Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Klasická mýdla se vracejí

Klasická mýdla se vracejí

Klasická mýdla se vracejí

21. listopadu 2017 od Karolína Hornová

21. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Elegantní krabička s voňavou kostkou přirozené barvy s přírodními pečujícími přísadami. Tak by mělo vypadat pravé klasické mýdlo. V poslední době se vrací do obliby nejen pro svůj vzhled, ale i schopnosti šetrně čistit pleť.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Položme si otázku: jakým přípravkem se myjeme při sprchování nebo mytí rukou či obličeje? Drtivá většina odpoví bez váhání: sprchovým gelem nebo tekutým mýdlem. Už dlouhé roky nás reklamy učí, že právě tekuté mycí produkty jsou tím pravým pro naši pokožku, protože o ni pečují mnohem lépe než klasická mýdla, na která byla zvyklá ještě generace našich rodičů.


Konec doby gelové?

O praktičnosti tekutých mýdel a gelů nemůže být pochyb. Ale jsou opravdu tím nejlepším, co můžeme své pokožce dopřát? V posledních letech probíhá velký návrat k přírodním a tradičním produktům a na své si přicházejí právě tuhá mýdla. Pojďme zjistit, proč tomu tak je a jaké mají výhody. Tuhé mýdlo totiž zdaleka nemusí být jen to křiklavě zbarvené a chemicky vonící za pár korun, ale i přírodní, obohacené o nejrůznější pečující složky.

Klasická tuhá mýdla ztratila svoji „důstojnost“ i kvůli faktu, že se začala vyrábět z laciných a syntetických surovin a stala se tím nejlevnějším, co lze na mytí pořídit. Ztratila punc luxusu. Musíme si ale uvědomit, že levné mýdlo na ruce za patnáct korun a kvalitní přírodní mýdlo, které voní jako babiččina skříň nebo pokoj v romantickém hotýlku v Provence, jsou něčím úplně odlišným. Rozdíl je v kvalitě surovin.

klasické mýdlo v ruce


Není mýdlo jako mýdlo

Mezi lidmi koluje mnoho mýtů o mýdlech. Třeba to, že nejsou kvalitní. „Samozřejmě záleží na ceně – kvalitnější a také dražší přírodní mýdla jsou tvořena prakticky stejnými ingrediencemi jako naše přípravky na tělo či obličej, které jsou označeny kouzelnými slůvky jako pečující nebo hydratační,“ říká kosmetička Julie Bauer.

Hlavní složkou kvalitních mýdel jsou vždy tuky, takzvané zmýdelněné vyšší mastné kyseliny (kterých by kvalitní toaletní mýdlo mělo obsahovat kolem 80 %) a přírodní oleje. Podle složení a druhu olejů pak mýdlo také můžeme vybírat, pokud víme, které oleje jsou pro naši pokožku nejlepší. Použitý olej také určuje pěnivost mýdla: třeba ta olivová pění méně, ale ta na bázi kokosového oleje naopak velmi dobře.

olivové mýdlo


Tip odborníka: Výhody kvalitního mýdla

  • Univerzální použití. „Kvalitní mýdlo s jednoduchým a čitelným složením můžeme použít nejen na tělo, ale klidně i na obličej nebo vlasy.“
  • Praktičnost. „Výše zmíněné výhody dělají z mýdla skvělého společníka na cesty. Stačí si pořídit kvalitní cestovní krabičku.“
  • Šetrnost. „Kvalitní mýdla, která jsou složena prakticky jen z olejů a regeneračních složek, jsou vhodná i pro citlivou pokožku. Nepoškozují totiž její obranný hydrolipidový film.“
  • Odolnost. „Mýdlo vydrží jakékoli zacházení, jakoukoli teplotu, vydrží vám tak dlouho, dokud je nespotřebujete. Stačí je jen nerozmočit.“
srovnání tuhých a tekutých mýdel


Mýdla a pokožka: Láska na první pohled?

Dalším častým mýtem o tuhých mýdlech je ten, že vysušují pleť či pokožku. Ano, pokud si umyjeme obličej levným mýdlem na ruce, je velmi pravděpodobné, že se nám odmění nepříjemným staženým pocitem suchosti. To samé platí i o rukou nebo pokožce těla. Opět je pravidlem, že se musíme dívat na složení.

Hlavní složkou mýdla jsou zmíněné tuky, které už samy o sobě umí o pokožku pečovat a zanechat ji vláčnou. Další – a nutno dodat, že nezanedbatelnou – roli hrají pak další přísady: vzácné oleje (arganový, makadamiový, mandlový, jojobový a podobně) nebo jiné regenerační či vyživující přísady, jako je třeba kozí mléko nebo výtažky z různých rostlin.

Takovým přírodním mýdlem je třeba Pravé mýdlo Marseille od značky Ma Provence. Lze si navíc vybrat z mnoha pečujících přísad, jako je olivový olej, výtažek z hroznů, pomerančový květ nebo samozřejmě levandule. Hydratační klasikou je mýdlo Dove Beauty cream bar s hydratačním krémem nebo Dove Purely pampering s přísadou kokosového mléka. Zapomínat bychom neměli ani na přínos mýdel antibakteriálních, která jsou neocenitelná pro hygienu rukou - třeba Protex Herbal s příjemnou bylinkovou vůní, které ničí 99 % bakterií.

bylinkové mýdlo s levandulí

„Pozor si dejte v případě vysokého obsahu glycerinu – ten se sice do kosmetických přípravků přidává pro své zvlhčující schopnosti, ale ve velkém množství může pokožku opravdu začít vysušovat,“ radí Julie Bauer.

Na otázku, zda jsou tuhá mýdla vhodná i na obličej, jednoznačně přikyvuje: ta přírodní určitě. Sama je sice používá spíše občas, ale některé její zákaznice si je oblíbily. „Pracuji v Berlíně a tady je návrat k tradiční kosmetice hodně znát. Lidi přišli na to, že klasické produkty – mýdlo nevyjímaje – jsou nekomplikované, jednoduché a funkčí. Neobsahují mnoho zbytečných látek, jako uměla barviva, parfémy nebo pěnivé látky, které mohou negativně působit na naši pokožku,“ říká odbornice.


Inspirace z barber shopů

Pro hygienu pleti doporučuje vybírat jemná mýdla, určená přímo k mytí obličeje, a hledat ta, která jsou určena i pro suchou nebo citlivou pleť. Pěna z mýdla skvěle odstraní zbytky make-upu a zároveň vyčistí pleť. Odbornice dodává, že oblibu klasických mýdel podpořila i kultura barber shopů neboli klasických pánských holičství, typických používáním tradiční kosmetiky.

„Klasikou barber shopů jsou klasická pěnivá mýdla na holení, ale i čisticí a pečující obličejová mýdla. Muži nám tak hezky otestovali, že tento druh kosmetiky opravdu funguje, a my se pomalu, ale jistě začínáme inspirovat,“ usmívá se Julie Bauer. Dodává, že kvalitní mýdlo může být i krásným a originálním dárkem pro muže i ženy. Nejedna kosmetická značka, vyrábějící tuhá mýdla, sáhla po inspiraci do starých časů. Mýdla tak lahodí nejen naší pleti a nosu, ale i oku díky krásným stylovým obalům.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít