Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo V souladu s přírodou

V souladu s přírodou

V souladu s přírodou

8. října 2016 od VMa

8. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem Bc. Judita Klimentová

Luštíte v obchodě před regálem i několik minut, jestli vybraný šampon neobsahuje silikony a pleťový krém naopak parabeny? Přestože se ani odborníci neshodnou, jestli a jak jsou tyto látky zdraví škodlivé, alternativu nabízí přírodní kosmetika. Ať už koupená, nebo vyrobená doma.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Vyznat se přitom v nepřeberné nabídce přírodní kosmetiky nebo jen v produktech s vyšším přídavkem přírodních látek je celkem umění. Aby totiž kosmetika mohla nést označení, že pochází především z čistě přírodních zdrojů nebo z kontrolovaného zemědělství (a je tedy “bio”), je potřeba její certifikace. A právě ta bývá matoucí. Natrefit můžete na zahraniční výrobky s certifikátem BDIH, jde o tzv. kontrolovanou přírodní kosmetiku, nebo NATRUE. K dalším ochranných známkám patří například EcoCert a EcoCert BIO (zaručuje 95% obsah přírodních = bio produktů). U výrobků na českém trhu se objevuje i známka CPK, tzn. Certifikovaná přírodní kosmetika.

Do přírodní kosmetiky určitě nepatří ropné produkty, varuje Judita Klimentová, lektorka workshopů výroby přírodní a domácí kosmetiky. “K ropným produktům patří třeba vazelína, která ucpává póry a nevstřebává se. Dalším hojně využívaným produktem v klasické kosmetice je minerální olej, který je také z ropy,” dodává. Doporučuje proto sledovat druhy použitých konzervantů. Existuje jich totiž několik, které spadají pod bezpečný certifikát EcoCert. Řadí se mezi ně cosgard, sorban draselný a benzoan sodný. Většina přírodních výrobků také obsahuje vitamin E, který prodlužuje životnost použitých kvalitních olejů, uvádí Klimentová. V přírodní kosmetice nenajdete (nebo byste neměly najít) ani syntetické vonné látky, chemické UV filtry nebo syntetická barviva.

Jak vypadá přírodní kosmetika podle certifikátu NATRUE?

●      Všechny složky jsou přírodní nebo přírodní v biokvalitě

●      Přírodní suroviny jsou zpracovány pouze schválenými výrobními postupy

●      Postupy výrobce jsou šetrné k životnímu prostředí

●      Neobsahuje syntetickou parfemaci ani barviva

●      Neobsahuje látky vyrobené z ropy (parafín, PEG, vazelínu atd.)

●      Neobsahuje silikonové oleje a jejich deriváty

●      Neobsahuje geneticky modifikované složky (podle předpisů EU)

●      Rostlinné suroviny ani produkt nebyly ozařovány

●      Produkt nebyl testován na zvířatech

A proč byste vlastně měly začít přemýšlet nad koupí či výrobou vlastní přírodní kosmetiky? “Za výhody považuji pečlivě vybírané ingredience v bio kvalitě a jejich vyšší obsah v samotném produktu. Nevýhodou je, že ani certifikace nezaručují, že produkt bude opravdu 100% přírodní,” říká Judita Klimentová. Dodává, že účinky sice nejsou vidět do druhého dne, ale v dlouhodobém měřítku je přírodní kosmetika více pečující a vyživující. “Současně méně zanáší organismus. Většina ingrediencí se ve větší nebo menší míře dostává poměrně hluboko do pokožky a do krevního řečiště, proto je důležité si dávat pozor, co na sebe mažeme,” vysvětluje Judita Klimentová. Přírodní kosmetika bývá nejen díky menší parfemaci vhodná i pro citlivou a dětskou pokožku.

Naopak k nevýhodám přírodní kosmetiky patří kromě vyšší ceny i kratší doba použitelnosti, vzhledem k absenci průmyslově vyráběných konzervantů. “Trvanlivost je sice kratší a také často musíte dávat pozor, čím nebo jak ji nanášíte, ale na druhou stranu přírodní kosmetika nabízí možnost minimalizovat počet lahviček a krabiček v koupelně. Ideální je kosmetiku střídat podle ročního období a podle potřeb pleti,” dodává lektorka.

Je třeba počítat i s tím, že přírodní produkty nemusí mít stejné účinky jako ty komerční. Příkladem je barva na vlasy - ta s přírodním složením sice vlasy tolik nezatíží a nenaruší, ale na druhou stranu nezakryje šediny a nabízí citelně méně odstínů.

Přírodní nebo biokosmetiku si přitom můžete vyrobit i v domácích podmínkách. “Jeden z nejjednodušších receptů je tělový olej, který si můžete připravit bez nutné koupi mnoha neznámých ingrediencí. Použijete oleje, které máte doma. Jedna z klasických kombinací je bio slunečnicový olej s olivovým olejem. Do lahvičky s oleji můžete přidat sušené bylinky ze zahrádky a nechat je tam macerovat tři týdny, aby se účinné látky dostaly do olejů. Pokud máte kvalitní 100% esenciální olej, tak ho také můžete pár kapek přidat. Olej používám po sprše, do koupele a na masáže,” radí Klimentová.

Také citlivou dětskou pokožku můžete ošetřit vlastnoručně vyrobeným krémem. Na podrážděný a opruzený zadeček se například hodí krém s bambuckým a kakaovým máslem, s přídavkem měsíčku a účinnou složkou oxidu zinečnatého. A rada od Judity Klimentové na závěr: přírodní kosmetiku, ať už doma vyrobenou, nebo koupenou se po otevření snažte spotřebovat do šesti měsíců.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem Bc. Judita Klimentová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bc. Judita Klimentová
Expertka na přírodní kosmetiku
8
"Vždy doporučuji vybírat kvalitní ingredience a nebát se experimentovat."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít