Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vše důležité o regeneraci vlasů

Vše důležité o regeneraci vlasů

Vše důležité o regeneraci vlasů

4. března 2018 od Eva Suchomelová

4. března 2018 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Na vlasy každý den něco číhá: poškozuje je kulmování, fénování, žehlení, ale i nešetrné česání, povětrnostní vlivy. Vlasy prostě potřebují čas od času pořádně zregenerovat. Na vše podstatné o jejich regeneraci jsme se zeptali kadeřnice Moniky Mairichové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Projezte se ke krásným kadeřím

U barvených vlasů se s regenerací počítá jaksi automaticky, neboť je známo, že barvení vlasy poškozuje a vysušuje. „Ale i přírodním vlasům regenerace prospěje,“ říká zkušená kadeřnice a majitelka salonu krásy Blue Bell Monika Mairichová a hned doplňuje: „Jejich růst a kvalitu je potřeba nejprve podpořit kvalitní, zdravou a pestrou stravou. Čím kvalitnější výživa vlasů, tím pevnější bude vlas.“ Strava je pro výživu vlasů primární, i když se její efekt projeví s odstupem 2-3 měsíců, ale zase bude dlouhodobější.

zdravá výživa

Stopka pro zničené vlasy

Ze složek, které dokážou pomoci regenerovat vlas, jsou to vitaminy a stopové prvky. „Abyste vrátila vlasům zdravý vzhled, soustřeďte se na příjem vitaminu A a vitaminů skupiny B,“ radí odbornice. Základním prvkem pro zdravý růst vlasů je vápník spolu s železem a zinkem. Zajišťují zdravý růst vlasů, zabraňují jejich vysychání a vypadávání. Stejně tak zabraňuje vypadávání vlasů optimální příjem chromu, jodu a mědi (ta se podílí i na barvě a spolu se sírou na struktuře vlasu). Na správném a přiměřeně rychlém růstu vlasů se podílejí hořčík, mangan, draslík a křemík. O hebkou a zdravou vlasovou pokožku se postará selen.

výživa vlasů

Každý typ chce svoje

Vždy je potřeba vědět, jaký typ vlasů máte, abyste mohli svou hřívu správně rozmazlovat. Normální vlasy jsou bezproblémové, ale bývají vzácné. Vyznačují se vitálním vzhledem, přirozeně se lesknou, ale nejsou přemaštěné, ani neplihnou. Je to ideál, kterého by chtěl každý dosáhnout. Suché vlasy potřebují především hydrataci a opravu roztřepených konečků, mastné vlasy potřebují zbavit nadměrného maštění a zároveň vyživit a hydratovat. Všechny tyto typy vlasů mohou být poškozené vnějšími vlivy, špatným životním stylem nebo nešetrným zacházením. Tam je pak potřeba i napravit škody přímo na vlasu, zacelit konečky, podpořit růst vlasů a zmírnit jejich vypadávání.

roztřepené konečky

Jakou zvolit péči?

O vlasy byste měli pečovat jak vnitřně, tedy stravou bohatou na potřebné složky, tak i zevně. „Zkuste bylinkovou kúru,“ radí Monika Mairichová. „Nejznámější je heřmánek pro přírodní blondýnky a kopřiva pro brunetky.“ Vyzkoušet můžete i další bylinky pro krásné vlasy v závislosti na svém typu vlasů a jejich aktuálním problému.

Tip odborníka:
Přírodní kúru pro zdravou vlasovou pokožku si můžete vyrobit i z kokosového oleje a citronové šťávy. Smíchejte dvě polévkové lžíce kokosového oleje a 1 lžíci citronové šťávy, rozřeďte troškou vody, abyste získala tekutou konzistenci, a směs pak vetřete do vlasové pokožky i do délek vlasů. Máte-li vlasy dlouhé, přidejte o jednu lžíci kokosového oleje a půl polévkové lžíce citronové šťávy víc. Nechte působit 5-10 minut a pak umyjte šamponem podle typů svých vlasů.


Druhou možností jsou speciální vlasové přípravky pro regeneraci vlasů. Opominout byste neměli vlasové masky, ale zároveň si pořiďte i správné produkty pro každodenní péči. „Čím starší klientka, tím kvalitnější by měla používat šampon a kondicionér,“ míní expertka a upozorňuje: „Pozor na šampony, které obsahují místo vyživujících účinných látek například parabeny, umělá barviva a parfémy, zlepšovače textur či silikony. Klientka má pdole mých zkušeností po umytí vlasů pocit vyhlazeného a vyživeného vlasového vlákna, avšak vlas je jen obalen a zatížen.“ V takovém případě se dívejte po přírodní neboli bio kosmetice. Pokud si nejste jisté, jaký druh šamponu a následné péče by udělal právě vašim vlasům dobře, neuděláte chybu, když se poradíte se svým kadeřníkem.

mytí vlasů

K jídlu, ne na vlasy

Ačkoli receptů na domácí kosmetiku z potravin najdete všude spousty, někteří odborníci před ní varují a radí používat suroviny přímo určené pro péči o vlasy. „Oleje v úpravě pro konzumaci posílí vlasové cibulky lépe zevnitř než zvenčí. Pro výživu vlasů oleji volte produkty kosmeticky upravené, protože mají texturu, jež proniká do nitra vlasových vláken, která revitalizuje a regeneruje, poskytuje jim okamžitou dávku hydratace a výživy a celkově je posiluje,“ doporučuje Monika Mairichová. Podle ní je to pak poznat především na konečcích vlasů – po použití oleje, určeného ke konzumaci, jsou konečky roztřepené, kdežto po aplikaci kosmetického oleje jsou vlasy na koncích krásně zacelené a vlasy působí upraveně.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít