Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice

19. července 2017 od Eva Suchomelová

19. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Hana Plevová

Zahraniční celebrity v čele s vévodkyní z Cambridge Kate Middleton si již několik let nemohou vynachválit účinky apikosmetiky. Jaké včelí produkty mohou prospět vaší kráse? Jak působí a v čem je hledat? To vše a ještě víc jsme zjisťovali u odbornice na výrobu přírodní kosmetiky z včelích produktů Hany Plevové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Apiterapie není totéž co apikosmetika

Pod pojmem apiterapie se skrývá jakákoli procedura, využívající včelí produkty pro lidské zdraví. Pokud užíváte propolisovou tinkturu nebo třeba přípravky s mateří kašičkou, aplikujete apiterapii, aniž byste to možná i tušili. V zahraničí se rozvíjí metody, které léčí pomocí apiterapie například revmatická onemocnění. MUDr. Hajdušková ve své knize Včelí produkty očima lékaře uvádí: „Člověk se snaží prakticky využívat ve svůj prospěch včelích produktů tak dlouho, jak dlouho zná včely. Zpočátku se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností byly včelí produkty zařazovány do prostředků lidového léčitelství. Teprve poměrně krátkou dobu jsme svědky toho, že se o včelí produkty zajímají i vědci, lékaři, biologové, farmaceuti, chemici a snaží se zjistit podstatu jejich příznivého účinku na lidský organismus.“

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


S apiterapií souvisí i apikosmetika, která účinky včelích produktů zaměřuje na pěstění ženské krásy. Navazuje tak na dlouhou historii, kterou med, propolis, mateří kašička a další včelí produkce hrály v péči o zevnějšek. Archeologické nálezy dokládají, že med sloužil k hojení ran i ke zkrášlování již 2000 let před naším letopočtem. A co všechno můžete i dnes vyzkoušet, abyste podpořily svůj půvab?


Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


***

Včelí med

Nejznámější a nejpoužívanější surovina z včelí produkce. „Vzniká tak, že včely posbírají nektar nebo medovici a jiné sladké šťávy rostlinného původu, které obohatí látkami z vlastního těla (enzymy a živočišné bílkoviny z hltanových žláz), pozmění je ve svém trávicím ústrojí a uskladní v plástech, kde pak tato hmota dozrává v med,“ vysvětluje Hana Plevová.


Co obsahuje:

Vedle vysokého procenta jednoduchých cukrů obsahuje i 0,1-1,0 % minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď), 0,1-0,5 % organických kyselin (kyselina glukonová, citronová, jablečná, jantarová, mravenčí, šťavelová a další), 0,1-0,5 % aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další) a 0,1 % vitaminů (B1, B2, B3, biotin, C, kyselina pantothenová).


Využití v kosmetice:

„V kosmetice je med úžasný do pleťových krémů, pleťových masek, šamponů na vlasy, do sprchy, do tuhých a tekutých mýdel,“ vyjmenovává odbornice na včelí kosmetiku. „Med velmi vyživuje, pokožka je po něm jemná.“

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


***

Propolis

Už jste se s ním možná setkaly, ale tušíte, co to je? „Je to bohatá směs bioaktivních látek pryskyřičného charakteru, které jsou sbírány včelami z různých stromů (pupenů a kůry) a rostlin,“ přibližuje Hana Plevová. „V úlu jsou dále zpracovávány a využívány k ochraně úlového prostoru před bakteriemi, viry, plísněmi a kvasinkami."


Co obsahuje:

„Je známo, že obsahuje kolem 50-60 % pryskyřic, balzámů, 10-12 % éterických olejů a dalších látek. Jednu třetinu chemicky definovaných látek tvoří velmi důležitá skupina flavonoidů,“ vysvětluje odbornice.


Využití v kosmetice:

Jeho nejznámější použití je vnitřní, ale má i významný kosmetický efekt. „V kosmetice se využívá jeho protizánětlivých, antibakteriálních a dezinfekčních účinků. Je výborný na ekzémy, pro problematickou pleť, na rány či plísně. Propolis dezinfikuje, ničí viry, bakterie i kvasinky. Jeho účinnost je širší než u běžných antibiotik, nemá však žádné vedlejší účinky, pokud na něj není člověk alergický,“ dodává expertka.

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


***

Mateří kašička

Někdo by ji možná zaměnil s propolisem, ale je mezi nimi veliký rozdíl. „Mateří kašička je hustá, smetanově žlutá látka typické vůně a kyselé chuti. Není zcela rozpustná ani ve vodě, ani v etylalkoholu, chloroformu, acetonu a fyziologickém roztoku,“ objasňuje Hana Plevová.


Využití v kosmetice:

„Mateří kašička je dlouhodobě známá a používaná jako přirozený zdroj stimulačních látek se širokým spektrem účinků. Dodává pleti mnoho potřebných látek, především vitaminy a minerály ve stopovém množství (draslík, vápník, sodík, zinek, železo, měď, mangan). Dříve se používala na masky, údajně ji jako omlazující přípravek aplikovala egyptská královna Kleopatra,“ říká odbornice.

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


***

Apisin neboli včelí jed

Lidově se také nazývá „včelí botox“, odborně apitoxin. Je to sekret jedové žlázy, hromadící se v jedovém váčku včely. Jde o bezbarvou kapalinu hořkokyselé chuti s jemnou aromatickou vůní. Po vysušení se z ní stane bílá krystalická látka. Účinné složky jsou relativně odolné vůči působení teplot až do 100 stupňů Celsia bez výrazné ztráty biologické aktivity.


Využití v kosmetice:

V kosmetice je stále ještě dost luxusní záležitostí. Kosmetiku s včelím jedem produkuje především Velká Británie, kde si ji oblíbila, a tím ji i zpropagovala královská manželka prince Williama Kate, dále též ze Španělska, z Nového Zélandu a z Itálie. U nás ji zatím vyrábí pouze jediný výrobce. „Schválení výrobku ‚s jedem‘ je problematické,“ říká Hana Plevová. „Nicméně máme bohaté zkušenosti a víme, jaké procento včelího jedu použít, aby by účinný, a přesto nezpůsobil potíže ani lidem, alergickým na včelí bodnutí.“ Včelí jed v krémech účinkuje hlavně proti vráskám a napíná pleť.


Víte, že…

při odběru včelího jedu žádná včelka nezemře? Při sběru včelího jedu se využívá odolnosti žihadla proti vytržení. V praxi to funguje tak, že včely přebíhají přes sklo s mikrotenovou folií. Mezi sklem a folií je drátek, v němž probíhá slabý elektrický proud, který včele nic neudělá, ale podráždí ji. Ona píchne a na skle zůstane kapička jedu. Tenká mikrotenová folie jí umožní hladce vytáhnout žihadlo a odletět zase na louku.


Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice


***

Včelí vosk

Je to žlázový sekret, který včela dělnice vylučuje voskovými žlázami, umístěnými na břišních částech zadečku, tzv. voskotvorných zrcátkách. Vyloučený žlázový sekret tuhne v bílé voskové šupinky. Včely je sbírají, kusadly je rozmělní, přidají sekret žlázy, čímž se stává vosk vláčný a plastický, a z něj staví plásty. 


Využití v kosmetice:

V kosmetice se používá do balzámů na rty, bambuckých balzámů, medových mastiček nebo do tuhých mýdel.

Apiterapie a apikosmetika aneb Včelí med i jed v kosmetice

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Hana Plevová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Hana Plevová
Expertka na kosmetiku z včelích produktů
14
"Tajemství včel mi učarovalo."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít