Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 tipů, jak chránit planetu výběrem kosmetiky

7 tipů, jak chránit planetu výběrem kosmetiky

7 tipů, jak chránit planetu výběrem kosmetiky

19. června 2019 od Jana Kantorová

19. června 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Nemusíte hned přejít na bezobalovou kosmetiku nebo tu s chemií nepoužívat vůbec. Pro začátek stačí jen jeden malý krok. Pokud malou změnu udělá právě teď každý, společně životní prostředí ochráníme i bez náhlých razantních a nám nepřirozených změn.

1. Buďte trochu BIO

Při výběru kosmetiky se zkuste zaměřit na hledání té přírodnější. A vybírejte biologicky odbouratelné přípravky nebo produkty s certifikátem CPK (certifikovaná přírodní kosmetika). Zpočátku vás to možná zdrží, protože je potřeba pečlivě pročítat etikety. Tyto výrobky neobsahují škodlivé látky a minimálně 20 % tvoří složky certifikované jako bio. I v běžných drogeriích se dají sehnat bio či veganské kosmetické výrobky.
recyklace

2. Koncentrované výrobky

Asi nikdo z nás se nechce vzdát osvěžující sprchy nebo koupele s použitím voňavého sprchového gelu. I při koupeli si můžete užít pocit, že děláte něco pro záchranu planety. Někteří výrobci kosmetiky už na trh přišli s koncentrovanou kosmetikou, např. právě sprchovým gelem, kdy vám na umytí celého těla postačí pouhé množství lískového oříšku. Takže vám 100ml sprchový gel vydrží stejně dlouho a stejný počet umytí jako běžný 400ml sprchový gel.

3. Kalíšky a houby

Menstruace je přirozenou součástí našeho života. Mezi nejběžnější hygienické pomůcky v současnosti stále patří vložky a tampony. A to i přesto, že za ně utrácíme spoustu peněz, a navíc jsou tyto výrobky, podobě jako plenky, velmi neekologické. Přitom stále více jsou k mání alternativní hygienické pomůcky. A to například menstruační kalhotky, bavlněné vložky z biobavlny, konopí nebo bambusu a menstruační kalíšky či houby. Jedinou starostí navíc je praní či dezinfekce těchto prostředků. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale po několika měsících se investice vrátí.
menstruační kalíšek

4. Recyklovatelné obaly

Obaly kosmetiky jsou její nedílnou součástí. Nemusíte si přestat své oblíbené produkty kupovat, abyste neprodukovali plastový odpad. Můžete ho eliminovat, i to se počítá. Vybírat můžete recyklovatelné plastové obaly (ty jsou vyrobeny z jednoho druhu plastu s označením PET, PP, PE), které tak při výrobě ušetří několik tun plastů. Někteří výrobci už postupně začínají balit své výrobky do papírových obalů. Můžete se s tím setkat například u šamponů a kondicionérů. U dekorativní kosmetiky to bez obalu moc nejde. Ale stačí si pořídit jednu magnetickou paletku, kterou můžete po vypotřebování znovu doplnit, a to ať jde o oční stíny, tvářenky, nebo lesky na rty.
papírové obaly

5. Raději sklo

Řekněte skleněným kelímkům ano, a pokud je to možné, vyberte je raději než ty plastové. Ve skle už můžete sehnat masky na vlasy, denní i noční krémy, krémy na ruce a další výrobky. Navíc skleněný obal můžete využít pro nákup bezobalové kosmetiky nebo na koření v kuchyni.
skleněné obaly na kosmetiku

6. Opakované odličování

Jednorázovým čisticím pleťovým ubrouskům už odzvonilo. Nejenže úplně nesvědčí naší pleti, ale zároveň je jejich používání velmi neekologické. Raději volte látkové ubrousky, které lze používat opakovaně. Odličují pouze za pomoci vody, a to dokonce i voděodolnou řasenku. Můžete ho vyprat v pračce a je jemný k pleti.
látkové odličovací ubrousky

7. Eko hrátky

Na životní prostředí můžete myslet i při milostných hrátkách s partnerem. Dnes už se řada výrobců kloní k ekologickým kondomům, které jsou vyrobeny z přírodních látek (např. z přírodního latexu) a jsou šetrné k naší planetě. Sehnat už můžete dokonce i veganské kondomy, které neobsahují žádné živočišné látky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít