Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 věcí, které musíte pro svou pleť udělat na podzim

5 věcí, které musíte pro svou pleť udělat na podzim

5 věcí, které musíte pro svou pleť udělat na podzim

5. října 2019 od Karolína Hornová

5. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Podzim je obdobím, které nemusí pleti sedět. Především problematická, případně citlivá pleť může na podzimní podmínky reagovat výrazněji, než jsme zvyklí.
Jakýmkoli způsobem „nestálá“, ale i normální pleť může při nepříjemném podzimním podnebí trpět. Pojďme se podívat na příčiny podzimních pleťových problémů a jejich řešení.


Co pleť na podzim ohrožuje?

  • Vlhkost. Selský rozum možná napoví, že ve vlhkém prostředí pleť zůstane hydratovaná. Není to tak. Suchou pleť může vlhkost v ovzduší ještě více vysušit a situaci nepomůže ani střídání teplot. Problematická pleť se může více mastit,“ říká kosmetička Julie Bauer Šnoblová.
  • Nečistoty. „Podzim je obdobím, kdy je ovzduší více znečištěné – zplodiny z topení, smog ve městě a tlakové výkyvy způsobí, že nečistoty zůstávaní ‚při zemi‘ a více ulpívají na pleti. Nečistoty ucpávají póry, které pak mohou reagovat vyšší tvorbou akné,“ vysvětluje kosmetička.
  • Střídání teplot. Venku přituhuje, doma už si přitopíme, v práci někdo pustí klimatizaci… „Střídající se teploty spolu s rozdílnou vlhkostí negativně ovlivňují reakce pleti – a to jak té suché, tak třeba i aknózní. Mohou se prohloubit problémy, které pleť má,“ dodává odbornice.
Jak pečovat o pleť na podzim a jaké produkty vybírat, pokud si nechcete prohloubit problémy s pletí, ale naopak ji dostat do zdravé rovnováhy? Poradíme, jak na to.
pleťový krém

1. Správné čištění pleti

Především u mastné a problematické pleti je čištění naprostým základem. Co je příčinou ucpaných pórů a černých teček? Kromě genetických dispozic či hormonální nerovnováhy jsou to právě nečistoty zvenčí. Pleť se jim pak může bránit tak, že se ucpané póry zanítí a vzniknou pupínky. Používejte čisticí produkty, určené pro problematickou a mastnou pleť. Pokud trpíte na akné, zvolte produkt přímo na aknózní pleť. Nebojte se také černých slupovacích masek, které póry dokonale vyčistí, ale zároveň jsou šetrné a lze je používat klidně i jako každodenní péči o problematické partie. Zvolte třeba klasiku – korejskou Pil’aten černou slupovací masku na obličej, kterou pořídíte i v praktickém balení po sáčcích.
pleťová maska

2. Hydratace pleti

V případě suché pleti je hydratace naprostým základem a měla by patřit ke každodenní péči. Pokud máte citlivou pleť, i zde pomůže hydratace, která je součástí „terapie“, posilující ochrannou bariéru pleti. Mastná pleť také potřebuje hydratovat – to, že zdánlivě není suchá, totiž neznamená, že má dostatek vláhy v buňkách,“ dodává Julie Bauer. Zvolte lehké produkty, které pleť nezatíží. „Můžete je použít samotné nebo v kombinaci s krémem, který bude cílit na hlavní problém vaší pleti. Výbornou volbou jsou hydratační séra, čiré gely, které na pleť nebudou mít žádné ‚vedlejší účinky‘,“ dodává kosmetička. Zkuste Ellie Hydratační sérum Hyaluron Boost  s kyselinou hyaluronovou, která je přirozenou složkou kožních buněk.
hydratace pleti

3. Městská péče

Pokud žijete ve městě, je možná jednou z příčin problémů vaší pleti právě znečištění ovzduší. I podzim může být vhodnou dobou pro detox. Zvolte ten lehký, šetrný, ale dlouhodobý, o který se postarají produkty pro městskou pleť. Noční krém z řady Astrid Citylife Detox obsahuje peptidy, které v pleti působí jako antioxidanty a bojují proti volným radikálům – zabraňují stárnutí pleti a ztrátě „zdravé barvy“. Aktivní uhlí na sebe váže nečistoty a odvádí je pryč z pleti a AHA kyseliny podporují přirozený proces obnovy buněk.

4. Výživa pleti

Podzim je dobou, kdy pleť může ztrácet živiny a vypadat unaveně. Výživné krémy se často zařazují v rámci „zimní péče“ a má to svůj smysl. V případě mastné a aknózní pleti bychom si na ně ale měli dát velký pozor. V jednom z našich článků jsme přinesli názor dermatoložky na fakt, zda jsou výživné krémy vhodné i pro problematickou pleť. Podle ní je na podzim a v zimě rozhodně lepší držet se celoroční rutiny, která naší pleti vyhovuje. Pokud pleť potřebuje trošku vyživit, volte produkty s nekomedogenními složkami. Na horách pak sáhněte po matujících krémech s SPF – zvolit můžete i BB krém, jako třeba Garnier Skin Naturals BB Cream Pure Active 5 v 1 proti nedokonalostem.

5. Vitaminy

Ruku na srdce – kolik na podzim a v zimě sníte vitaminů? Ovoce, zelenina, ovocné džusy – to jsou potraviny, na které v zimě příliš chuť není. Pleť je ale potřebuje, stejně jako náš organismus. Nezapomínejte alespoň na potravinové doplňky a dbejte na přísun vitaminů A, E a skupiny B, které jsou pro pleť nejdůležitější. Vitaminy jsou jednou z látek, které udržují pleť zdravou a zářivou. Můžeme je dodat i formou krému nebo pleťového séra, jako je třeba Ellie Vitamin Boost Energizující ovocné sérum s vitaminy A, C a E.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít