Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Antikoncepční pilulka: Řešení pro dokonalou pleť?

Antikoncepční pilulka: Řešení pro dokonalou pleť?

Antikoncepční pilulka: Řešení pro dokonalou pleť?

31. srpna 2017 od Pavla Maříková

31. srpna 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Přestaly jste užívat hormonální antikoncepci a po vysazení se vám výrazně zhoršila pleť? Nebo jste naopak s antikoncepcí začaly a vyskákaly vám pigmentové skvrny? Na to, jak hormonální antikoncepce ovlivňuje naši pleť, jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kombinovaná hormonální antikoncepce je tvořena estrogenem a gestagenem (progestinem). Zatímco estrogenů se používají v podstatě jen dva druhy, druhů gestagenů se používá podstatně víc a některé z nich mají „benefitní“ účinky pro uživatelku – jedním je např. pozitivní vliv na pleť (tzv. antiandrogenní efekt).

Hormonální antikoncepce působí v těle ženy tak, že vyrovnává hladinu pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu. Není to ale tak, že by tyto hormony snižovaly hladiny androgenů (mužských pohlavních hormonů) v těle ženy, ale např. snižují produkci mazu v mazových žlázkách u chloupků – což je výhodné pro terapii akné.  „Veškeré hormonální změny se mohou na pleti projevit formou vyrážky, akné nebo i jiných potíží. Především za akné stojí rozkolísanost pohlavních hormonů a objevuje se proto převážně v pubertě,“ říká dermatoložka Jitka Kapounová. „I proto se pro léčbu akné často používá právě hormonální antikoncepce. Ne však každá antikoncepce je pro tento problém vhodná, některé pilulky jsou přímo na léčbu akné zaměřeny a mohou je předepisovat i kožní lékaři, jiné mohou problém i zhoršovat.“

Antikoncepční pilulka: řešení pro dokonalou pleť?


Antikoncepcí akné nevyléčíte

 
Léčba akné prostřednictvím hormonální antikoncepce však může vést k tomu, že se primární problém pouze „překryje“. „To se stává často právě ve chvíli, kdy se v pubertě nasadí antikoncepce primárně kvůli tomu, aby zlepšila akné, pak se okolo třicítky vysadí, protože žena chce otěhotnět, a problém je opět zde. Antikoncepce pouze „pomohla“ překlenout období, kdy se akné měla léčit. Pak se ovšem musí akné léčit zdlouhavě a často složitě,“ upozorňuje Jitka Kapounová.


Jak na akné s kosmetikou?

 
Akné je vždy dobré léčit v její prvotní fázi, dříve než přejde do těžkého stádia. Při léčbě lehké akné si vystačíte s kosmetikou - čisticí pleťovou vodou nebo mlékem. Vybírejte takové přípravky, které obsahují alkohol nebo dezinfekční bylinné přísady (např. Tea Tree). V případě, že máte citlivou pleť, raději se ale přípravkům s alkoholem vyhýbejte. Důležitý je i vhodný krém, který pokožku hydratuje, ale zároveň neucpává póry, obsahuje protizánětlivé přísady a reguluje množství mazu v pokožce.


Estrogen zvyšuje citlivost na sluníčko

 
Na druhou stranu především antikoncepce s vyšším obsahem estrogenu (popřípadě estrogenové preparáty určené k léčbě ovariálních poruch) může způsobovat jiné negativní projevy na pleti. „Estrogen zvyšuje citlivost pleti na sluníčko a užívání antikoncepce může zvyšovat možnost vzniku pigmentových skvrn při vystavení se sluníčku,“ vysvětluje lékařka. „I proto je velmi důležité, pokud víte, že takovou antikoncepci užíváte nebo máte sklon k tvorbě pigmentových skvrn, používat ochranné přípravky s vysokým UV faktorem.“

Antikoncepční pilulka: řešení pro dokonalou pleť?


Pozitivní efekt antikoncepce je rychlý 

Každá pleť reaguje na hormonální antikoncepci jinak, proto je možné, že někomu se pleť ve chvíli, kdy začne užívat antikoncepci, zlepší, jinému se i zhorší. V tu chvíli lékařka radí příliš nečekat, vypravit se ihned k lékaři a požádat ho o změnu léku s jiným poměrem hormonů. Šance na to, že si pleť na preparát „zvykne“, je v tomto případě malá. Naopak, pokud vám antikoncepce sedne, poznáte pozitivní efekt velmi rychle.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Marie Novotná 8.září 2017
Tady bych opravdu zdůraznila to, že HA problém jenom překryje, odsune na pozdější dobu. V pubertě jsem s akné problémy neměla, semtam nějaký pupínek, ale jinak hezká pleť. Stačilo HA brát jen tři roky a po vysazení se mi natolik rozhodily hormony, že jsem s akné hodně bojovala jak v obličeji, tak na zádech a pažích. Je to více než rok, pomalu se to srovnává, něco zůstalo jen v obličeji. Sice je to mnohem lepší než před rokem, ale do původního stavu to má ještě docela daleko :-/

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít