Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Lanolin

Kosmetické ingredience: Lanolin

Kosmetické ingredience: Lanolin

7. června 2023 od Karolína Hornová

7. června 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

V přírodě lanolin chrání ovce před prochladnutím. V kosmetice je jednou z oblíbených ingrediencí pro lesk a hebkost vlasů a také zjemnění, vyhlazení a ochranu pokožky v nepříznivých podmínkách.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tomu, kdo se trošku vyzná v románských jazycích, bude už z názvu lanolinu původ této kosmetické ingredience jasný: jde o složeninu z latinských slov lana (vlna) a oleum (olej). Jak přesně tato látka vzniká, ale hlavně – jaký má kosmetický přínos a v jakých výrobcích ji můžeme najít? Pojďme se společně podívat.

Co je to lanolin?


Lanolin, který můžeme koupit i čistý v kelímku, má mazlavou konzistenci a žlutohnědou barvu. Na první pohled vypadá trošku jako karamelový krém nebo produkt z včelího vosku.
Jeho původ ale možná překvapí. Tato látka je vylučována mazovými žlázami zvířat, jež produkují vlnu – především ovcí domácích.
Má voděvzdorné vlastnosti a jeho úloha v životě zvířete je jasná: chrání kožich před promočením a nacucáním vodou, a tím pádem i před prochladnutím nebo omrznutím.

Jaké je použití lanolinu?

  • Z chemického hlediska jde o vosk – směs esterů mastných kyselin a alkoholů.
  • Pro svou konzistenci je lanolin nerozpustný ve vodě, ale je vhodný pro výrobu emulzí.
  • Přidává se do hydratačních a především ochranných krémů na ruce, zimních krémů na obličej nebo třeba ochranných balzámů na rty.
  • Hojí ekzémy, rozpraskanou a suchou kůži.
  • Pomáhá udržovat pH pokožky
  • Jeho největší předností je tvořit na pokožce bariéru na přírodní bázi, a efektivně ji tak chránit před okolními vlivy.
  • Lanolinová kosmetika má většinou příjemnou vůni. 
  • Dává se do tekutých prášků na praní, které chrání vlněné oblečení proti poškození, ztrátě pevnosti a barvy. 

Další podstatnou schopností lanolinu je fakt, že zvyšuje účinnost dalších ingrediencí, které jsou v produktu obsaženy. Z technologického hlediska je jednou z velmi vhodných složek, jež se dobře snášejí s ostatními ingrediencemi a tvoří dokonalé emulze. V zimě ho jako složku speciálních krémů oceňují horolezci a turisté, ale i maminky, které masti s lanolinem používají pro ochranu citlivých obličejů svých dětí.

balzám na rty

Lanolin v kosmetice

Na to, jakou má lanolin moc chránit a zvláčňovat pokožku, přišli pastevci ovcí.
Díky práci s vlnou měli i v tuhé zimě nezvykle jemné, pěstěné ruce, jejichž pokožka vypadala mladší a hladší, než bylo běžné.  Bylo to právě zásluhou lanolinu, který se z ovčí vlny dostával na pokožku jejich rukou.
  • Právě v zimě je lanolin skvělou přírodní alternativou vazelíny - zkuste  Vaseline Original kosmetická vazelína  (koupit v e-shopu): kelímek čistého lanolinu nebo lanolinové masti můžeme použít i lokálně, třeba na tváře, ruce nebo na suchou, popraskanou pokožku rtů. Lanolin má zvláčňující schopnosti a krémy s jeho obsahem dokážou zjemnit a vyhladit pokožku či pleť.
  • Lanolin se jako ingredience používá i v produktech péče o vlasy, především v kondicionérech. Dodává jim lesk, chrání jejich strukturu a také pomáhá eliminovat statickou elektřinu – tedy poletování a elektrizování vlasů. Pomáhá vlasy hydratovat a zároveň je chrání před vlhkem a jeho následky, jako je třeba krepatění.
  • Použití lanolinu je ale poměrně široké: najdeme ho třeba i v mýdlech, kam se přidává pro snížení zásaditosti a také pro zlepšení konzistence mýdla.

ovčí vlna

Kdy se lanolinu vyhnout?

  1. Pokud naše pleť trpí na ucpané póry, pupínky a akné, přípravkům s lanolinem je lépe se raději vyhnout. Jde totiž o jednu z tzv. komedogenních látek, ježtvoří na pleti ochrannou vrstvu a zamezují průniku vnějších vlivů k pleti. Funguje to ale i obráceně: póry tolik nedýchají a mohou se ucpávat, více mastit a zadržovat nečistoty a bakterie, které podporují vznik akné. Pokud nás trápí akné a potřebujeme ochranný krém, sáhneme raději po tom s obsahem včelího vosku nebo bambuckého másla.
  2. Dalším problémem mohou být alergie: lze mít – jako v případě mnoha dalších látek – alergii přímo na lanolin, ale je velmi vzácná a objevuje se spíše jen u velmi přecitlivělé pleti. V minulosti alergické reakce způsobovaly stopy pesticidů, které v ovčí vlně ulpívají. Bát se ale nemusíme – po tomto zjištění se lanolin pro kosmetický průmysl začal dále upravovat a v dnešních kosmetických výrobcích najdeme lanolin čištěný, který stopy pesticidů neobsahuje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít