Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak sladit parfém s vaší vlastní vůní? Vyberte si správně!

Jak sladit parfém s vaší vlastní vůní? Vyberte si správně!

Jak sladit parfém s vaší vlastní vůní? Vyberte si správně!

21. května 2020 od Eva Suchomelová

21. května 2020 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Kamarádka vás nadchla novou vůní a chtěla byste ji taky? Zadržte! Na vás totiž může vonět úplně jinak a nemusí to být zrovna příjemné. Proč to tak je? A jak si s tím poradit?
Zažila jsem to kdysi s kamarádkou v opačném gardu. Přišla jsem navoněná novým parfémem, který ji doslova okouzlil. Když se zeptala, bezelstně jsem jí řekla jméno vůně. Byla šokovaná, protože do té doby jí tento parfém nevoněl – ani samotný, ani na nikom jiném včetně jí samé. A moje překvapení bylo také velké, protože výrobce doporučoval tento parfém zralým ženám, kdežto já byla 26letá křehce působící dívenka.

Stejná vůně, různý efekt: Proč?

Čím to je, že stejný parfém na někom úžasně vynikne, kdežto na jiném se změní v lacinou, nebo dokonce nevábnou vůni? Trik je v tom, že vonné složky na kůži reagují s vaší vlastní vůní. Tato „osobní“ vůně každého člověka vzniká mimo jiné proto, že mikrobiom, tedy bakterie, trvale žijící na kůži, rozkládá pot (ten sám žádný pach ani vůni nemá). Samozřejmostí je každodenní pravidelná hygiena, protože sebelepší parfém na neumytém těle nedělá potřebnou parádu nikdy.

Pokud se velmi potíte, je vhodné používat antiperspirant bez parfemace, například NIVEA Pure Invisible Sprej antiperspirant (koupit v e-shopu). Ten ztlumí případnou nežádoucí intenzitu vlastní tělesné vůně, a tedy i nečekané nepříjemné reakce s parfémem. Jste-li ve vůních „kovaná“, pak zkuste kombinovat deodorant a parfém.

Život je změna – i vůní

Druhou věcí je, že se vám během života mění preference vůní podle věku, nálady i momentální hormonální situace. Pak se může stát, že vůně, kterou jste považovala za skvělou, se vám bezdůvodně zprotiví, anebo naopak si oblíbíte vůni, o které jste prohlašovala, že byste si ji na sebe nikdy nevzala.

Jak se při výběru nesplést?

Parfém není věc, kterou si kupujete každý den. Případný špatný výběr rozladí nejen vás, ale i vaši peněženku. Na místě je tedy důkladné testování, než si domů odnesete úchvatný flakon s vůní, kterou pak na sobě všechny okouzlíte.

Dostatek času

Nekupujte parfém impulzivně. Nechte si dostatek času, nevybírejte ve stresu. Klidně si z nákupu udělejte relaxaci – sama nebo třeba s kamarádkou. Francouzky berou nákup vůně jako obřad, který se klidně protáhne i na několik dnů, neboť sledují, jak se vůně na jejich kůži chová a jak na ni reaguje jejich okolí.
testování parfému

Kůže je nejlepší ukazatel

Pro základní orientaci můžete první předvýběr vůní udělat přes testovací papírky v drogerii. Ale když si vyberete svoje tři favority, bezpodmínečně je vyzkoušejte na vlastní kůži. Zápěstí, předloktí – tam, kde pulsuje krev, je vhodné místo pro stříknutí testované vůně.

Nevíte, kde začít?

Je jedno, zda kupujete parfém poprvé, nebo hledáte vybočení ze své vonné rutiny. Když opravdu nevíte, vyberte si pro začátek tři vzorky:

1. Ovocný nebo zelený 

Např. citrusově aromatický s citrusy, rebarborou, bylinkami a kořením Elizabeth Arden Green Tea Scent Spray Eau Parfumée (koupit v e-shopu) nebo citrusově aromatický s citrusy, okurkou, melounem Elizabeth Arden Green Tea Cucumber Eau de Toilette Spray (koupit v e-shopu).

doporučené vůně ke kategorii

2. Orientální 

Např. orientálně vanilkový Elode Woman Eau de Parfum (koupit v e-shopu) či orientálně květinový Salvador Dali Purplelips Eau de Toilette Natural Spray (koupit v e-shopu).

 
doporučené vůně ke kategorii

3. Květinový buket

Např. celou náruč květin v podobě Calvin Klein Eternity Eau de Parfum (koupit v e-shopu), jemně květinový s kaméliemi a magnólií Elizabeth Arden Green Tea Camellia Eau de Toilette Spray (koupit v e-shopu).
doporučené vůně ke kategorii

Květinový s akcentem bílých květů Elizabeth Arden 5th Avenue Eau de Parfum (koupit v e-shopu) nebo květinově akvatický s lotosem, bambusem a kasií Bvlgari Omnia Crystalline Eau de Toilette (koupit v e-shopu).
doporučené vůně ke kategorii

A co dál?

Nevtírejte parfém do kůže. Nestříkejte všechny vůně najednou. Postup je následující:
  • Stříkněte první parfém.
  • Nechte ho usadit a rozvinout. První prchavé tóny brzy zmizí a nastoupí srdce vůně. První dojmy dělá právě kombinace těchto dvou částí parfému. Do půl hodiny byste měla začít cítit i základ parfému, který drží celou vonnou kompozici pohromadě.
  • Hluboce vdechněte a půl minuty až minutu vnímejte vůni. Líbí se vám? Cítíte se v ní dobře? Nevadí vám některá složka? Vybavují se vám při čichání této vůně příjemné vzpomínky nebo představy?
  • Nechte nos odpočinout, můžete i párkrát prudce vydechnout nosem nebo přičichněte ke kávě, která všechny vůně neutralizuje.
  • Nejdříve po další minutě začněte testovat další parfém stejným způsobem.
  • Otestujte maximálně tři parfémy, abyste se mohly lépe rozhodovat. Stříkněte si jeden na každé zápěstí, případně ještě jeden do loketní jamky. Tak zabráníte tomu, aby se vůně smíchaly.
  • Odejděte z obchodu a běžte se projít na čerstvý vzduch. Nebojte, zas se tam vrátíte, ale je potřeba, abyste dala vůni možnost splynout s vaší kůží. Jedině tak můžete zjistit, jak konkrétní vůně voní přímo na vás po delší dobu. Vždyť ho nebudete nosit jen deset minut, ne?
kůže je nejlepší ukazatel

Poradní hlas je dobrý, ale vybíráte hlavně pro sebe

Občas zkusmo přivoňte k jednotlivým vůním na své kůži a znovu se ptejte sama sebe, která z vůní s vámi souzní, která ve vás vyvolává příjemné pocity a navozuje vám psychickou harmonii. Pokud jste tam s kamarádkou, očichejte si testované parfémy na rukou navzájem a zkuste zhodnotit, který parfém na té druhé vám voní nejvíc. Ale primární je váš vlastní pocit.

Volba vítěze

Teprve, když jste si úplně jisté, vraťte se do obchodu a vítěznou vůni si zakupte. Pokud stále váháte, klidně si nechte čas do druhého dne. Nejpozději večer před sprchou budete mít jasno.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít