Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak prodloužit život oblíbené vůni?

Jak prodloužit život oblíbené vůni?

Jak prodloužit život oblíbené vůni?

5. března 2017 od Šárka Jináčová

5. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Patříte k lidem, kteří milují parfémy a musí vyzkoušet skoro každou novinku? Pokud ano, budou se vám hodit tipy, jak co nejvíce prodloužit jejich životnost.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mít doma větší sbírku flakonů je celkem rozšířená „nemoc“. Nebývá lehké odolat, když v obchodě testujete vzorky. Jenže čím více máte doma vůní, tím větší je riziko, že se některá zkazí dřív, než ji stihnete vypotřebovat. Nebo vás omrzí.

Pokud nejste minimalistka, která si vystačí s jedním parfémem, bude pro vás dobré osvojit si několik pouček. Jak s vůněmi zacházet, aby se kazily méně a nemusela jste je každou chvíli vyhazovat? Především jde o to vědět, jak vůně správně vybírat a jak je pak doma uchovávat. Takové know-how kromě jiného uleví i vaší peněžence.


Vůně, které vydrží

Už při nákupu je potřeba o vůni přemýšlet. Jsou takové, které ze své podstaty nejen vydrží déle, a pak ty, jejichž životnost je prostě kratší. Do té první skupiny patří těžší a smyslnější orientální, dřevité a chypré parfémy, které obsahují ingredience, jako je santalové, cedrové či růžové dřevo, vetiver, vanilku, kadidlo, bergamot nebo třeba pačuli. „Tyto parfémy často dokonce zrají,“ vysvětlila parfumérka Linda Sivricanová magazínu Allure. Naopak lehčí citrusové a květinové vůně mívají kratší životnost. Vzpomeňte si na to při nákupu a lehčí vůně kupujte raději v menším balení.

Další hledisko, které je dobré zohlednit už při nákupu, je obsah alkoholu. Ty s vyšším podílem vydrží déle, a to jak ve flakonu, tak na kůži. Pokud tedy ráda střídáte více vůní, hledejte na lahvičce označení Eau de Parfum (parfémová voda). Vydrží sice méně než klasický parfém, ale na druhou stranu zase mnohem déle než Eau de Toilette.

vůně

Světlo a střídání teplot vůním nesvědčí

Dále záleží na tom, jak se o parfémy staráte doma. Bývá zvykem mít parfémy někde po ruce – nejčastěji v koupelně, kde se líčíte a upravujete. Pro parfém to ale není zrovna nejlepší místo. Tyto místnosti bývají vlhké a teplota v nich se mění (stačí, že se osprchujete a teplota se zvedne). Právě vlhko, horko a kolísavé teploty přitom parfémům škodí. Dobře jim nedělá ani denní světlo a už vůbec ne přímé slunce. Dobrý nápad tedy není ani mít je na poličce blízko okna či radiátoru. Rovněž auto – další oblíbené místo, kde máte parfém po ruce, když zrovna potřebujete – je špatně. I zde může být vůně vystavena teplotním změnám a světlu.


Zkuste dát parfém do ledničky

Ideální je ukládat parfém v chladnějším, tmavém a suchém prostředí, například v ložnici v prádelníku nebo třeba v šatně. Někdo dokonce radí mít pro parfémy místo v lednici. Ale pozor – pokud se pro tuto alternativu rozhodnete, dávejte ho stranou od potravin (ideálně do uzavíratelných přihrádek), které absorbují vůně a pachy. Snažte se také flakon nevyndávat z lednice na delší dobu. Jak již bylo řečeno, vadí mu teplotní výkyvy.

Pokud chcete vůni chránit před světlem, můžete ji zabalit do aluminiové fólie. „Správné skladování parfému pomůže uchovat všechny ingredience a vzácné oleje, které jsou v něm obsaženy,“ tvrdí Sivricanová. Důležité je parfém také vždy správně zavřít. A nesundávat víčko zbytečně často. Nepřítelem parfému je totiž i vzduch, který může povzbudit chemické změny v jeho složení a znehodnotit jej.


TIP REDAKCE!

Pokud parfém vypotřebujete zdárně do konce, aniž by se zkazil, a na dně pořád zbývá trošku tekutiny, kterou ovšem pumpička nenatáhne, můžete zbytek nalít do krému či tělového mléka bez parfemace.


Změna barvy jako znamení

Ať už parfém skladujete sebelépe, dávejte pozor i na ty nejmenší změny, které by mohly naznačovat, že se vůně zkazila. Že je něco v nepořádku, prozradí v první řadě barva. Starší parfémy zpravidla ztmavnou, někdy se na dně objeví usazenina. Druhým signálem je změna vůně. Někdy je ostřejší, někdy více alkoholová – vždy jde o signál, že je třeba flakon vyhodit. A raději tak opravdu učiňte. Jestliže parfém změnil barvu a vůni, došlo uvnitř k chemickým změnám, které mohou způsobit podráždění kůže nebo alergickou reakci.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít