Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Make-up z druhé ruky: Dobrý nápad, nebo fail?

Make-up z druhé ruky: Dobrý nápad, nebo fail?

Make-up z druhé ruky: Dobrý nápad, nebo fail?

30. června 2020 od Vanda Vízková

30. června 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

V second handu jste ulovila úžasný kabát za pár korun a na Marketplace vysněnou kabelku za třetinu ceny. A co kosmetika? Je dobrý nápad nakupovat značkovou kosmetiku na bazárcích a ušetřit, nebo je to risk? Zamyslete se s námi…
Jako představitelka Generace Z se možná snažíte chovat spotřebitelsky zodpovědněji a žít více eko friendly životem. Sharujete auta, pracovní místa, pijete fairtrade kávu a oblečení kupujete pouze s označením udržitelné módy nebo rovnou z druhé ruky. Napadlo vás dělat to samé i s kosmetikou? Neplýtvat a to, co už nevyužijete vy, poslat za zlomek ceny dál, než abyste to vyhodila? Nebo sama získat na bazaru za babku úžasnou kosmetiku, kterou byste si jinak těžko mohla dovolit? Co můžete získat, a co naopak riskujete?
Dívka vybírá kosmetiku

1. Originalita

Stejný obal, stejný název, stejný flakon - a přesto se nejedná o totožný výrobek. Tak jako kabelky, boty, telefony atd. kopíruje se i kosmetika. U dekorativní kosmetiky nejsou tyto případy tak časté, u parfémů je toto číslo naopak docela vysoké. Zatímco v parfumerii nebo drogerii vám prodejce za originalitu výrobku ručí, prodejce na bazarovém webu, mnohdy schovaný za přezdívkou, vám tuto záruku nikdy neposkytne. Složení, vybrané ingredience, jejich nezávadnost, intenzita a výdrž vůně se může v napodobenině na rozdíl od originálního parfému velmi lišit. Kopie vaší oblíbené vůně je i za poloviční cenu drahá! 
Zkoušení parfému
Tip redakce:
Už roky se drží na špičce popularity – jak mezi zákaznicemi, tak mezi padělateli. Neriskujte a kupte si
Lanvin Eau de Parfum Éclat d`Arpege (koupit v e-shopu) buď v ověřeném e-shopu, nebo v drogerii.

2. Skladování

Převoz v ochranných obalech, opatrné vybalování, klimatizované sklady i prodejny – to všechno má zajistit, aby se k vám kosmetika dostala v co nejlepší kondici. Aby nedošlo k přílišnému zahřátí, k oddělení jednotlivých složek i k necitlivým otřesům, které se mohly podepsat na stavu výrobku a znehodnotit ho. Na to si každý oficiální prodejce dá velký pozor. Nechce riskovat ani své dobré jméno, ani se vystavovat častým reklamacím nebo stížnostem zákaznic. Tuto jistotu u bazarového prodejce nikdy nemáte. Nikdo vám nezaručí, že se vámi vybraný lesk na rty nebo make-up negrilovaly půl roku na polici, kam denně svítilo slunce, nebo se dlouhé týdny nenatřásaly v kabelce.
Tip redakce:
Zrovna u make-upu je skladování velmi důležité. Nevhodným skladováním a zacházením se může znehodnotit nebo žluknout. A to u produktu, který slouží jako vaše druhá kůže, určitě nechcete. Stejně jako následné podráždění pleti nebo vyrážku. Zasloužíte si garanci, že váš make-up bude v pořádku! Odstíny, které vyhovují každé pleti, i univerzální složení nabízí např.
L’Oréal Paris Sjednocující a zdokonalující make-up True Match (koupit v e-shopu).

3. Hygiena

V případě, že si koupíte nový, originálně zabalený výrobek, který nemá nijak porušený obal ani ochranné prvky na něm, jste této starosti ušetřená. Pokud jste si ale vybrala výrobek, který už někdo používal, měla byste se zamyslet nad možným hygienickým rizikem. A to i v případě, že prodejce uvádí, že si produkt pouze jednou vyzkoušel a nesedl mu. Zaprvé nikdy nevíte, jestli je tomu opravdu tak – jestli došlo opravdu jen k jedné zkoušce, nebo se produkt nějakou dobu používal. Zadruhé je to vlastně jedno. Je jedno, jestli si původní majitelka lesk na rty nanesla pouze jednou, nebo vícekrát. Produkt už byl kontaminován a vy nemůžete tušit, jaké překvapení v něm předchozí majitelka zanechala. To, co ušetříte na koupi, pak můžete utratit za nákup masti na opary. Tester z parfumerie nebo drogerie byste si přece také domů nevzala.
Nanášení lesku na rty
Tip redakce:
Lesk na rty přelepený ochrannou fólií nebo neporušeným otevíráním je zárukou zdraví pro vaše rty. Dalším benefitem může být pečující složení a krásný lesklý finiš, který můžete nosit jak samostatně, tak jako vrchní vrstvu na rtěnce – např. u
Gabriella Salvete Oleje na rty Lip Oil Tint (koupit v e-shopu).

4. Množství

„Pouze rozbaleno“ nebo „jen jednou vyzkoušeno“ – koupě takto označené kosmetiky za příznivou vypadá jako terno. Ale máte jistotu, že je tomu opravdu tak? Kdo vám zaručí, že z make-upu nebo lesku na rty došlo k odebrání pouze jedné dávky a že nebyl používán delší dobu? Na obalu to většinou nepoznáte, zvláště když nakupujete podle fotky u inzerátu. Koupit si produkt za poloviční cenu je velmi lákavé, ale je také dost dobře možné, že si za tuto cenu koupíte jen jeho poloviční množství.
Nakupování online

Nový rovná se lepší

Chovat se zodpovědně a snažit se žít udržitelně je skvělý trend. Pouze v případě kosmetiky není její nákup z druhé ruky úplně dobrý nápad. Přeci jen rtěnku nevyperete tak jako šaty ze second handu a vystavujete se mnohým rizikům. Raději než po make-upu nebo řasence prémiové značky sáhněte po těch masovějších a levnějších - u nichž ale máte jistotu, že netrpí žádným z výše vyjmenovaných neduhů. Zároveň také budete mít jistotu, že nepoužíváte výrobek, který je otevřený již delší dobu. Díky členským programům a slevám a akcím, které nabízí, si tak můžete získat produkty, které byste si za normálních okolností mohla hůře dovolit. V síti drogerií Teta svým členstvím v klubu můžete získat na nákup zboží až 50% slevu.

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít