Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Veganská kosmetika: Moderní hit, nebo trend, který má smysl?

Veganská kosmetika: Moderní hit, nebo trend, který má smysl?

Veganská kosmetika: Moderní hit, nebo trend, který má smysl?

28. února 2019 od Karolína Hornová

28. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Světem (a především na internetu) vládne veganská kosmetika a vůbec „vegan friendly“ péče o pokožku. Co to je veganská kosmetika, jak ji poznáme, čím pro nás může být zajímavá a na co si dát pozor?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Veganský pohled na kosmetiku

Veganství není samozřejmě jen věcí jídla. Jde o životní filozofii, kdy člověk odmítá jakékoli využívání zvířat ke své potěše nebo užitku – týká se to zábavy, spojené se zvířaty (např. cirkusy), kožešinového průmyslu, ale také třeba kosmetiky. Proto hledejte kosmetiku s označením „vegan“.

Co to je veganská kosmetika?
  • Nesmí obsahovat živočišné složky (např. kozí mléko, med a mateří kašička nebo lanolin),
  • „vegan friendly“ by měl být i obal a doplňky – třeba štěteček na tvářenku nesmí obsahovat zvířecí štětiny.
  • Poznáme ji tak, že má certifikát „vegan“ (logo s motivem slunečnice), který přiděluje The Vegan Society, a pravdu čistě veganské produkty by měly mít i certifikát HCS (Humane Cosmetics Standard s logem králíka s hvězdičkami), jenž zaručuje, že nebyly testovány na zvířatech.

přírodní ingredienceJak hledat (a najít) veganskou kosmetiku?

Některé značky mají veganství (případně navíc i ekologii a „bio“ přístup) přímo ve své filozofii. „U těchto značek můžete jako vegan sáhnout po jakémkoli produktu a máte jistotu, že omylem nekoupíte něco, s čím nesouhlasíte. Zároveň jde o značky, které v tomto směru většinou nic neskrývají a jejich zakladatelům jde o stejnou filozofii jako zákazníků,“ upřesňuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová. Čistě veganská je například značka štětců Eco Tools.

esenciální olejeVe druhé skupině jsou značky, které vyrábí většinu nebo alespoň část produktů, vhodných pro vegany. Zde už se pro jistotu musíte dívat po certifikátu. Nemusíte kvůli nim ale podnikat výpravy do bio obchodů, najdete je i v sortimentu drogerie Teta. Veganské nebo částečně veganské jsou produkty značek Cannaderm, essence, Freeman, Pil’aten, Weleda.

Tip redakce:
Některé značky vyrábějí kosmetiku podle veganských principů nebo mají veganské produkty. Na certifikát ale ještě čekají. Budete proto muset trochu zapátrat nebo sledovat třeba bloggery se stejnou filozofií – jednou z nich je česká vloggerka Not So Funny Any.

veganská kosmetika

Záludnosti veganské kosmetiky

Plusy jsou jasné: „Především pro ty, jejichž životní filozofií je eko-etický přístup, je veganská kosmetika tou jedinou, kterou mohou používat,“ říká kosmetička Julie Bauer Šnoblová. Dalším plusem může být to, že aby veganská kosmetika dosahovala stejných kvalit bez některých ingrediencí, může být její složení více „vyladěné“ a často vhodné i pro alergiky nebo prostě pro ty, kteří chtějí něco speciálního.

Ale pozor – veganská kosmetika rozhodně není automaticky hypoalergenní nebo vhodná pro citlivou pleť! „Chemické látky (pokud nejde zároveň o bio kosmetiku) se v ní mohou klidně vyskytovat, protože veganský certifikát použití chemie neupravuje,“ upozorňuje kosmetička. I veganskou kosmetiku proto vybírejte v závislosti na potřebách své pleti a nezapomínejte číst složení na etiketě. Některé produkty, které se hrdě pyšní slovem „vegan“ mohou být veganské pouze do té míry, že neobsahují živočišnou složku.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít