Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Podzimní péče o pleť

Podzimní péče o pleť

Podzimní péče o pleť

9. října 2017 od Martina Hühneová

9. října 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Podzim je obdobím přechodu mezi dvěma extrémy – vysokými letními teplotami a mrazivou zimou. Je tak ideálním časem jednak k nápravě všech škod, které na vaší pleti napáchalo slunce, a jednak k přípravě pokožky na drsné zimní klima. Jak tomu přizpůsobit svou péči o pleť?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
 „I když se po dovolené cítíme odpočaté, svěží a jsme krásně opálené, pleť je většinou sušší, dehydratovaná. Působilo na ni slunce, chlór, písek, slaná voda, repelenty a podobně,“ říká Tereza Patočková, make-up artista, a dodává: „Pokožka nejen na obličeji si právě nyní žádá důkladnou regeneraci, především hydrataci.“ Dodat pleti dostatečnou vlhkost je podle ní velmi důležité i proto, že také nastupující chladné a větrné podzimní podnebí může její vysušení a ztenčení ještě umocnit.


Přepněte na podzimní režim a změňte rutinu

Podobně jako s přibývajícím chladem měníte šatník, je nutné změnit i kosmetické návyky a s tím i přípravky. Než se pustíte do hydratace, měly byste podle vizážistky nejprve odstranit odumřelé a sluncem poškozené kožní buňky. Často vypadají jako šupinky odlupující se kůže. „Začít je vhodné důkladnou očistou pleti a pak pomocí peelingu vymýtit nežádoucí vrstvy. Ať si peeling vyrobíme doma, nebo sáhneme po kupovaném, měl by pleť nejen zbavit odumřelých buněk, ale zároveň by ji měl i přirozeně zvlhčit. Ideální jsou přípravky na olejové bázi, zejména využívající organické oleje,“ vysvětluje Tereza Patočková. Tuto proceduru byste měly provádět jednou, maximálně dvakrát týdně a volit méně invazivní prostředky. Tedy přejít na jemnější a krémovější peelingy, které dodají pleti potřebnou vlhkost a zároveň ji ochrání před agresivním vlivem životního prostředí.

péče o pleť na podzim


Čistit pleť se vyplatí

To platí i pro správné čištění pleti a pleťové vody či tonika - použijte přípravky mírně kyselé a hydratační. Před samotnou očistou radí vizážistka i napářku obličeje s bylinkami, jako je levandule nebo heřmánek. Ty pleť zklidní a nastartují na další procedury. Nejdůležitější totiž je dostat pokožku, respektive její pH do rovnováhy. Očista a jemná abraze je pak k tomu jako stvořená, neboť podporuje obnovu buněk a přispívá k obnově přirozené kožní bariéry. Navíc umožňuje účinnější vstřebání všech aktivních látek z přípravků, které na pleť budete poté nanášet.


Hydratace je základ

Nejen šupinky a drsnější kůže je dědictvím léta. Pravděpodobně přibyla i drobná vráska. Ty z loňska jsou o něco výraznější. Je proto čas poskytnout pleti dostatek vláhy, aby byla opět vypnutá a zářivá.
„V tomto období vyžaduje pleť již hutnější a bohatší krémy. Týká se to jak denní, tak i noční péče. Kromě hydratačních složek by měly zahrnovat výživné látky, které podpoří regeneraci pleti. Ty denní pak i antioxidanty, které pleť chrání. Pravidelně – alespoň jednou týdně – ošetřete pleť hydratační, zvláčňující a vyživující maskou,“ vyzývá vizážistka. Zapomenout byste neměly na séra, která významně podpoří účinky krémů. Vsaďte na přípravky s kyselinou hyaluronovou, která reguluje obnovu buněk a účinně zvyšuje hydrataci.  Případně si naordinujte intenzivní hyaluronovou kúru, kterou nabízí například Nivea. Speciální denní a noční hydratační péči nabízí řada Revitalift značky L´Oréal, extra výživu s mateří kašičkou a vzácnými oleji pak slibuje od téže značky řada Nutri-Gold. K péči o sensitivní pleť přizvěte na pomoc krémy značky Mixa s různým obsahem glycerinu a bambuckým máslem.  Důkladnou a dlouhotrvající hydrataci nabízí Garnier 24 H Hydrating cream s výtažky z růže.

péče o pleť na podzim


Nezapomínejte na rty

Rtům je s nastupujícím chladem rovněž potřeba věnovat zvýšenou péči. Jsou součástí obličeje a zimou ohrožené možná daleko více než sluncem. Správná hydratace a ochrana jim pomůže vyrovnat se s přicházejícími mrazivými dny. Balzámy na rty mohou pomáhat, ale také škodit. Vlastně celé vaše tělo má v tomto období nárok na ozdravnou kúru a přípravu na zimu. Je třeba stále dodržovat pitný režim a dodávat pleti vláhu rovněž zevnitř pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny. Vitaminy a antioxidanty obsažené v potravinách totiž rovněž pomohou samoozdravnému procesu a nápravě letních škod. 


Znovunabytou krásu chraňte

Pleť byste měly vůči vnějším nepříznivým vlivům obrnit, abyste zabránily nechtěné ztrátě její vlhkosti: „Trendem letošního léta byla pleť čistá, přirozená, bez make-upu, dokonce i s absencí pudru. Podzim se však již bez vrstvy zabraňující jejímu vysoušení chladem nebo vichrem neobejde. Make-up je jejím krycím štítem. Vhodný je ten lehký a jemný, který lze do pokožky vklepat třeba i ve dvou vrstvách,“ objasňuje Tereza Patočková a dodává, že byste neměly ani v tomto období zapomínat na ochranu před sluncem. A tak by nejen náš denní krém, ale i kosmetické přípravky na rty měly obsahovat SPF faktor v závislosti na prostředí, v jakém se pohybujeme. Ideálně SPF faktor 10–15.


 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Tereza Patočková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Tereza Patočková
Make-up & hair stylistka, umělecká maskérka, expertka na make-up
74
"Skutečná krása z duše pramení, avšak správné líčení je její koření."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít