Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Nakrmte své vlasy – potraviny, které vyživí vaši hřívu

Nakrmte své vlasy – potraviny, které vyživí vaši hřívu

Nakrmte své vlasy – potraviny, které vyživí vaši hřívu

22. října 2017 od Karolína Hornová

22. října 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Losos, chřest, oříšky, vajíčka nebo pivo – to všechno jsou pochoutky, které pomohou vrátit vašim vlasům sílu a lesk. Víme, na které potraviny zaostřit pozornost a které se vyplatí nejen jíst, ale i přimíchat do masky.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Losos a ořechy proti podzimnímu vypadávání vlasů

Jedním z hlavních problémů, se kterým se vaše vlasy musejí vypořádat v podzimních měsících, je vypadávání. Jde o přirozený proces, který můžete pozorovat především u zvířat, ale ani lidem se bohužel nevyhne. „Výměna srsti“ je individuální a může se objevit od října do listopadu. Většinou se nemusíte bát – přirozený proces se sám v určitou chvíli zastaví a vlasy začnou opět dorůstat.

Pokud ale chcete vypadávání vlasů omezit, je třeba dbát především na výživu zevnitř. Šampony zde pomohou jen omezeně. Proti padání vlasů působí především omega-3 mastné kyseliny, vitaminy A a C, proteiny (které jsou přirozenou součástí stavby vlasového vlákna), ale také látky jako železo a zinek. Do jídelníčku zařaďte ryby (alespoň dvakrát týdně a ideálně ty tučnější mořské – lososa a tuňáka). Večer k televizi si otevřete semínka (třeba lněná), oříšky (ideálně nepražené a nesolené pekanové ořechy, para ořechy nebo mandle). Ze zeleniny obnovuje hustotu vlasů brokolice a dýně, které bude na podzim jistě dostatek. Nezapomeňte ani na vajíčko ke snídani – kromě vysokého obsahu bílkovin podporuje tvorbu biotinu, který obnovuje hustotu vlasů.

mléčné výrobky


Zdraví a lesk díky zelenině a mléku

Matné, drsné a na první pohled unavené vlasy jsou často známkou nešetrného zacházení. Barvení, zesvětlování a vystavování kštice slunečním paprskům způsobuje vysychání vlasového vlákna, ztrátu elastinu a třepení či lámání. Jako první pomoc poslouží hydratace – nejen pomocí šamponů, ale i výživy. Skvěle funguje zelenina jako okurky nebo celer, které pomáhají přirozeně hydratovat organismus, a také aloe vera.

Lesk vlasů a jejich celkové zdraví, a tím i rychlejší schopnost regenerace podporují potraviny s vysokým obsahem vitaminu A, C, B a E. Vysoký obsah těchto látek mají luštěniny jako čočka nebo cizrna. Pochoutkou, která je přímo lékem pro unavené vlasy bez lesku, je chřest. Kromě zmíněných vitaminů obsahuje totiž i kyselinu listovou, která pomáhá vstřebávat bílkoviny, důležité pro tvorbu vlasového vlákna. Keratin a elastin, látky zodpovědné za tvorbu pružných buněčných vláken v těle, jsou bílkovinného původu. Podpořit jejich tvorbu pomáhají kromě chřestu třeba i rajčata, a to díky obsahu antioxidantu lykopenu.  

Nezapomínejte ani na mléčné výrobky – především tvaroh, jogurty a čerstvé mléko, které obsahují rovněž nezanedbatelný podíl bílkovin, ale i vápník, který společně se zinkem udržuje zdravou pokožku hlavy – vlas tak může být vyživen už od kořínku.

Nakrmte své vlasy – potraviny, které vyživí vaši hřívu


Vlasová maska z ledničky

Mnohými ze zdravých potravin můžete svou hřívu vyživovat nejen zevnitř, ale i zvenčí. Připravte si účinnou regenerační masku, kterou můžete beze strachu ochutnat. Jako základ použijte zmíněný tvaroh a další ingredience podle toho, co vaše vlasy nejvíce potřebují. Nechte působit dvacet minut a pak vlasy umyjte jako obvykle. Pro vysušené vlasy do tvarohu vmíchejte dvě až tři lžíce dužiny z aloe vera.

Med jako přírodní lék používali už naši dávní předkové. Naše babičky si z něj dělaly masky na obličej a vlasy a věděly proč: med pomáhá tělu udržet v buňkách molekuly vody. Přidávejte ho proto nejen do čaje při snídani, ale i do masky: do tvarohového základu vmíchejte lžíci medu a lžíci citronové šťávy – především pokud máte světlé vlasy, pomůže vám jejich vlákna nejen hydratovat a vyživit, ale i dodat přirozený lesk.

Nakrmte své vlasy – potraviny, které vyživí vaši hřívu

Avokádo je snad nejdiskutovanější potravinou současnosti. Až budete dělat pomazánku, rozmixujte dvojnásobné množství avokáda a polovinu použijte jako masku na vlasy, která vyživí suché a lámavé vlasy a zregeneruje je po chemickém poškození. Ideální pro odbarvené, melírované nebo často barvené vlasy.

A na závěr něco dvojnásob příjemného – chmel obsahuje oxid křemičitý, který posiluje vlasové vlákno a omezuje jeho lámavost. Asi už tušíte… sklenka piva vlasům rozhodně prospěje. Pokud ji navíc nalijete na vlasy po mytí, dobře promasírujete a před konečným spláchnutím necháte působit dvacet minut, můžete se těšit na pevné vlasy, které získají na objemu – kromě výživných látek působí pivo jako přírodní tužidlo.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Tomáš Suchánek 30.října 2017
Je to hezké, ale chybí mě u toho cena.
Zdraví a hezký den
Tomáš Suchánek, sr.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít