Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Low carb: 5 receptů pro štíhlé tělo

Low carb: 5 receptů pro štíhlé tělo

Low carb: 5 receptů pro štíhlé tělo

19. dubna 2022 od Lenka Knápková

19. dubna 2022 5 minut čtení
Připravil/a Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Plánujete zhubnout a být zdravější? Nízkosacharidové stravování vám s tím určitě pomůže. Nízkosacharidové stravování však není pouze dieta. Je to totiž životní styl, který je zaměřený na kvalitní potraviny a na omezení nezdravých polotovarů a rychlých cukrů.

Pokud se rozhodnete žít „low carb“, pak byste měli podle výživové specialistky Adély Skoupé dodržovat tyto zásady:
  • vyřadit veškeré sladkosti,
  • vyhýbat se alkoholu a slazeným nápojům,
  • ovoce omezit na jednu porci denně, jezte méně sladké ovoce jako borůvky, maliny,
  • klasické přílohy jako rýže, brambory, pečivo, těstoviny nahradit zeleninou a tzv. konjakovými těstovinami,
  • zařadit potraviny s vysokým obsahem bílkovin a zdravých tuků,
  • jíst ryby a kvalitní maso.
Tip redakce: Co je konjak a konjakové těstoviny?
Konjakové těstoviny se získávají z kořene rostliny zmijovce obecného neboli konjaku. Konjakové těstoviny mají nula procent tuku, nula procent cukru a téměř žádné kalorie. Tzv. glukomanan, který tyto těstoviny obsahují, v žaludku zvětší svůj objem (proto je důležité hodně pít při jejich konzumaci) a tím umějí zasytit na delší dobu. Konjakové těstoviny jsou velmi zdravé a také dietní, neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a jsou plné vlákniny. Pomáhají při snižovaní cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. Proto by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Zkuste třeba
Bitters Shirataki špagety slim (koupit v e-shopu).

Vyzkoušejte 5 receptů low carb, které vám budou chutnat!

 

Volská oka na ghí se slaninou a zeleninou

  • 2 vejce
  • 50 g kvalitní slaniny
  • lžíce másla ghí
  • okurka, mrkev, avokádo, rajče
  • sůl, pepř
Pánev rozehřejeme a na přepuštěném másle My Foods  Ghí (koupit v e-shopu) dáme smažit 2 vejce. Po chvilce přidáme proužky slaniny. Pánev nezakrýváme, a jakmile bílek chytá po okrajích zlatavý nádech, vejce i slaninu odebereme a okamžitě podáváme. Servírujeme s nakrájenou čerstvou zeleninou.

Chia mandlová kaše

V misce důkladně promícháme mandlové mléko s chia semínky, jogurtem, ovesnými vločkami, vanilkovým extraktem a lněným semínkem. Misku přikryjeme víčkem a směs dáme na noc do lednice. Ráno přidáme ovoce borůvky, mandle, trochu medu a špetku skořice.

Losos na salátu se slunečnicovými semínky s celozrnným toustem

Nejprve si připravíme salát. Listy polníčku omyjeme a osušíme. Nakrájíme papriku a vše promícháme v míse se zálivkou z citronové šťávy a medu. Salát osolíme a opepříme. Nakonec posypeme slunečnicovými semínky opraženými na pánvi. Filet z lososa (pokud možno i s kůží) potřeme olivovým olejem, posypeme hrubou mořskou solí a zprudka opečeme na pánvi. Nejprve kůží dolů cca 5 minut a pak otočíme a dopečeme další 3 minuty. Losos by měl být měkký, ale přitom křupavý.

Krémové houbové rizoto z květákové rýže s plátky vepřové panenky

Místo klasické rýže použijeme „květákovou“ rýži, kterou získáme rozemletím květákových růžiček v mixéru.
Květák rozebereme na růžičky a ty pak v sekáčku rozdrtíme na zrníčka velikosti rýže. Ponorný nebo klasický stolní mixér v tomto případě nepoužíváme, místo rýže by pak vznikla kaše. Polovinu hub nakrájíme na silnější plátky, druhou polovinu na kostičky. V pánvi rozehřejeme máslo a trochu olivového oleje a větší kousky hub opečeme dozlatova. Opečeme je z jedné i z druhé strany. Opečené houby vyjmeme a dáme zatím stranou. Snížíme mírně teplotu pánve a přidáme trochu olivového oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou šalotku, jakmile začne růžovět, vmícháme rozdrcený česnek a necháme krátce rozvonět. Přisypeme houby nakrájené na kostičky, osolíme a za častého promíchání necháme vyvařit tekutinu, kterou pustí. Houby ochutíme mletým kmínem, solí a pepřem. Do pánve nasypeme rozdrcený květák a osolíme. Stáhneme plamen a za občasného promíchání necháme zrnka květáku změknout. Květák není nutné podlévat, díky osolení pustí dost tekutin sám. Až bude květák příjemně měkký, přisypeme většinu parmazánu. Krátce povaříme do požadované hustoty. Ochutíme podle potřeby. Poté zprudka opečeme osolené a opepřené plátky panenky na olivovém oleji (cca 5 minut). Hotové rizoto doplníme na talíři opečenými plátky hub, posypeme parmazánem a petrželkou dle chuti a přidáme panenku.
Speciální recept od výživové specialistky Adély Skoupé:
 „Jedná se o studený, rychlý, ale plnohodnotný salát, který dodá potřebné množství vitaminů a výživných látek. Ryby mají vysoký obsah tuků a proteinů a můžete si je dopřávat bez výčitek.

Zeleninový salát s tuňákem a červenými fazolemi

120 g     tuňáka ve vlastní šťávě
50 g        červených fazolí ve sladkokyselém nálevu (bez nálevu)
50 g        cherry rajčat
80 g        mixu listových salátů
10 g        majonézy
20 g        vlašských ořechů
2 ks        Wasa Original Käckebrotu z žitné mouky (koupit v e-shopu)
 
Nejprve smícháme fazole, nakrájená cherry rajčata, mix salátů a vlašské ořechy. Poté přidáme majonézu, znovu promícháme a přidáme tuňáka.
Tip redakce:
Pokud vás přepadne chuť na něco sladkého, dopřejte si zdravější alternativu ve formě tyčinky
Keto tyčinky PRO-TE(BE)-IN Low carb lískový ořech  (koupit v e-shopu)vyšším obsahem vlákniny a zdravou energií. Nebo si můžete upéct bábovku či koláč ze speciálně namíchané směsi Topnatur Low Carb směs na pečení (koupit v e-shopu), která splňuje zásady low carb stravování. Tato směs je navíc bezlepková. Případně, pokud nestíháte, pak s sebou vždy mějte po ruce  Topnatur Low carb kaše mandlová (koupit v e-shopu), která je vhodná jak na snídani, tak na svačinu.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít