Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Poklad ve flakonu: Ingredience vyvažované zlatem

Poklad ve flakonu: Ingredience vyvažované zlatem

Poklad ve flakonu: Ingredience vyvažované zlatem

7. listopadu 2017 od Karolína Hornová

7. listopadu 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Parfémy jsou staré skoro jako samo lidstvo. Jejich tradice sahá do dob, kdy se lidé začali oblékat či zdobit ručně dělanými šperky. Kolébkou parfémů byla oblast dnešního Blízkého a Středního východu, odkud také mnoho dodnes používaných luxusních ingrediencí pochází.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tisícileté ingredience se vrací

Prvním historicky doloženým parfémem je lahvička Egyptské královny Hatšepsovet, která vládla před 3500 lety. Oblíbenou složkou tehdejších parfémů byl olej z myrhy, dovážený loďmi patrně z dnešního Somálska nebo Etiopie. Dalšími ingrediencemi, které jsou oblíbené dodnes, byl bergamot, koriandr a různé vonné pryskyřice či extrakty z aromatických vonných květů růží či jasmínu. „Tyto vůně jsou oblíbené proto, že se působením tepla lidské kůže jejich aroma rozvíjí k dokonalosti,“ říká kosmetička Julie Bauer.

výroba parfému

Tyto orientální ingredience byly po staletí součástí parfémů, které si nemohl dovolit jen tak někdo. Dodnes je najdete v drahých voňavkách. „Za lahvičku zaplatíme třeba tři, pět i více tisíc, ale jedno se musí nechat – tyto parfémy mají opravdu specifickou, luxusní vůni, která pracuje s lidskou kůží a v průběhu nošení se rozvíjí a mění přesně tak, jak to mistr parfémář vymyslel, bez jakýchkoli nechtěných nádechů,“ dodává odbornice.

zkouška vůně na zápěstí

Aktuálním trendem jsou takzvané niche parfémy: velmi drahé lahvičky s překvapivými vůněmi, které se často hodí jak pro muže, tak pro ženy. Vyrábějí je značky, které běžně z parfémářského „průmyslu“ neznáme, ale mezi znalci jsou ceněné.

damašská růže

Tyto „vůně pro fajnšmekry“ se vyznačují právě použitím těch nejvzácnějších ingrediencí, jako jsou v noci sbírané květy jasmínu, kosatec z francouzského města Grasse (proslulého výrobou parfémů), vzácná pryskyřice z laoského dřeva oud, známého také jako agarwood, a další ušlechtilé vonné dřeviny, stříbrné kadidlo nebo damašská růže či květy lotosu.

oud (agarwood)


Všemocná syntetika

Používání některých vzácných ingrediencí mělo i svůj ekologický dopad. Konkrétně jde o pižmo, které je základem většiny parfémů. Bylo a je oblíbené pro své fixační účinky i jako afrodiziakum a získávala se z pohlavních žláz přežvýkavce kabara pižmového, který byl téměř vyhuben a stal se chráněným druhem. Pižmo se dnes vyrábí synteticky.

kabar pižmový

Dodnes se používá ambra. Jde o jednu z nejdražších složek, používaných v parfémářství a je rovněž živočišným produktem – jde o výměšek trávicího ústrojí velryby vorvaně. Vorvani se kvůli ní nezabíjejí – „sklízí“ se nálezem v moři, nejčastěji na skaliscích. Čerstvá má nepříjemné aroma, které se ale postupem času přetváří na příjemnou zemitou vůni. Tuto ingredienci lze rovněž napodobit synteticky ve velmi dobré kvalitě.

vorvani

„Tyto ingredience – ať už přírodní, nebo syntetické – se používají především jako základ, takzvané srdce parfémů, protože dobře pracují s kůží – prolínají s ní, „usadí“ se na ní a umožní dalším složkám parfému se řádně rozvinout,“ říká Julie Bauer.


Parfémy, které voní luxusem

Ingredience, které voní luxusem, ale nemusíme hledat jen v nejdražších parfumeriích. Stačí dobře vybrat a můžete vonět luxusně, aniž byste utratili jmění. Typická a vysoce oblíbená aromata, především ta květinová a dřevitá, najdete v mnoha „stálicích“ některých známých značek voňavek.

Květinové tóny růže a jasmínu a dále třeba bambusové aroma tvoří „tělo“ oblíbené vůně Dolce & Gabbana Light Blue, jejíž základ tvoří právě pižmo a ambra a doznívá do lehkých citrusových tónů. Po růžích a jasmínu dále voní třeba Calvin Klein Eternity, parfémová voda, která se vyrábí už od roku 1988. V jejím základu najdeme i vůni vzácného santalového dřeva a pačuli.

jasmínová esence

Opojnou a i na zimní období vhodnou klasikou je stálice světa parfémů, kterou ovšem také najdete ve své drogerii: Lanvin Eclat d’Arpege se základem z cedru, ambry a pižma, rozvíjející se do omamného aromatu pivoňky, vistárie a šeříku, s lehkými citrusovými tóny. Punc luxusu s inspirací v Orientu nezapře značka Versace – a to jak ve svých módních kolekcích, tak v sortimentu vůní. Toaletní voda Versace Bright Crystal sází na pižmo, ambru a dřevité tóny, přecházející do aromatu, které vám připomene letní večery: magnólie, lotos, pivoňka a granátové jablko.

Tóny orientálních dřev jsou velmi oblíbenou základní složkou parfémů. Obsahuje je i lehká a svěží vůně DKNY Be Delicious, jež staví na aromatu zeleného jablka, které se rozvíjí do svěží kombinace tónů magnolie a okurky. Okouzlující vůní s dřevitým základem santalu, cedru a kadidla je vůně s francouzským šarmem, Lacoste Pour Femme, jejíž aroma se rozvíjí do orientálních tónů jasmínu a ibišku.

santalové dřevo
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít