Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Mýty o používání tamponů a vložek

Mýty o používání tamponů a vložek

Mýty o používání tamponů a vložek

10. února 2022 od Jana Kantorová

10. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Menstruace je běžná záležitost v životě každé ženy. Menstruačních hygienických pomůcek existuje na trhu již celá řada. Mezi nejznámější a nejpoužívanější patří tampony a vložky. Bohužel o nich koluje mnoho nepodložených fám. Posvítili jsme si na ty nejznámější a vše uvedli na pravou míru.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mýtus č. 1: S tamponem se nelze koupat v rybníku

Hlavním plusem tamponu je, že i v období menstruace mohou ženy bez omezení sportovat a zároveň se i koupat. Panuje ale obecný mýtus, že používáním tamponu v rybníce nebo jezeře vzniká větší pravděpodobnost vaginální infekce. Podle odborníků ale zvětšené riziko nehrozí. Je ale potřeba (a to obecně při menstruaci) dodržovat pravidla pořádné intimní hygieny Malé množství vody se do pochvy sice dostane, ale pokud není zdravotně závadná, nemělo by to vyvolat žádné potíže. Tampon je tak po koupání v rybníce vhodné vyměnit dříve než obvykle, aby nedošlo k přemnožení bakterií. Podle odborníků nejlépe ihned po koupání. Lékaři se ale shodují, že se s infekcí, která by vznikla kvůli koupání se s tamponem, v ordinacích příliš nesetkávají. Mnohem více rizikové je pro vaginální mikroflóru koupání ve veřejném bazénu kvůli chloru. Ten totiž může narušit symbiózu bakterií, které pochvu přirozeně osidlují a může vzniknout např. mykotická infekce. Naopak koupání v moři se doporučuje, protože slaná voda funguje jako přírodní dezinfekce.

Tip redakce:
Máte-li potíže se zaváděním tamponů tak, aby vám byly po celou dobu užívání příjemné...nebo spíše, abyste je necítily, pak zvolte tampony s aplikátorem. Hodit by se vám tak mohly například
Tampax Pearl Compak tampony s aplikátorem (koupit v e-shopu)

tampón

Mýtus č. 2: Tampony se používají preventivně jako ochrana proti infekci

Na druhé straně se můžete setkat i s tvrzením, kdy ženy používají tampony preventivně při koupání v rybníku jako ochranu před možnou infekcí. Tento mýtus se navíc rozšířil ještě více ve chvíli, kdy se začaly vyrábět probiotické tampony, které měly přirozené prostředí v pochvě udržovat ve zdravém stavu. Podle lékařů nelze ale rozhodně doporučit používání jakýchkoli tamponů mimo období menstruace z preventivních důvodů.

Tip redakce:
Věděly jste, že ženy, které nechtějí používat žádné hygienické pomůcky, vyznávají tzv. freebleeding, tedy volné krvácení? V současnosti se ve světě stává tato metoda velkým hitem. Principem freebleedingu je úprava délky a síly cyklu pomocí stravy a schopnost zadržet menstruační krev a vypustit ji až na záchodě. K tomu je ale za potřebí trénink a silné pánevní dno.

 

Mýtus č. 3: Tampony se používají pouze ve dne


Tak toto je jeden z nejznámějších mýtů, které se týkají používáí tamponů. Hned na úvod bychom ale rádi toto tvrzení vyvrátili. V noci je krvácení obvykle slabší, a tak je možné nechat tampon zaveden po celou dobu spánku. Ihned po probuzení je ale dobré jej vyměnit. Rovněž je možné používat tampony po celou dobu menstruace. Dostatečnou absorbci krvácení zaručí  různé velikosti tamponů v závislosti na síle krvácení. 

Tip redakce: 
Jak už jsme si řekli, tampony lze používat jak ve dne, tak v noci. Jen je nutné myslet na jejich včasnou výměnu. Tedy, pokud je menstruace silnější, pak je měnit častěji, jakmile menstuace slábne, stačí vyměňovat v delších intervalech. Jen není dobré na to, že máte tampon zaveden zapomenout. To by mohlo vést třeba i k toxickému šoku. A stejně ta dobré není dobré zavádět tampon, když menstruaci nemáte. Není to vhodná pomůcka, která vás zbaví poševního sekretu. Naopak, takto použitý tampon by mohl poševní sliznici vysušit


vložky a tampony

Mýtus č. 4: Vložky mohou dráždit a způsobovat vaginální problémy

Běžné vložky i tampony většinou obsahují chlór, kterým se tyto pomůcky bělí. Někteří lékaři tak naznačují, že právě tohle stojí za problémy některých žen s často opakujícími se mykologickými záněty, svěděním a podrážděním pokožky. U citlivějších žen za těmito problémy opravdu mohou stát některé hygienické pomůcky, ale nelze takové tvrzení potvrdit a paušalizovat pro každou ženu. Vždy je třeba vzít v úvahu i to, jakou má žena hygienu, stravu, životní styl, zda nenosí oblečení ze syntetických materiálů, problémem je v současné době i nadužívání antibiotik apod.

Kromě toho vložky mohou způsobovat podráždění i samy o sobě – a to kvůli materiálům, ze kterých jsou vyrobeny. Vrchní vrstva je z viskózy nebo propylenu, uvnitř je absorpční jádro (absorpční pudry) a spodní vrstva je z nepropustného plastu. Právě kvůli poslední vrstvě pokožka nemůže dýchat, až desetkrát se zvyšuje vlhkost, a tím dochází k možnosti růstu bakterií. Proto je potřeba najít si vložky, které budou vyhovovat přímo vám a vaší pokožce. Pro citlivější ženy se tak hodí vložky Always Vložky s křidélky​ Cotton Protection Ultra Long (koupit v e-shopu), které vás ochrání a zároveň jsou k pokožce jemnější.

Tip redakce:
Odborníci právě kvůli chlóru, ze kterého mohou vzniknout další potencionálně nebezpečné látky, nedoporučují každodenní užívání tzv. intimních vložek. Podle některých odborníků mohou být problematické, ale při intimních potížích nebo končící menstruaci se rozhodně hodí. V takových  chvílích vyzkoušejte  ty neparfemované, třeba
Discreet Intimky Multiform prodyšné a neparfémované (koupit v e-shopu).
 

Mýtus č. 5: Vložky obsahují pesticidy

Na internetu se také objevila zpráva, že tampony a vložky s bavlněným absorpčním jádrem obsahují pesticidy, které by mohly způsobovat rakovinu. Není ale potřeba se stresovat. Pouze jeden italský výrobce používá jako absorpční jádro ve vložkách onu diskutovanou bavlnu, zbytek pak běžnou celulózu, která je nezávadná. Není tedy možné, aby vložky pesticidy obsahovaly. Evropští výrobci používají tzv. ECF celulózu s elementárním obsahem chlóru, který je v takovém množství lidskému tělu neškodný. Zároveň jsou i výrobci, kteří se chlóru vyhýbají úplně.


Mýtus č. 6: Uživatelky vložek jsou vystaveny riziku infekce i po menstruaci

V horkých letních dnech jsou intimní místa často vystavená nebezpečí se zapařit. I když nejde o markantní rozdíl, přesto jsou ženy při menstruaci, které používají vložky ohroženější než ženy s tamponem. Navíc podle některých odborníků jsou ženy i po skončení menses vystaveny vyššímu riziku vaginální infekce.

druh menstruační houby

Co víte o eko menstruaci aneb existují i jiné možnosti:

Možností, jak se chránit při svých dnech, je dnes už mnoho. Od menstruačního kalíšku, který je už většině žen známý, přes menstruační houbičku, ekotampony až po menstruační kalhotky a pratelné ekologické vložky. Všechny tyto metody ochrany najdete hlavně u žen, které vyznávají tzv. ekomenstruaci. I když jsou tyto pomůcky dražší a není jejich používání tolik rozšířeno, pravdou je, že na vaginální sliznici a okolní pokožku nemají povětšinou žádný negativní vliv.
 

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

6 komentářů k článku
Zuzana Růžičková 12.října 2018
Vyzkoušela jsem vložky, tampóny i ,,zázračný" kalíšek. Za mě jednoznačně tampóny Tampax s aplikátorem. Po ,,báječném,, lékařském silikonu jsem měla zdravotní obtíže a kalíšek mi nevyhovoval. Ale co člověk to názor. Ať každá žena používá co jí vyhovuje a je příjemné.
Lucie Syrovátková 11.října 2018
Ja si byla primo "nucena" kalisek koupit, protoze tampony mi způsobovaly svedeni a vytoky
Petra Janáková 11.října 2018
Zrovna se značkou Always mám nejhorší zkušenosti, co se týká zapářky... Mám naopak dobré zkušenosti s Bellou a Ria...
Romana Bališová 31.července 2018
Pojem “vyznavačna ekomenstruace” mě opravdu pobavil :D taky bych rada vyvrátila fakt, že například menstruační kalisek je dražší záležitost. Kupovala jsem si ten nejdražší, (protože je jinak tvarovaný a pro mě vhodnější) a spočívala jsem si návratnost za necelé dva roky, přitom jeho životnost je mnohem delší.
Romana Bališová 31.července 2018
Pojem “vyznavačna ekomenstruace” mě opravdu pobavil :D taky bych rada vyvrátila fakt, že například menstruační kalisek je dražší záležitost. Kupovala jsem si ten nejdražší, (protože je jinak tvarovaný a pro mě vhodnější) a spočívala jsem si návratnost za necelé dva roky, přitom jeho životnost je mnohem delší.
Michaela Pappová 31.července 2018
Možná by bylo fajn vyvrátit mýtus, že ekologické menstruační pomůcky jsou dražší. A co si v "redakci" představujete pod pojmem "vyznávání ekomenstruace"? To je nějaké schizma proti alternativním metodám?
Když si koupíte menstruační kalíšek za tři, čtyři stovky a používáte jej dva tři roky, tak je cena mnohem mnohem výhodnější než jednorázové tampony či vložky. A tím pádem i ekologičtější, ale to je snad jedině plus.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít