Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Provoňte se k pohodě vánočními vůněmi

Provoňte se k pohodě vánočními vůněmi

Provoňte se k pohodě vánočními vůněmi

15. prosince 2016 od Eva Suchomelová

15. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Víte, že typické vánoční vůně mohou pomoci předejít stresu z vánočních příprav? Podívejte se s námi, jakými vůněmi se obklopit, abyste zvládly Advent i Vánoce v klidu a pohodě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Předvánoční čas byl původně časem zklidnění, zpomalení, usebrání. Lidé se připravovali na příchod Vánoc nejen navenek úklidem a přípravami dobrot a dárků, ale také jistou vnitřní, psychickou očistou. Jak by se naši předkové divili našemu dnešnímu shonu, stresu a hroucení se z množství povinností, které jsme si usmyslely splnit do okamžiku rozsvícení světýlek na vánočním stromku.

Dříve lidé měli také hodně práce a příprav, ale jednak si je dokázali rozložit v čase lépe, jednak jim ve zvládání, hlavně po psychické stránce, pomáhaly různé podpůrné zvyky a rituály. V neposlední řadě i typické vůně, které se s Vánocemi pojí. Možná vás napadne purpura a františky. Ovšem, i ty mají svoji nezastupitelnou roli. Ale co vůně koření, přidávaného do cukroví? A co aroma jablek, ořechů, mandlí a dalších dobrot? Stejně tak typická vůně kadidla v kostele se nespojuje s Vánocemi náhodou.

Když se na vůně podíváme z hlediska jejich působení na lidskou psychiku, zjistíme, že všechny výše jmenované na ni mají velmi pozitivní vliv. I samy o sobě, ale také jako spouštěč vzpomínek na krásné chvíle našeho dětství. Celkově tyto „vánoční“ vůně naplňují naši potřebu klidu, tepla, intimity a slavnostní výjimečnosti.

Jestli se chcete také bránit předvánočnímu stresu, začleňte do svojí kosmetiky přípravky s těmito vonnými ingrediencemi. Nemusíte nutně všechny, prostě si je vyzkoušejte na vzorcích parfémů či jiných kosmetických přípravků a pozorujte na sobě, jak na vás působí. Ty, které vám rozehrají spokojený úsměv na tváři a pomohou do duše vnést pokoj, jsou ty pravé zrovna pro vás.


Okořeňte to

Kdo pekl jako dítě s maminkou nebo babičkou cukroví, nikdy nezapomene na vůni vanilky, skořice, badyánu, kardamomu, hřebíčku nebo anýzu. Každé koření má něco do sebe, ale i tady platí, že je potřeba si vybrat takovou vůni, která vás neirituje. A to se může během života měnit. Pamatuji si, že mi vůně vanilky v dětství vadila, ale v dospělosti mi vždy připomene sladké bezstarostné chvíle. Skořice zas někomu navodí atmosféru vánočních trhů s přáteli a hrnečkem svařeného vína. Co na to říkají aromaterapeuti a parfuméři? Projděme si některé hlavní typy:

Vanilka

Tato cenná substance, často se vyskytující v parfémech, se získává z tobolek liánové orchideje. „V parfémech vytváří jemnou, svůdnou, téměř afrodiziakální složku, je sladká se smetanovým nádechem,“ uvádí expert na parfémy John Oakes ve své Zlaté knize parfémů. „Příliš velké množství obtěžuje, ale v orientální vonné kompozici dodává parfému hloubku.“ Vanilka uklidňuje, působí antidepresivně proti nespavosti a nechutenství, mírní nervozitu a napětí, což vše v předvánočním shonu oceníte. Nenadarmo přišla  v roce 1993 firma Coty s parfémem Vanilla Fields – slavila s ním okamžitý úspěch.

Skořice

Jako koření má silné prohřívací účinky a působí proti nachlazení, proto je zvlášť vhodná pro zimní období. I její vůně vyvolává pocit tepla, navíc povzbuzuje a funguje jako stimulant v intimním životě. Pokud jste si ji oblíbila a chcete si dopřát kromě parfému i jinou tělovou kosmetiku, která obsahuje extrakt ze skořice, nejprve proveďte test kožní snášenlivosti. Naneste malé množství na vnitřní stranu zápěstí. Pokud kůže nezčervená nebo nezačne svědit, je vše v pořádku. Skořice totiž silně prokrvuje pokožku a někdy může až vyvolat kožní reakci.

Hřebíček

Typické perníčkové koření pomáhá při svalovém vypětí a celkové slabosti, prohřívá a tiší bolest. Není vhodný pro osoby, trpící epilepsií, a v případě použití tělové kosmetiky s jeho obsahem se doporučuje provést kožní test. S oblibou se používá v kosmetice v kombinaci s dalšími vonnými složkami, jež vzbuzují pocit tepla a optimismu, např. jablko, švestka, mandarinka či květinové tóny, neboť svou vůní drží vše zároveň „nohama na zemi“.

Anýz

Extrakt ze semen miříkovité rostliny má svou skupinu oddaných příznivců, ale stejně tak velkou skupinu odpůrců. Specifická vůně má uvolňující účinky. Do parfémů se používá spíše výjimečně, ale její extrakt lze najít například v koupelích proti nachlazení.

Dobroty pro ústa i nos

Vánoce máme spojeny i s typickým ovocem či pochutinami. Již v koledách se zpívá o výslužce jablek, ořechů a oříšků. Patří k nim i med a v moderní době k nim přibyly pomeranče a mandarinky. Když to vztáhneme k vůním, jsou to ingredience evokující teplo, sladko, v případě citrusových aromat mají povzbuzující a stimulující efekt.

Jablka

Ve vůních mají dvě roviny. Jedna představuje čerstvou, šťavnatou kompozici. Druhá připomíná jablečný závin, pracuje s propojením aroma pečených jablek s kořením, jako je skořice, hřebíček a další. Každá žena si může vybrat přesně ten typ, který vyhovuje jejímu nosu.

Med, mandle a ořechy

Sladké a teplé tóny uklidňují a zkolébávají naše neustále zkoušené nervy. Kosmetika s obsahem medu, mandlí a ořechů či oříšků má samozřejmě velmi pozitivní účinky na naši kůži, ale nezanedbatelný je i její aromaterapeutický efekt.

Citrusy

Pomeranče a mandarinky nám svou jiskřivou, svěží vůní rozjasní pošmourné zimní a příliš krátké prosincové dny. Mají celkově uvolňující a osvěžující účinek, vůně mandarinky mírní migrénu, pomeranč působí antidepresivně. Obojí najdete v mnoha přípravcích tělové kosmetiky, ideální je například začít den se sprchovým gelem v jedné z těchto vůní.



Slavnostní nálada

Ne nadarmo přinesli tři králové Ježíškovi do Betléma mezi vzácnými dary kadidlo, myrhu a balzám. Dodnes jsou tyto ingredience považovány za vzácné. Patří mezi tzv. „staré vůně“, mají několik tisíc let dlouho tradici jako rituální vonné látky, které se pálily v chrámech už v antice jako tzv. vykuřovadla. Později to převzalo i křesťanství. Co se týče jejich účinků na lidskou mysl, výrazně zklidňují psychiku, dokážou pozitivně naladit a vyvolat atmosféru slavnostní výjimečnosti okamžiku. Z tohoto hlediska se k nim dá ještě přiřadit i ambra, která se také používá do orientálních parfémových kompozic.

Kadidlo

Nazývá se také olibanum a tvoří jej vonná pryskyřice z kůry stromu kadidlovníku. Vydává kořeněné, nasládlé aroma. Toto aroma má na lidský organismus relaxační a podle nejnovějších zjištění také antidepresivní účinky. „Pozorovali jsme při testech na myších, že u nich jedna složka pryskyřice kadidlovníku, incensol acetát, snižuje úzkost a způsobuje antidepresivní chování,“ uvedl ke studii z roku 2008 jeden z jejích spoluautorů, Raphael Mechoulam. Studii se věnoval mezinárodní tým odborníků z univerzity Johna Hopkinse a z univerzity v Jeruzalémě.

Myrha

Modrozelená pryskyřice pochází z mízy afrického stromu Commiphora a již ve starověku se pro své pozitivní účinky na trávení mísila s vínem. Rozšířené bylo také její pálení v chrámech při náboženských rituálech. Má i hojivé účinky na kůži, proto ji najdeme v přípravcích tělové kosmetiky. Vůně myrhy je ostrá, typicky „pryskyřičná“, zemitá a lehce nahořklá. Velmi často se ve vonných kompozicích mísí s kadidlem.

Ambra

Parfuméři rozlišují dvě ambry: rostlinného a živočišného původu. Ambra rostlinného původu je rozpuštěná pryskyřice mnoha druhů jedlí a vyznačuje se kouřovou, doutnavou a medově sladkou vůní. Vyvažuje v orientálních parfémech provokativní a řízné tóny bylin a koření. Vyvolává dojem uklidňujícího tepla. A přesně tuto ambru doporučujeme pro předvánoční naladění.

Ambra živočišného původu je vylučovaná z žaludku vorvaně a v parfémech funguje jako fixativ (tj. stabilizuje a „drží“ celou vonnou kompozici, aby si zachovala svůj charakter). Sama o sobě nepříjemně zapáchá, ovšem je dnes už tak vzácná, že ji nahradila syntetická forma. Ta navíc i docela přijatelně voní.

Ať už se rozhodnete pro kořenité, ovocné, anebo starobylé vonné složky, řiďte se vždy svým nosem a pocitem, který ve vás to které aroma vyvolává. Jedině tak splní zvolená vůně svůj účel a vy si užijete Vánoce bez stresu, zato v pohodě.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít