Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady

Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady

Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady

24. června 2017 od Eva Suchomelová

24. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Eliška Antoš Bachová

Víte o tom, že v průběhu života se naše vnímání vůní mění? A že vaše čichové preference se mohou výrazně lišit i podle fáze menstruačního cyklu, ve kterém se právě nacházíte? Zjistili jsme, co tyto změny způsobuje a jak s tím zacházet, aby se nestalo, že se vám nový parfém přestane po týdnu líbit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vůně vás doprovázejí od narození a okamžitě se pojí s libými či nelibými pocity. „Čich je při narození nejvyvinutější smysl. Vnímáme a poznáváme mléko, maminku, silné vůně nás bolí,“ říká Mgr. Eliška Antoš Bachová a hned vysvětluje, proč tomu tak je: „Vůně jsou přímo spjaty s emocemi, čichové centrum se nachází hned vedle limbického systému, kde náš mozek čaruje emoce. Proto nejhezčí vůně je ta maminčina.“ Vůně úzce souvisejí s emocemi i se zkušenostmi. „V dospělosti se repertoár vůní rozšiřuje. Jak přibývá našich emočních prožitků, vůně se nám asociují. Samotné vůně stimulují naopak zase emoce, čímž emoce vytvářejí. Proto vůně prožívají (a hrají si s nimi) především ženy, které jsou většinou více emočně založeny,“ vysvětluje psycholožka.


Sladké dětství a svěží dospívání

Než se tedy děvče „pročichá“ k regulérním vůním, upřednostňuje jednoduchá aromata, která mu připomínají věci, jež má rádo. Proto si malé holčičky a mladší školačky libují v „bonbónových“, až cukrátkově přeslazených vůních, starší školačky postupně objevují kouzlo snadno rozpoznatelných jednodruhových květinových tónů, jako jsou šeřík, fialky, kosatec, růže či frézie, anebo osvěžujících citrusových, ale stále prostých a lehkých toaletních vod či deodorantů.

Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady


Hledá se ten pravý

Puberta zahajuje experimentální období hledání „té pravé“ vůně, které může trvat dokonce až přes čtyřicítku. Průzkumy výrobců parfémů ukázaly, že nejvíce experimentují ženy do 45 let věku, následně už zůstávají věrny jedné nebo několika stálým parfémům. „Ženy rády čarují s vůněmi a každá má ráda jiná kouzla. Jedna miluje kouzla podmanivá, jiná kouzla veselá, jedna aktivní emoce, druhá naopak vyhledává uklidnění,“ vyjmenovává Mgr. Antoš Bachová a potvrzuje výzkumy parfemářů ohledně pátrání po ideálním parfému: „V životě se mění i tyto preference: z květinové holčičky se stává aktivní citrusová slečna, z ní podmanivá, avšak svěží jasmínová milenka, z milenky mýdlem vonící maminka, z maminky dáma s kyticí pivoněk, z dámy babička vonící po jablíčkách a slunci."


Kdy je čas změnit parfém

Roli hrají vedle zkušeností i ryze tělesné změny. Jde především o změnu pH povrchu pokožky, způsobené hormonálně. Právě silné hormonální bouře a proměny, jako je puberta, těhotenství či menopauza, vedou k totální proměně vonného arzenálu. „Tento vývoj nemusí být postupný, dokonce se žena může ukotvit celoživotně v jedné vůni. Ovšem může i ve zralém věku z rozmaru propadnout růži a mandarince,“ poukazuje psycholožka na individuální charakter proměn. „Je běžné, že si žena zamiluje ryze pánskou vůni, i to má svůj psychologický význam. Třeba potřebuje vyvážit svou ženskost. I žena má testosteron!“ podotýká expertka.

 

„V životě se mění i tyto preference: z květinové holčičky se stává aktivní citrusová slečna, z ní podmanivá, avšak svěží jasmínová milenka, z milenky mýdlem vonící maminka, z maminky dáma s kyticí pivoněk, z dámy babička vonící po jablíčkách a slunci."


Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady


Voňavá svoboda

Není třeba se nutit používat jen jednu konkrétní vůni, protože si myslíte, že se to má, nebo proto, že je právě v módě. Naopak, vůně jsou nebo by měly být nejsvobodnějším vyjádřením sebe sama.  Vycházejte ze svého naturelu a vnitřních potřeb.

„Sportovní žena sáhne po svěží citrusové, lehké květinové nebo „větrové“ vůni máty a eukalyptu, protože si bude její mozek říkat o podporu pocitu svěžesti a o energii,“ uvádí příklady Eliška Antoš Bachová.

„Naopak manažerka bude vyhledávat spíše něžnou a uklidňující náruč kadidla, jež zahání stres. Další žena bude vyhledávat směsi vůní, které třeba ani nebude rozumět, ale ta vůně ji bude nutit pousmát se a po zádech jí přejede blažená husí kůže, protože jí bude připomínat něco příjemného.“ A to je právě ono, často si díky komplikovaným kompozicím parfémů ani neuvědomujeme, co nám připomínají nebo co obsahují. Jen na první přivonění víme, že to je ONO.


Kolik má žena vůní?

 
„Osobně se domnívám, že zůstávat po léta u jednoho parfému je staromódní a svědčí to o nedostatku fantazie a o lenosti,“

vyjádřil se dost vyhraněně na adresu „žen jednoho parfému“ John Oakes ve své knize Zlatá kniha parfémů. Radí mít parfémy nejméně čtyři a maximálně dvanáct. Váš vonný arzenál by podle něj měl zahrnovat tyto typy vůní: svůdně orientální, multiflorální složitější kompozici, svěže zelenou, sladce ovocnou, jednodruhovou květinovou či jednoduchý květinový buket a pak jeden osobní – takový, který vám kdykoli zaručeně zvedne náladu a dělá s vámi divy.

Jak vybrat tu správnou vůni podle věku i nálady


Vůně v zajetí cyklu

Další úskalí, na které můžete narazit, když si vybíráte nový parfém, je také různá citlivost a odlišné preference v různých částech vašeho měsíčního cyklu. „Mnoho žen v období menstruace nesnese silné a podmanivé parfémy, ale dokonce ani aktivizující veselé tóny citrusů, jen „mýdlovou“ vůni, růži, levanduli nebo kadidlo,“ popisuje danou situaci Eliška Antoš Bachová. „Je skvělé, když žena svým potřebám naslouchá, protože růže vyrovnává emoce, levandule uklidňuje, kadidlo konejší. A cítit se při menstruaci klidná a vyrovnaná, to je blaho.“

Ale úplně něco jiného je to v období ovulace. Už jste možná slyšely o tom, že v této fázi cyklu ženy podvědomě volí svůdnější, vyzývavější oblečení, výrazněji se líčí. A s vůněmi je to zrovna tak. „V období ovulace může mít žena tendenci se vonět více, lákat samečka, volit i zcela pro ni netypické parfémy, například afrodiziakální vůni kardamonu, jasmínu, ylang-ylangu nebo mimózy. Nebo se naopak začne podvědomě aktivizovat vůněmi eukalyptu, skořice či svěžích citrusů – Hebrejové citrusy s plodností přímo spojovali,“ potvrzuje psycholožka silný vliv měnící se hladiny hormonů na náš výběr vůní.


Rada na závěr

Co tedy dělat, když si koupíte vůni, která vám za dva týdny přijde příliš křiklavá nebo naopak fádní? Dejte jí šanci za dalších 14 dnů, třeba zjistíte, že občas to přece jen je váš „cup of tea“. Rozšíříte si díky němu vonnou sbírku tak, abyste tam měla parfém pro každou situaci. A třeba právě ten se stane zaručenou záchranou vaší nálady, až přijdou vaše dny.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Eliška Antoš Bachová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Eliška Antoš Bachová
psycholožka, psychoanalyticky orientovaná terapeutka
43
"Největším vědeckým problémem je lidské štěstí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít