Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Léto a intimní partie. Víte, jak je udržet zdravé?

Léto a intimní partie. Víte, jak je udržet zdravé?

Léto a intimní partie. Víte, jak je udržet zdravé?

25. července 2017 od Jana Kantorová

25. července 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Každá žena chce, aby byl její klín dokonalý a zdravý. Mnohdy si ale na problémy s intimními partiemi zadělávají v teplém počasí samy nadměrnou hygienou a dalšími chybami. Víte, které to jsou a proč byste je neměly dělat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Horko, úzké džíny, případně mokré plavky nebo dlouhá jízda na kole, to vše může přispět k přemnožení kvasinek. „Třeba nadměrné mytí, časté používání voňavých sprchových gelů či nošení špatného spodního prádla může vyvolat mykózu nebo zánět močových cest,“ vysvětluje pro začátek gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu na Praze 7.


Pozor na časté mytí

 V létě se často dostanete do situace, že do sprchy zamíříte hned několikrát během dne. „Nadměrné mytí intimních partií, třeba třikrát denně, není zdravé. Dochází totiž k vysušování a podráždění pochvy,“ tvrdí MUDr. Gregorová. To se pak projevuje svěděním, až bolestí. Mnohdy se tak ženy trápí dlouho, protože gynekologové nejsou schopni jasně určit původ potíží, a tím je nadobro vyléčit. Podle odborníků stačí omývat intimní partie jedenkrát denně pomocí speciálních produktů. Pokud je už nutné sprchovat se denně víckrát, je dobré používat pouze čistou vodu.


Správně především

Stejné je to i různými mastičkami, výplachy apod., které v rámci svých letních problémů zařazujeme do kosmetické výbavy. „Všechno je potřeba používat s mírou a v případě jakýchkoli problémů se zeptat ošetřujícího gynekologa,“ radí odbornice. U mytí ještě na chvíli zůstaneme. Každá maminka malé holčičky zná mycí pravidlo „zepředu dozadu“. Dospělé ženy na něj už ale často zapomínají. „Otírání intimních partií tím správným směrem zabrání zanesení pochvy nežádoucími bakteriemi z konečníku. Problém vidím i v nošení tangových kalhotek, které se mohou při pohybu posouvat, a zanášet tak bakterie přímo do pochvy,“ dodává ještě gynekoložka.


Léto a intimní partie. Víte, jak je udržet zdravé?


Narušená obranyschopnost

Oblast ženských intimních partií je velice citlivá a převládá zde kyselé pH. Přirozená obranyschopnost těchto partií tak může být narušena i malými chybami, jako je třeba používání parfémovaných mýdel. „Produkty, které mají zásadité pH, narušují přirozené prostředí, dochází tak k přemnožení špatných bakterií na úkor těch tělu prospěšných. Následkem pak může být gynekologický zánět doprovázený výtokem, svěděním nebo pálením,“ říká gynekoložka. K mytí intimních partií by proto měly být používány pouze takové mycí prostředky, jež nedráždí a jsou přímo určeny pro tyto partie. „Takové produkty mají pH nastaveno tak, aby nenarušovaly kyselé vnitřní prostředí,“ dodává ještě odbornice s tím, že většinou speciální mycí gely či emulze obsahují ještě další složky, které nedráždí pokožku, ale rovnou o ni pečují.


Vynechte samoléčbu

Stejně jako muži, i ženy jsou na své intimní partie choulostivé, a tak se mnohdy potíže snaží vyléčit samy. To je ale velká chyba. „V případě problémů s pochvou je důležité, aby se žena při sebemenších potížích poradila s gynekologem. V četných případech volně prodejné prostředky nestačí a pro trvalé odstranění potíží je potřeba intimní část těla pořádně přeléčit,“ říká MUDr. Gregorová. Infekce se často objevují v období menstruace. Je tedy dobré se v tomto období více sprchovat, ale znovu dodržovat pravidlo používání sprchových přípravků jen jedenkrát denně.

 

Zajímavost:

Problém může způsobovat také nedostatečné chození na záchod. V zadržované moči je totiž větší obsah bakterií, které nedělají dobře močovému ústrojí, a mohou tím způsobit zánět močových cest, močového měchýře, či dokonce ledvin.


Pozor na infekci

Když už se intimní problémy objeví, je nutné specifikovat, o jaké potíže přesně jde. Ženám je nejznámější kvasinková infekce, která má za následek výtok a svědění a je způsobena přemnožením houby Candida, která si nejvíce pochutnává na cukru. „Právě proto je potřebné nastavit komplexní a většinou také dlouhodobou léčbu. Ta kromě antimykotických léků, které jsou volně prodejné v lékárnách, zahrnuje i nedílnou součást, a to je úprava stravy a nastavení tzv. protikvasinkové diety,“ vysvětluje lékařka a dodává: „Léčba prvotních příznaků spočívá v zavádění speciálních globulí do vaginy a mazání její podrážděné vnější části antimykotickými mastmi. V lékárně jsou speciální třídenní balíčky intenzivní léčby a dále je také možné používat výplachy vaginy. Samoléčba je možná, ale ve chvíli, kdy se infekce vrací (což není výjimečná situace), neustupuje nebo je žena v jiném stavu, je určitě nutné podstoupit lékařské vyšetření. Ženám, které opakovaně trápí mykotické infekce, je doporučena také speciální dieta.“


TIPY pro zdravý jídelníček:

·   Žena by měla zejména výrazně omezit cukry, bílou mouku, droždí a alkohol. Cukry ale nejsou pouze ve sladkostech, ale také v ovoci.
·   Upřednostňovat by se proto mělo kyselejší ovoce, tmavé celozrnné pečivo, zelenina (nekonzervovaná) a jogurty s živými kulturami.



Léto a intimní partie. Víte, jak je udržet zdravé?

 

4 tipy pro zdravý klín:


1. Stop intimních ubrouskům:

Neříkáme, abyste na ně úplně zanevřely, ale určitě to s jejich používáním nikterak nepřehánějte. Jejich používání narušuje vlhkost intimních míst, což může způsobovat záněty či vaginální mykózy.


2. Vybírejte vhodné spodní prádlo:

Důležitým kritériem při výběru spodního prádla není jeho krása (ačkoli, kdo by se nechtěl líbit), ale jeho prodyšnost. V případě ženských problémů je určitě vhodné nosit kalhotky ze 100% bavlny, protože syntetické látky mohou pokožku dráždit, neumožňují jí dýchat, což vede znovu k již zmíněným intimním potížím. Stejné je to vlastně i s upnutými džínami. „Snadno tak dochází ke kumulaci tepla a vlhka, což je úplně ideální prostředí pro množení bakterií,“ varuje lékařka.


3. Omezte používání slipových vložek:

Každodenní nebo velmi časté nošení slipových vložek neumožňuje pokožce v oblasti pochvy dýchat. Ještě větší problém může nastat ve chvíli, kdy začnete nosit parfémované vložky. Když už je nosit musíte, volte ty prodyšné. Co se týče vložek a tamponů, na trhu se objevily již speciální probiotické tampony nebo mastičky, které vyživují, zvláčňují, udržují hydrataci citlivých míst a předcházejí suchosti intimních partií.


4. Změňte stravu:

Intimní potíže vznikají i tehdy, obsahuje-li vaše strava velké množství cukru nebo bílé mouky. Tyto potraviny totiž narušují přirozenou flóru ve střevech, což může negativně ovlivnit také zdraví pochvy. 
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Elzbieta Hoření 3.srpna 2017
5. Důrazně dbejte na to, aby se váš partner před pohlavním stykem umyl.
Ve smegma pod předkožkou je mnoho původců různých zánětů a rakoviny čípku.
Bohužel tuto zásadu nikdo nikde nezdůrazňuje. Hlavně, že se ve velkém prodávají léky na léčbu různých zánětů. Přitom stačí tak málo, aby žena byla v pohodě a ušetřila velké peníze.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít