nad těmi ženskými, začne vás trápit právě nadměrný růst chloupků,“ objasňuje expertka. V každém případě je tedy na místě vyšetření u lékaře, který určí příčinu tohoto nepříjemného problému.

Tip redakce:
Než najdete příčinu a adekvátní řešení nadměrného ochlupení, pomůžou vám v jeho odstraňování
Veet Voskové pásky na obličej pro citlivou pokožku (koupit v e-shopu).

Žena trhá knírek

Pigmentové skvrny

A zase ty hormony! V souvislosti s jejich působením vznikají u žen užívajících antikoncepci nebo u žen čekajících miminko pigmentové skvrny. Tentokrát je na vině zvýšená hladina ženských hormonů – estrogenu a progesteronu. Vlivem antikoncepce začne výskytem pigmentových skvrn trpět asi 15 % jejích uživatelek. V těhotenství je toto číslo mnohem vyšší, uvádí se, že hyperpigmentace trápí až 60 % žen. Řešení je v tomto případě jednoduché – s vysazením antikoncepce a porodem dítěte tento problém vymizí. „Horší jsou pigmentové skvrny, které si přivodíme špatnou péčí o pokožku - nadměrným sluněním bez UV ochrany, nebo používáním kosmetiky s nevhodným složením,“ upozorňuje MUDr. Darina Zelenková. Většina vzniklých pigmentových skvrn už ale bohužel nejde vyzmizíkovat lusknutím prstu. Na pokožce zůstanou. Jaké se nabízí řešení? Používat krycí sjednodující make-up nebo podstoupit laserové ošetření (např. frakčním laserem). „Nejdůležitější je však důsledná ochrana před sluncem!“ zdůrazňuje odbornice.  
 
Tip redakce:
Make-up, který skryje úplně vše, nejen pigmentové skvrny, je
Dermacol Voděodolný make-up s intenzivní ochranou Make-up Cover (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková ve spolupráci s expertem MUDr. Darina Zelenková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Darina Zelenková
dermatoložka a vedoucí lékařka na klinice dclinic v Praze
"Jakákoliv vnitřní nepohoda se vždy projeví na kůži. Pečujte o sebe."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít