Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co na kruhy pod očima a jak je zamaskovat?

Co na kruhy pod očima a jak je zamaskovat?

Co na kruhy pod očima a jak je zamaskovat?

29. ledna 2024 od Dana Grófová

29. ledna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Trápí vás kruhy pod očima? Není za tím jen genetika nebo nedostatek spánku. Citlivá pleť kolem očí vyžaduje speciální péči a pro její mladistvý a zdravý vzhled je nezbytné ji udržovat v perfektním stavu. Prozradíme vám, jak na kruhy pod očima, abyste opět vypadali svěží a odpočatí.
Kruhy pod očima jsou nejčastěji zmiňovaným problémem s pletí a boj s nimi je trochu jako boj s větrnými mlýny, protože ne všechny jejich příčiny lze ovlivnit. To ovšem neznamená, že je nedokážete nijak zmírnit. Ze všeho nejdříve je potřeba zjistit, co tmavé kruhy pod očima způsobuje.
 

Příčiny vzniku tmavých kruhů pod očima

Kůže pod očima je velmi tenká, protože nemá obvyklou vrstvu tukové tkáně jako jiné části na obličeji. Navíc je protkána malými cévami a lymfatickými žlázami, a když tedy tělo postrádá kyslík nebo tekutiny, proudí tudy krev pomaleji a je tmavší. Cévy jsou tak přes tenkou kůži viditelnější než obvykle. K nejčastějším příčinám vzniku kruhů po očima patří:

1.  Sluneční záření

Pokožka očního okolí se s věkem ztenčuje a ztrácí tukovou tkáň. Pokud je vystavena UV záření, dochází k jejímu narušení – tmavnutí, ztrátě kolagenu, pigmentovým skvrnám. Proto byste měli vždy, ať je léto, nebo zima, slunečno, nebo zataženo, používat krémy s SPF. Oční krém s SPF nepoužívejte večer. Zbytečně by zatěžoval citlivou pokožku pod očima. Vyberte si raději jiný vhodný oční krém, který vám pomůže řešit například vrásky pod očima. A rozhodně se vyplatí investovat do kvalitních slunečních brýlí.

2. Nezdravý životní styl

Málo spánku, kouření, špatná životospráva – i to jsou viníci toho, že vypadáte celý den jako zombie. Denně potřebujete 8 hodin spánku. Když je nemáte, pokožka bledne, a tím více vystupují tmavá místa pod očima. Nikotin a alkohol jsou velkými rušiči spánku a způsobují i dehydrataci pleti. Řešením je více spát, přestat kouřit, omezit alkohol i slaná a tučná jídla a dodržovat pitný režim.

Tip redakce:
Tmavé kruhy pod očima mohou být i projevem nedostatku železa. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny s obsahem vitaminu K, jako je špenát nebo brokolice. Pomoct mohou také doplňky stravy (nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem či odborníkem na výživu).

3. Genetika

Jestliže trpí na kruhy pod očima i ostatní členové vaší rodiny, pravděpodobně za to mohou geny a s tím nic nenaděláte. Pokožka kolem očí je věkem tenčí a křehčí, až průhledná a oční okolí má šedomodrou, růžovou nebo fialovou barvu podle toho, jak kůží prosvítají drobné žilky pod ní. 

4. Příliš mnoho času před počítačem

Celodenní hledění do počítače zatěžuje cévy kolem očí, které jsou nuceny více pracovat. Když se „unavené“ cévy kolem očí zvětší, kůže kolem nich vypadá tmavší. Pokud tedy trávíte v práci hodně hodin u počítače, dělejte si občas krátké přestávky (stačí i minutové), během nichž odvrátíte zrak od zářícího monitoru a dáte tak svým očím alespoň chvilku na zotavení. 

Jak na kruhy pod očima?

Nezoufejte, kruhy pod očima trápí mnoho z nás. Přečtěte si, jak odstranit tmavé kruhy pod očima, aby váš vzhled zase působil svěže a mladistvě.
 
Zdravý životní styl: Dodržujte pitný režim v podobě vody, zeleného nebo bylinkového čaje, dopřejte si dostatečný a kvalitní spánek, pokuste se omezit stres a do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které známky viditelné únavy redukují – skvělé jsou okurky, borůvky, černý rybíz nebo ostružiny, protože zlepšují průtok krve do oka a také dodávají kyslík do tkání kolem.
  • Chladivé obklady a masáže: Chlad je první pomocí proti kruhům pod očima. Vyzkoušejte kostky ledu nebo vychlazené sáčky zeleného či bylinného čaje. Příjemné jsou také chladivé oční roll-ony.
Tip redakce:
Zkuste například Garnier Skin Naturals Povzbuzující oční maska 
(koupit v e-shopu), která obsahuje kyselinu hyaluronovou pro hydrataci a šťávu z pomeranče pro rozjasnění. Uchovávejte ji v lednici, chladivý efekt očnímu okolí udělá dobře.
  • Obličejová jóga: Oční a obličejová gymnastika může pomoci proti vráskám i proti kruhům pod očima. Přiložte prsty k vnějším koutkům očí a pevně zavřete oči na dobu 6 sekund a uvolněte. Opakujte zhruba desetkrát. Poté přiložte palec na spodní víčko a ukazováček na horní víčko (jako byste drželi dalekohled) a prsty lehce rozevřete a zase vraťte do původní polohy, opakujte zhruba dvacetkrát. A na závěr několikrát zamrkejte, podívejte se nahoru, dolů a do stran.
  • Domácí přípravky: Růžová voda krásně hydratuje a má omlazovací účinky, mandlový olej pokožku kolem očí hezky vypne, bramborová šťáva obsahuje vitamin C, který je účinný i na tmavé kruhy pod očima.
Tip redakce:
Hodit by se vám mohla například 
Purity Vision Bio Růžová voda (koupit v e-shopu), která pleť vyčistí a zároveň osvěží.
  • Léčebné procedury: Pokud domácí a kosmetické metody nepomáhají, existuje možnost využití metod estetické dermatologie, jako je mezoterapie, radiofrekvence, laserové ošetření, plazmaterapie, nebo dokonce chirurgického zákroku, jako je blepharoplastika.

Jak zamaskovat kruhy pod očima?

Maskování kruhů pod očima začíná správnou přípravou a volbou kosmetiky. Nejprve aplikujte chladivé oční sérum či oční krém. Nechte jej vstřebat a až poté nanášejte make-up. Pro zakrytí kruhů pod očima je klíčové zvolit správný odstín korektoru a make-upu.
 
  • Na sytě modré až fialové kruhy použijte žlutý nebo broskvový korektor.
  • Hnědé až černé kruhy pod očima zamaskujte oranžovým odstínem.
  • Zarudlé oční okolí pokryjte korektorem se zeleným nádechem.
 
Tmavé kruhy pod očima zesvětlíte aplikací bílé podkladové báze, make-upu a korektoru (o odstín světlejšího než použitý make-up, případně v odstínu vaší pleti). Pro maskování propadlých kruhů pod očima zesvětlujte nejtmavší místa. V případě vystouplých kruhů aplikujte tmavší korektor na vystouplé místo a světlejší do rýhy. Na zralou pleť s vráskami použijte tekuté korektory, aby nedocházelo k jejich zasychání ve vráskách. Zelený korektor se aplikuje ještě před make-upem pro neutralizaci tmavého odstínu pleti.

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít