Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vrstvení vůní: Jak kombinovat deodorant a parfém

Vrstvení vůní: Jak kombinovat deodorant a parfém

Vrstvení vůní: Jak kombinovat deodorant a parfém

7. května 2018 od Karolína Hornová

7. května 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Jak vůni deodorantu upozadit, sladit s parfémem, nebo naopak vytvořit vlastní osobitou vůni? Stačí si z dlouhých řad barevných lahviček s produkty vybrat ten pravý. Pojďme na to společně.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Deodorant (či antiperspirant) a parfém se mohou vzájemně nepříjemně přebíjet, ale i vhodně doplňovat nebo si navzájem nekonkurovat. Podle vlastních zkušeností vím, že nesprávně zvolený deodorant může negativně ovlivnit vůni parfému, který běžně používám. Kvůli tomu jsem se pak necítila ve své kůži. Právě proto pro vás máme čtyři možnosti, z nichž si určitě vyberete tu, která k vaší osobnosti nebo dané příležitosti bude nejlépe sedět.


1. možnost: Deodorant bez parfemace

Benefit: Vůně parfému vynikne bez obav


Volba deodorantu bez parfemace nebo jen s lehoučkou, nevtíravou a přirozenou vůní, je sázkou na jistotu. Nehrozí totiž, že by vůně deodorantu nějak zasahovala do vůně vašeho oblíbeného parfému. Deodorant (či antiperspirant) bez parfemace je navíc dobrou volbou i pro případ, že nechcete vonět „ničím“ nebo se chystáte sportovat a výraznější vůně by vám mohla být nepříjemná.

Jak poznat deodorant bez parfemace? Problém často tkví v tom, že v drogerii nebývají k dispozici testery deodorantů. Vše lze ale snadno vyřešit pohledem na obal, který je obvykle světlý či v nenápadných pastelových barvách, a na etiketu: pokud je deodorant opravdu bez parfemace, mělo by to zde být napsáno. Vhodné jsou ale i deodoranty s označením sensitive, deodoranty bez alkoholu a pro citlivou pokožku. Bez parfemace si můžete vyrobit i domácí deodorant.

aplikace deodorantu

2. možnost: Deodorant i parfém totožné značky a vůně

Benefit: Zintenzivnění a delší výdrž oblíbené vůně


Dost značek, od těch běžně dostupných v drogerii (jako je třeba Adidas, DKNY nebo Calvin Klein) až po ty nejluxusnější (jako Chanel nebo Dior) často nabízí celou řadu v jedné oblíbené vůni – od parfému přes toaletní vodu až po deodorant či sprchový gel. Je to ideální příležitost pro ty, kteří si vůni natolik zamilovali, že jí chtějí vonět pořád. Možná i proto by se vám mohly hodit tipy, jak prodloužit život své oblíbené vůni.

Když deodorant ze stejné řady použijete společně s vůní, máte jistotu, že se výsledný dojem nezmění ani v průběhu dne. Má to i další výhody – parfému pak stačí použít méně, nebo lze naopak použitím více produktů vůni zintenzivnit a prodloužit její účinek. Voňavý deodorant vás pak podrží i v případě, když samotný parfém zapomenete použít.

deodoranty a parfémy

3. možnost: Deodorant místo parfému

Benefit: Cenově výhodné řešení „na sport i do divadla“


Další dobrou možností je použít pouze deodorant. Mnohé z nich totiž voní krásně samy o sobě a žádné doladění v podobě parfému nebo toaletní vody už nepotřebují. Pouze deodorant (či antiperspirant) bez použití parfému si tak nemusíte nechávat jen na doma.

Ideální je aplikace samotného deodorantu při sportu, kdy by vám parfém, zesílený zvýšením tělesné teploty a produkcí potu, mohl vonět až příliš vtíravě. Řešením je deodorant se svěží sportovní vůní, klidně i jeden z těch, jež se vyrábějí „do páru“ k některé ze sportovních voňavek.

žena vybírá deodorantDeodoranty ale vyrábějí i luxusní kosmetické značky. A to je další příležitost – pokud toužíte po opravdu luxusní vůni, ale nechcete za ni vydat příliš mnoho peněz, zvolte deodorant ze stejné řady. Rozdíl v ceně se může rovnat klidně i čtyřnásobku ceny deodorantu, který má ale totožnou vůni, i když o něco slabší než třeba toaletní voda. Luxusní deodoranty jsou také skvělou „ingrediencí“ pro vrstvení vůní.


4. možnost: Vrstvení vůní

Benefit: Originální vůně, která bude jen vaše


Kombinování neboli takzvané vrstvení znamená systematické nanášení kosmetiky s odlišnou parfemací tak, aby vznikla zcela nová, osobitá vůně. Někdo má v oblibě kombinaci dvou parfémů (či spíše „hlavního“ parfému a třeba toaletní vody, která jeho vůni pozmění). Vrstvení ale můžete praktikovat i s voňavkou a další parfemovanou kosmetikou: se silně vonícím tělovým mlékem, parfémem či voňavým olejem na vlasy, nebo právě deodorantem.

aplikace parfému na zápěstíJe třeba si dát dobrý pozor, aby se vůně netloukly. Z tohoto důvodu nelze kombinovat třeba sportovní deodorant a těžký, opojný parfém, který se hodí spíše na večer. Vždy kombinujte od základu podle určení (osvěžující sportovní vůně a sportovní deodorant, lehká svěží vůně a deodorant podobného typu, těžká večerní vůně a deodorant s „luxusnější“, nepříliš výraznou parfemací).

Dále se dívejte na základ vůní. Pokud nechcete udělat chybu, měl by být u obou produktů stejný. V praxi to znamená, že když bude mít váš parfém například citrusový základ, měl by ho mít i deodorant. Při vrstvení platí, že výrazného parfému byste měli použít jen málo, aby byl výsledek harmonický a ne příliš silný. Zjistěte si proto nejdříve, jak vybírat vůně a na co si dát pozor.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít