Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Fenomén kolagen – 6 tipů, proč ho tělu dopřát

Fenomén kolagen – 6 tipů, proč ho tělu dopřát

Fenomén kolagen – 6 tipů, proč ho tělu dopřát

24. ledna 2022 od Lenka Knápková

24. ledna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Je to takový elixír mládí. Je totiž zodpovědný za stárnutí pokožky, ale také za zdraví vlasů, nehtů a kloubů. Kdy začne z těla mizet a jak a hlavně kdy jej do těla doplnit?

1. Co je to kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základním stavebním kamenem pojivových tkání, tedy kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Kolagen je zásadní pro kvalitu pokožky. Pro pleť funguje jako její opora a výplň. Zpevňuje její hluboké vrstvy a tím ji vypíná, zjemňuje vrásky a strie. Dále pomáhá uchovávat pleť zdravou, hydratovanou a šťavnatou. Přítomnost kolagenu v kůži je nezbytná pro její pevnost a pružnost, což znamená, že hraje důležitou roli i při stárnutí organismu.

2. Kolik je druhů kolagenu?

V současnosti existuje nejméně 27 rozdílných typů kolagenu. Nejrozšířenějším je kolagen I typu, který je obsažen v kostech, kloubech, zubech, šlachách a kůži.

3. Co vše kolagen dokáže?

  • Udržuje pokožku pevnou a pružnou.
  • Vrací pleti svěžest a hydrataci, zároveň vyhlazuje jemné vrásky a může pomoci i s akné.
  • Je zásadní pro zdravý pohybový aparát, zejména pro klouby (chrupavky), kosti a svaly.
  • Podporuje správnou činnost mozku.
  • Přispívá ke krásným vlasům a pevným nehtům.
  • Chrání cévy.
  • Napomáhá zdravé funkci střev.

4. Jak se projeví nedostatek kolagenu?

Pokud kolagen v pleti chybí, je pokožka křehká, oslabená a méně odolná vůči negativním vlivům. Dalším projevem nedostatku kolagenu je zhoršená kvalita pokožky, pokožka je povislá a mdlá. U žen je nejpodstatnější, že nedostatek kolagenu se projevuje také tvorbou vrásek.

5. Odkdy je potřeba kolagen doplňovat?

V tomto případě máme smutnou zprávu, ale tvorba kolagenu bohužel začíná klesat již po 25. roce života. Ideální dobou, kdy začít kolagen pleti dodávat, je tedy cca po 25. roce. Účinky kolagenu jsou viditelné zejména po 40. roce, kdy se produkce kolagenu v těle rapidně zpomaluje. Kolagen lze tedy užívat při prvních známkách stárnutí i jako prevenci.

6. Jak kolagen do těla dodat?

Proces stárnutí pokožky, kloubů, cév, ale i lepší kvalitu vlasů, nehtů nebo celulitidy můžete ovlivnit samozřejmě uměle. Pokud je kolagenu v těle málo, lze mu jej zkrátka dodat. A máme hned několik možností:
  • Zevnitř

Pro lepší kvalitu pleti je velmi populární a praktické užívání hydrolyzovaného kolagenu I typu v prášku. Zkuste Allnature Kolagen Original Premium (koupit v e-shopu), který má neutrální chuť a velmi dobře se rozpouští ve vodě. Stačí smíchat 2 lžíce kolagenu ve 200–300 ml vody nebo jiného studeného nebo teplého nápoje a vypít. Rovněž můžete přisypat do jogurtu, smoothie, kaše, polévky nebo omáčky. Doporučené dávkování je 2–4 lžíce denně.

Na klouby – jestliže chcete zlepšit svou kondici a podpořit svůj pohybový aparát, který je oslabený v důsledku sedavého zaměstnání, doplňte do těla kolagen ve formě MaxiVita Exclusive Kolagen forte+ (koupit v e-shopu).
 
  • Zvenku

Pleťové masky – vyzkoušet můžete třeba slupovací pleťovou masku Dermacol Collagen (koupit v e-shopu), která zlepší povadlost kůže a okamžitě vyhladí jemné linky.
Šampony na vlasy – zkuste Tresemmé Collagen + Fullness šampon (koupit e-shopu), který dodá zplihlým vlasům objem.
 
Kaše vyzkoušejte zdravou snídani s kaší Vitalia rýžová kaše s kolagenem a vanilkou (koupit v e-shopu),  která dodá tělu energii, podpoří imunitu a zdravé kosti.
Tip redakce:
Podpořit tvorbu kolagenu v těle můžete také zdravou stravou. Obohaťte svůj jídelníček o jahody, červenou papriku, brokolici, mléčné výrobky nebo vaječný bílek.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít