Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se starat o pokožku v menopauze?

Jak se starat o pokožku v menopauze?

Jak se starat o pokožku v menopauze?

25. června 2020 od Jana Kantorová

25. června 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Suchá, křehká a citlivá – přesně takovou se může stát pokožka v období přechodu a menopauzy. Čím to je a dá se tomu nějak zabránit?
Menopauza potká každou ženu a jde o přirozený stav, kdy dochází k útlumu činnosti vaječníků a snížení tvorby ženských hormonů estrogenu a progesteronu. To má za následek mnoho příznaků, mezi kterými se velmi často objevuje ztráta pevnosti a pružnosti pokožky. Jaké změny se s pokožkou dějí a jak proti nim bojovat?

1. Suchost

Suchá pokožka těla i obličeje je nejčastějším projevem menopauzy. Na kůži se objevují suché šupinky, je drsná, svědí a někdy pokožka vypadá unaveně až zašedle.



Řešení:

Hlavně hydratovat, a to tělo i obličej. Výživné, hutnější krémy i oleje vrátí pokožku do pohody. Kromě nenasycených mastných kyselin se soustřeďte na to, aby výrobky obsahovaly také vitamin A (retinol), antioxidanty (např. vitamin E) a minerály pro rozjasnění pleti. Zkusit můžete i kosmetiku s kozím mlékem, které je nabité živinami a esenciálními mastnými kyselinami. Na tělo vyzkoušejte třeba Barnängen Tělové mléko Oil Intense (koupit v e-shopu), které díky spojení cold creamu a oleje dokáže pečovat o velmi suchou pokožku.

2. Ztenčení 

Při menším množství hormonů v těle dochází také ke ztenčení pokožky těla i pleti na obličeji. Objevují se tak viditelnější vrásky, a to kolem očí, úst a na čele především. Stejně tak se vrásky objevují na krku, v dekoltu, ale i na rukou. Pokožka se také snadněji poraní a proces hojení trvá déle.



Řešení:

Při péči o obličej mohou pomoci pleťová omlazující séra jako například Neutrogena Omlazující sérum Cellular Boost (koupit v e-shopu) obsahující retinol i kyselinu hyaluronovou, a výživné krémy s rozjasňujícím, zpevňujícím a antioxidačním efektem. Běžnou rutinou by pak rozhodně měly být denní a noční krémy ze stejné řady.  Proti vráskám můžete zabojovat L'Oréal Paris Denním a nočním krémem Age Specialist 55+ (koupit v e-shopu), který zároveň remodeluje kontury obličeje. Dopřávejte si také jemný peeling a 2x týdně vypínací a zpevňující pleťovou masku.

3. Zvýšená citlivost  

Pokožka celého těla je v období menopauzy citlivější na působení zvnějšku – slunce, vítr apod. Může být mnohem častěji podrážděná, začervenalá, může pálit (převážně pleť obličeje nebo ruce) nebo se může objevovat kopřivka či ekzém po celém těle.
 


Řešení:

Máte-li tento problém, začněte používat kosmetiku, která je určena pro citlivou pleť nebo také dermokosmetiku, která zabrání projevům ekzému apod. Ideální může být třeba Mixa Zklidňující tělové mléko Baby & Adult Atopiance (koupit v e-shopu), které je obohaceno o zklidňující mastné kyseliny.

5. Pigmentové skvrny 

Slunce už začíná být nepřítel – tedy pokud dostatečně pokožku nechráníte. V obličeji, dekoltu i na těle se tak mohou objevovat různé pigmentové skvrny. Zároveň se také mohou objevovat rozšířené žilky.



Řešení:

Kosmetické přípravky s ochranným faktorem by teď měly být vašimi nejlepšími přáteli. Je potřeba chránit pleť i pokožku vyšším OF, minimálně 30. Ideálně si pořizujte denní krémy, které ochranný faktor mají. A i při procházce po městě nezapomínejte na opalovací krémy. Pro péči vyzkoušejte NIVEA Remodelační sérum proti pigmentovým skvrnám Hyaluron Cellular Filler (koupit v e-shopu) zpomalující tvorbu melaninu v kožních buňkách. Péči pak doplňte ještě denním krémem s OF ze stejné řady, například NIVEA Zpevňující denní krém OF 30 Hyaluron Cellular Filler (koupit v e-shopu).

4. Akné 

Pozdní akné se objevuje zvláště v období přechodu. Mohou se zhoršovat problémy, které už máte, nebo se mohou objevit nové.



Řešení:

Se silnými projevy akné v menopauze může pomoci hluboký chemický peeling či laserové ošetření. Jde-li jen o několik pupínků, vystačíte si s kosmetikou na boj s akné. Zároveň se ale vyhýbejte přípravkům, které jsou určeny pro problematickou mladou pleť. Zralejší pleť s akné potřebuje protizánětlivou, a zároveň i protivráskovou péči. Zkuste pupínky ošetřit Neutrogena Gelem pro ošetření pupínků s kyselinou salicylovou Clear & Defend (koupit v e-shopu).

6. Povislá pokožka 

S klesajícím množstvím kolagenu a elastických vláken dochází ke ztrátě pevnosti. Můžete tak mít pocit, že pokožka nepříjemně „visí“. Zároveň také ubývá mezibuněčného pojiva, kyseliny hyaluronové, snižuje se tvorba ceramidů a tuků.



Řešení:

Dobré je tělu doplňovat také komplexy látek, které napodobují účinky hormonů, vyživují pokožku a zlepšují její stav. Ideální jsou přípravky s kyselinou hyaluronovou, koenzymem Q10 a retinolem. Zkuste například NIVEA Výživné zpevňující tělové mléko Q10 + Vitamin C (koupit v e-shopu), které navíc obsahuje také vitamin C bojující proti stárnutí pokožky.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít