Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vánoce a Nový rok jinak: Zkuste tyto české tradice

Vánoce a Nový rok jinak: Zkuste tyto české tradice

Vánoce a Nový rok jinak: Zkuste tyto české tradice

14. prosince 2020 od Karolína Valová

14. prosince 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Valová

Máte pocit, že se u vás doma svátky ubírají špatným směrem? Toužíte po čase klidu a pohody, bez shonu a stresu? Letos je ideální čas na změnu!
Co se vám jako první vybaví, když se řekne tradiční české Vánoce? Vůně oblíbené svíčky? Chuť cukroví? Tajné ochutnávání bramborového salátu? Nebo snad generální úklid, zběsilé běhání po obchodech, napjatý rozpočet a nervy z velkého množství návštěv a povinností? Vánoce už jsou skoro za dveřmi, tak zapomeňte na shon a spěch a pokuste se je navzdory všem omezením prožít klidně a tradičně v rodinném kruhu! Stejně jako to dělali naši předci. A můžete vyzkoušet třeba některé z následujících tradicí.

Vánočka jako symbol

Jedna z nejstarších tradicí je spojena s jídlem a měla by se péct v noci z 23. na 24. prosince. Už tušíte? Ano, správně, mluvíme o vánočce, která se u nás peče už od 16. století. Symbolizuje život, plodnost a svým tvarem připomíná Ježíška v peřince.

TIP: Pečení krásně provoní každou domácnost. Je-li vaše trouba právě teď studená, vyzkoušejte některou z vonných svíček, které můžete koupit na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Nejkrásnější vánoční dekorace

Ozdobené vánoční stromečky v Čechách nemají dlouhou historii, i přes to si bez smrčku, jedle nebo borovice plné třpytivých ozdob nebo tradičních ořechů a plátků sušených jablek a světýlek už neumíme Vánoce ani představit. Ať už zdobíte stromeček na začátku prosince, abyste si ho dlouho užili, nebo až na Štědrý den, zkuste i do této činnosti vnést tradici, kterou bude vaše rodina dodržovat. Kupujete-li živý stromeček, nechte ho vybrat děti. Co na tom, že větve nebudou dokonale rovné a husté? Pokud milujete rozmanité ozdoby, zkuste každý rok pořídit či vyrobit jednu výjimečnou, která pro vás bude mít speciální význam. Po několika letech budete moct při zdobení hezky vzpomínat. Krásnou tradiční dekorací je i betlém – z těsta, dřeva nebo papíru –, který byl původně jen v kostelech a teprve později se objevil v našich domácnostech.
Tip redakce:
Výroba vánočních ozdob může být skvělou aktivitou pro celou rodinu. Stačí vám k tomu třeba provázek, lepidlo, papíry a barvy nebo umělý sníh na dozdobení. A to vše najdete i na poslední chvíli v prodejnách Teta drogerie. Tak navštivte tu svoji! Užijte si čas strávený spolu a vyrobte s dětmi třeba vánoční řetěz z papíru nebo poskládejte vánoční hvězdu.

Štědrý den je tu!

Děti se konečně dočkaly a nás čeká mnoho příprav, které vyústí ve snad dokonalou štědrovečerní večeři bez nervů a chaosu. Přiloží-li každý člen domácnosti ruku k dílu, můžeme slovo „snad“ z předchozí věty rovnou vymazat a prožít tento den naplno. Hned za rozbřesku by měla hlava rodiny pověsit nové jmelí nad jídelní stůl, pod nímž si polibkem prý můžete zaručit věčnou lásku.

Máte-li pocit, že je toho na vás moc, neváhejte provonět svůj dům či byt éterickým olejem, který může zapůsobit jako přírodní antidepresivum a vrátit vás do pohody. Bergamot, santalové dřevo nebo třeba levandule jsou tou správnou volbou. Stačí nakapat tři až pět kapek Floré Bylinného esenciálního oleje levandule (koupit v e-shopu) do vody v aroma lampě a zhluboka dýchat. Úleva se dostaví velice rychle.
Tip redakce:
Toužíte-li po tradiční vánoční vůni, zapalte vánoční purpuru, což je aromatická směs bylin, třísek a koření, která se rozvoní hned, jak ji začnete nasucho pražit třeba na rozpálené pánvi nebo plotně. Dokonale váš domov provoní také vánoční františek.

Když jsou dárky rozdány…

Posezením u stromečku, obklopeného roztrhaným balicím papírem, to nekončí. Zkuste jako naši předci třeba věštit svoji budoucnost z olova nebo snadněji se tavícího rozpuštěného včelího vosku litého do studené vody. Nebo pouštějte tradiční ořechové lodičky se svíčkami, případně se těšte na hvězdičku v rozkrojeném jablku. Kromě Božího hodu, kdy má být ticho, klid a dostatek prostoru pro odpočinek, a Svátku svatého Štěpána se můžeme těšit na Silvestr, Nový rok a další tradice s těmito dny spojené.

Před tím, než přijde poslední den roku, bylo zvykem vyprat vše, co se dá. Vyměnit povlečení, vyprat všechno špinavé prádlo. Ale pozor, na Nový rok už nesmí viset čisté prádlo na prádelních šňůrách! V minulosti se tradovalo, že to znamená smrt blízké osoby.
Dříve se v tento den doháněly také po celý rok odkládané úkoly a lidé si mezi sebou odpouštěli a přáli vše dobré. Zkuste to letos pojmout podobně.

Nový začátek

Nový rok, tedy 1. leden, by měl být zasvěcen odpočinku, přemýšlení nad rokem uplynulým, bilancování a vyslovování předsevzetí. K obědu by se měla servírovat čočka. Nechutná-li vám zelená, vyzkoušejte lépe stravitelnou a výživově hodnotnou Semix Klíčenou čočku červenou lupínky (koupit v e-shopu).
 
Další novoroční tradici, tedy koledování a obcházení sousedů, aktuální situace příliš nenahrává, ovšem rozeslání s láskou vytvořeného originálního novoročního přání nic nebrání. Skvělou aktivitou je také ozdobení zavařovací sklenice, do které vhodíte složené lístečky s aktivitami, jež chcete během nového roku vyzkoušet, nebo s motivačními hesly, která vás povzbudí vždy, když vás bude něco trápit.
 
Pozor si dejte, pokud máte v plánu něco stěhovat. Říká se, že na Nový rok by se nemělo nic vynášet ven, jinak to bude v domě celý následující rok chybět.

Připravil/a pro vás Karolína Valová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít