Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kdy je čas na první kosmetiku pro slečny?

Kdy je čas na první kosmetiku pro slečny?

Kdy je čas na první kosmetiku pro slečny?

25. listopadu 2021 od Eva Čopíková

25. listopadu 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Čopíková

V kolika letech je ten správný čas, aby se mladé slečny či dívky mohly začít líčit, lakovat si nehty nebo používat parfém? Jak jim vybrat první kosmetiku a neudělat chybu?
Malé děti zkrátka rády opakují to, co dělají dospělí. A tak pokud máte doma malou princeznu, určitě už jste ji přistihli, jak jde k vašemu toaletnímu stolku nebo kabelce, vytahuje vám rtěnku, řasenku nebo by chtěla použít lak na vlasy nebo parfém. Jestliže je vašemu dítěti okolo tří čtyř let, chodí zatím do školky, můžete si s ním na dospěláky spíše zkusit hrát a formou hry ukázat, jak a na co se vše používá. Ano, pokud jednou začas holčičce nalíčíte řasy, nalakujete nehty a místo rtěnky použijete balzám na rty nebo koupíte dětskou sadu na líčení, asi se nic nestane. Snažte se však, aby kosmetika, kterou používáte pro malé dítě, byla dermatologicky testována nebo určena pro malé děti.
 

Kdy je čas na první opravdovou kosmetiku

Jakmile se dívky dostanou do puberty či předpuberty, chtějí se líbit a mají také sklon k prvnímu zkoušení „dospělácké kosmetiky“. Se zákazy u nich příliš nepochodíte, a tak jim k první řasence rovnou kupte i odličovač a zároveň s nimi proberte, jak na to.

První impulz

Jak si všimnout, že už máte doma velkou slečnu, která by chtěla používat dekorativní kosmetiku a nějakou tu vůni? Prvním signálem může být, když má zvýšený zájem o vaši kosmetickou taštičku.  Možná si říkáte, že je to pořád ještě malá slečna, pro kterou líčidla nejsou vhodná. Místo sáhodlouhých přednášek to s ní ale raději proberte a poraďte jí, jak na to.

Důležitá je péče o pleť

Pokud dítěti zakážete se malovat, stejně si za pár ušetřených peněz nebo kapesné nějaký make-up či řasenku koupí a bude se malovat potají. Možná je ale dobré vědět, že dříve než začne slečna používat řasenku nebo pudr, měla by se umět starat o svoji pleť. Péče o pleť, správné odlíčení a vyčištění pleti je totiž úplný základ. Podle odborníků je tedy dobré klidně osmi- či devítileté dívky naučit nejprve čistit pleť. Naučit je to jako rutinu, kterou by měly dělat každý den. Je to něco jako čištění zubů. S těmi se také začíná již v půl roce života dítěte. V tomto věku vás totiž ještě poslechnou, protože k vám vzhlížejí.
Tip redakce:
Udělejte z toho hru
. Vezměte si kosmetický tampon na odličování
Ellie Kosmetické vatové polštářky (koupit v e-shopu) a pomocí pleťové vody nebo mléka třeba Garnier Skin Naturals Pleťové vody Aloe (koupit v e-shopu) pleť očistěte. Dělejte to před zrcadlem obě dvě. Vybírejte přípravky neparfemované, hydratační, nevysušující, bez parabenů a případně vhodné pro citlivou pleť. Pak můžete použít lehký krém.

Když se objeví první pupínky

Pokud s pravidelnou péčí o pleť začnete brzy, mohly byste tím předejít také tvorbě akné či pupínků. Pokud se ale pupínky objeví, většinou je chtějí mladé slečny zakrýt.  A tak se ke slovu dostávají první korektory a make-upy. Nejprve zkuste jen variantu pupínky zakrýt nějakým vhodným korektorem – třeba Dermacol Korektorem Matt Control (koupit v e-shopu), a přidat lehký BB krém. Vyzkoušet můžete Garnier Skin Naturals BB krém (koupit v e-shopu). Důležité je vybrat správný odstín. Pokud si nebudete vědět rady, poproste odborný personál drogerie, který vám s výběrem poradí.

S výrazným líčením opatrně

Na výrazné líčení mají mladé slečny ještě čas. Navíc mnohé školy, minimálně ty základní, líčení dívek ani nedovolují. A pokud chtějí zvýraznit oči nebo rty, rozhodně existují lepší varianty než rovnou  linky či kouřové líčení a rudá rtěnka. V případě očí můžete zkusit třeba jen bázi pod řasenku, která bývá průhledná a řasy navíc krásně vyživí. Pokud byste tím svou slečnu neošálily, pak sáhněte třeba po hnědé řasence, Rimmel London Řasenka Scandaleys Volume on Demand (koupit v e-shopu), která není tolik výrazná. Místo rtěnky vyberte lehce zabarvený balzám na rty – třeba Labello Cherry Shine Pečující balzám na rty (koupit v e-shopu). Vše můžete doplnit ještě vhodnou jemnou tvářenkou.
Tip redakce:
Pokud chtějí dívky experimentovat s výraznějším líčením či barvami, je dobré to dělat doma, s kamarádkami, kde si mohou zvláště v mladším věku hrát na kosmetický salon.

Jak vybrat první parfém

Stejně jako výběr prvních malovátek či dekorativní kosmetiky je dobré se zaměřit také na výběr prvního parfému. Ano, existují parfémy pro malé princezny, ale ty často větším slečnám nestačí. Jsou na ně příliš dětské. Pak se zaměřte podle odborníků na jemné svěží vůně a sáhněte ideálně po toaletních vodách, které nejsou tak silné. Zkuste třeba Adidas Pure Lightness toaletní vodu (koupit v e-shopu).

Jděte na to společně

A pozor, nenakupujte dcerám tyto první kosmetické nezbytnosti samy. Ideální je na nákup jít společně. Vhodným způsobem můžete dceři poradit a předejít tak tomu, abyste vybrala produkt, který se jí nebude líbit. Důležité je stavět na tom, že líčení může být i zábava, jen je dobré vědět, jak na to.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Čopíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít