Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?

Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?

Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?

12. října 2017 od Karolína Hornová

12. října 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Vláčné a vyživené rty jsou známkou zdraví a vizitkou pěstěného obličeje. Jaké látky by neměl obsahovat balzám pro alergiky a čím jsou specifické balzámy na rty z lékárny?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Bez balzámu na rty by většina žen nedala ani ránu. Zázračná tyčinka bývá „povinnou výbavou“ toaletní taštičky snad v každé kabelce a dovede ulevit od nezvladatelného nutkání neustále olizovat suché, dehydratované rty. Velice jemná pokožka kolem úst je po celý den až neuvěřitelně namáhána – sladké limonády, pálivé jídlo, ale i polovědomé kousání se do rtů třeba při práci, sportu nebo při řízení. Často ani nevíte, nakolik své rty dráždíte samy. Před peklem suchých a popraskaných rtů vás zachrání jediné – „jelení lůj“. Může pomoci, ale taky nadělat ještě větší neplechu. Jak ho vybírat, aby měl co nejlepší účinky pro vaše rty a neškodil jejich přirozené obranyschopnosti?


Závislost na balzámech vysušuje rty

Pravda je, že byste asi jen těžko našly nějaký opravdu zdraví škodlivý balzám, ale přesto jejich používání nemusí být bez rizika. Může za to především chování a rutina, s jakou balzám na rty používáte, která může přejít až do obsese a závislosti. Jakkoli to zní legračně, přiznejte si, kolikrát jste začaly pociťovat nervozitu, když jste vyrazily do města bez balzámu v kabelce. Loni dokonce na toto téma proběhl v americkém klinickém centru Mount Sinai dermatologický výzkum, který potvrdil, že kvůli závislosti na balzámu rty ztrácejí přirozenou schopnost zvláčnění a hydratace. Laicky řečeno, leniví. A bez vrstvy balzámu jsou pak náchylnější podléhat nepříznivým vnějším vlivům.

Pokud tedy balzám používáte hodně často, tzn. několikrát denně, zkuste jeho nanášení omezit a neustále automaticky „nepřimazávat“. Použijte ho jen tehdy, kdy opravdu pocítíte potřebu rtům pomoci v hydrataci. „Nejlepší volbou jsou přípravky na bázi lanolinu – ten totiž netvoří na rtech neprostupnou vrstvu, pokožka tak má možnost reagovat na vnější vlivy a neztrácí schopnost vlastní hydratace,“ říká k tématu vizážistka a kosmetička Kateřina Krobová.

Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?


Balzámy vybírejte podle účinku a obsažených látek

Kateřina Krobová varuje také před látkami, které některé balzámy obsahují a jež mohou mít nepříznivý vliv především na citlivou pokožku se sklony k alergiím: „Pokud balzámy obsahují dráždící látku, jakou může být parfém, kafr, mentol či kyselinu salicylovou, mohou způsobit zánět a ztrátu hydratace,“ říká. Radí sáhnout po lehčích balzámech, které jen podpoří přirozenou obranyschopnost pokožky rtů. Další důležitou složkou je pak především v létě UV faktor.

Pulty drogerií nabízejí nepřeberné množství balzámů. Jak se v nich vyznat? Pokud chcete opravdu jen lehkou péči o rty a navíc i univerzálního pomocníka, volte klasiku, kterou je balzám s na bázi kosmetické vazelíny v kelímku. Rty dokonale zvláční, nemívá žádnou pronikavou vůni ani chuť, a když na to přijde, má všestranné použití. Právem oblíbenější jsou ale praktické vysouvací tyčinky. Pokud máte hodně tenkou, jemnou pokožku rtů, náchylnou k praskání, vyzkoušejte ty s přírodními přísadami, které dělají divy: měsíček lékařský, mandlový olej nebo med či mateří kašička. Výživné schopnosti má také oblíbené bambucké máslo, včelí vosk a ricinový a jojobový olej, které rty přirozeně regenerují.

Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?


Péče i krása v jednom

Obzvlášť teď v létě (nebo v zimě na horách) vaše rty poděkují za balzám s ochranným faktorem. Mezi balzámy na rty z lékárny najdete klidně i padesátky, ty z drogerií mívají faktor deset až dvacet. Dvacítka většinou v létě stačí. Pokud jste celý den na sluníčku, rada z úvodu článku pro vás neplatí – v tomto případě se naopak doporučuje „přimazávat“ průběžně, především při sportu, nebo pokud jíte a pijete. Na léto jsou dobré také balzámy s vitaminem E, který bojuje proti stárnutí pokožky.

V poslední době se na trhu objevila velká spousta tónovaných balzámů, které navíc nejsou jen tak pro parádu, ale jsou schopny o pokožku rtů i kvalitně pečovat. Některé navíc nabízejí i UV filtr (i když většinou spíše nižší). Můžete tak získat až tři benefity v jednom. Dívejte se po složení a vybírejte ty kvalitnější: pouze ztužený parafín s trochou barviv může působit na první pohled dobře, ale ve výsledku nebude tolik pečující a také může zanechat na rtech barevné flíčky. Pokud zvolíte kvalitní složení (ideálně i s nějakým přírodním olejem či pigmentem), může se z tónovacího balzámu stát každodenní pomocník – vaše rty budou nejen v dobré péči, ale získají i zdravou a sexy barvu.

Balzámy na rty: jak pomáhají a kdy škodí?

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít