Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Mýty a pravdy o barvení vlasů

Mýty a pravdy o barvení vlasů

Mýty a pravdy o barvení vlasů

7. listopadu 2022 od Jana Kantorová

7. listopadu 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Máte strach, že vám barvení zničí vlasy? A ptáte se, proč zrovna vám barva nevydrží ani tři umytí? Zjistili jsme pro vás pravdu o barvení vlasů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Přemýšlíte nad tím, zda si zesvětlit či  obarvit vlasy, nebo ne? Jestliže se bojíte nabarvit si vlasy doma, nebo že byste si vlasy barvením zničil, pak pro vás máme odpovědi na nejčastější otázky, které se týkají barvení vlasů.


1. Výdrž barvy ovlivňuje kvalita vlasu: ANO

Někoho barvení vlasů dovede ke kadeřníkovi každý měsíc, jinému vydrží barva bez problémů i šest týdnů. V čem to vězí? Barva nejdéle a nejvíce drží na zdravých vlasech„Výdrž barvy je závislá na tom, jak moc je vlas poničený. Vždy se tak barva vymyje nejdříve z poškozených a narušených pramínků,“ říká kadeřník Jan Brousek.


2. Barvení ničí vlasy: ANO i NE

Ať je barva sebevíc šetrná, jde o zásah do struktury vlasu. Pigment se musí dostat dovnitř, a tak je narušena vnější vrstva vlasu a zvýšena jeho poréznost. Barvený vlas je tak mnohem náchylnější k poškození, vysušení a potřebuje více výživy. Při volbě barvy na vlasy se vyhýbejte takovým, které obsahují amoniak a další agresivní látky, a naopak vybírejte takové barvy, které už v sobě obsahují pečující složky, aby se vlas zacelil a dále nedocházelo k jeho ničení, jako například Palette Intensive Color Creme barva na vlasy​ (koupit v e-shopu), která obsahuje systém trojí péče: Keratin, Panthenol, Nutri-olej a k dostání je v různých odstínech. Nebo můžete zkusit třeba Garnier Color Sensation permanentní barva na vlasy​ (koupit v e-shopu), která je opět k dostání opět v mnoha odstínech  a obsahuje jako vyživující péči ve formě výtažků z divoké růže. 

produkty k barvení vlasů

3. Přeliv je šetrnější než barva: ANO

Přeliv sice nevydrží tak dlouho a nemá takové krytí šedin jako barva, ale je k vlasům opravdu mnohem jemnější a šetrnější, protože neproniká do hlubších vrstev vlasu. Navíc ho můžete snadno udělat i doma a vyzkoušet, jak vám vyhovuje zvolený odstín.  


4. Barva nedrží na mastných vlasech: NE

Před barvením vlasů je naopak žádoucí, aby byly vlasy mastnější. Ideální je tak umýt si vlasy 12 až 24 hodin před samotným barvením, aby na vlasech zůstal přirozený mastný film, který chrání pokožku i samotný vlas. „Navíc barva vlasy vysušuje a já doporučuju nanášet barvu na vlasy dokonce dva dny nemyté. Podle mých zkušeností barva lépe chytne a je rovnoměrnější,“ doplňuje Jan Brousek.

barvení vlasů

5. Délka vlasů má vliv na množství barvy: ANO

U vlasů delších než na ramena nebo v případě velmi hustých vlasů musí kadeřník vždy použít pro rovnoměrné nabarvení více barvy. Při domácím barvení tak spíše počítejte s tím, že bude potřeba zakoupit dvě krabičky. „Konce dlouhých vlasů pak mají tendenci pohlcovat více barvy, a proto se doba působení může lišit u konečků a u hlavy. Navíc já vždy nejdříve vlasy ostříhám a až poté barvím,“ vysvětluje kadeřník.


6. Odstín si nemohu upravit: NE

Naopak, i u domácího barvení můžete odstín upravit podle svých představ. Jen je potřeba dát pozor na to, abyste míchali barvy stejné značky a barvy, které jsou od sebe maximálně 2 až 3 odstíny. Nelze totiž dohromady smíchat blond s černou barvou.

barvy na vlasy

7. Typ vlasů má vliv na dobu působení barvy: ANO

Na dobu působení barvy i její výdrž má typ vlasů i jeho textura rozhodně vliv. Hrubým vlasům trvá déle, než barvu absorbují, a proto je potřeba dát jim při působení delší čas. Suché vlasy nebo vlasy s trvalou jsou stejně jako jemné vlasy náchylnější k rychlejší absorpci barvy,“ říká kadeřník a při domácím barvení radí vyzkoušet působení na jednom pramínku, aby byl dobře stanoven ideální čas.


8. První mytí po barvení chce čas: ANO

Mezi barvením a prvním domácím umytím by mělo uběhnout alespoň 48 hodin. A to z důvodu stabilizace barvy. „Stejnou dobu doporučuji i u žehlení a kulmování, doplňuje odborník.

mytí vlasů

9. Na barvené vlasy není potřeba speciální péče: NE

Vždy je lepší používat na mytí šampony určené pro barvené vlasy. Díky svému složení jsou k barveným vlasům šetrnější, pomáhají déle udržet barvu a vlasy dále vyživují. Jako například Garnier Fructis Color Resist posilující šampon na barvené vlasy (koupit v e-shopu) nebo Pantene Pro-V Colour Protect Šampon 3v1, Na Barvené Vlasy (koupit v e-shopu). V některých případech jsou i specializované výrobky určené pro barvené blond vlasy, jako třeba Syoss šampon Blonde & Silver pro zesvětlené, blond a šedé vlasy​ (koupit v e-shopu). Zkuste se vyhnout čisticím, peelingovým šamponům nebo těm proti lupům, které mají tendence stahovat barvu.


10. Voda jako nepřítel barvy: ANO i NE

Voda jako taková barveným vlasům neškodí, ale je potřeba to s ní nepřehánět a nenamáčet vlasy zbytečně, aby se nevymývaly pigmenty. Barveným vlasům ale hodně škodí voda chlorovaná, a dokonce i mořská. Pokud nemáte možnost chránit vlasy například koupací čepicí, namočte vlasy nejdříve do obyčejné vody, která obsadí strukturu vlasu.  
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Helena Buchtová 12.října 2021
Barvím si vlasy na přírodní blond (již od svých 20 let!) doma sama podle rady své kamarádky kadeřnice, které se shodují s Vaším článkem. Se značkou Schwarzkopf jsem nebyla spokojená (vlasy byly vybělené a slabé), ale je možné, že nyní jsou tyto barvy určitě lepší kvality než dříve. Já téměř 30 let používám barvy Wellaton nebo Garnier(odstím 8) a jsem s nimi velmi spokojená - dobře kryjí prošedivělé vlasy a vypadají natolik přirozeně, že lidé často vůbec nepoznají, že mé vlasy jsou barvené. Používám šampon na barvené vlasy Satinique a kondicionér - volumizer stejné značky.
Protože se doma podle rady své kamarádky i stříhám, ke kadeřnici vyjímečně při zvláštních příležitostech.
Eliška Netíková 26.září 2019
Dobrý den,

já si ale myslím, že by zde mělo zaznít hlavně to, že barvení vlasů doma končí dost často naprostým zničením - spálením vlasů a je lepší se svěřit do rukou odborníka. Ale chápu, že potřebujete prodávat... Škoda.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít