Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak holit citlivou a problematickou pleť?

Jak holit citlivou a problematickou pleť?

Jak holit citlivou a problematickou pleť?

22. srpna 2019 od Jana Kantorová

22. srpna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Holení citlivé či jinak podrážděné pokožky je sice komplikovanější, ale dá se zvládnout. Poradíme vám, jak na to.
Podrážděná pokožka či akné může trápit každého, a přesto se musí holit pravidelně. Ženy si většinou tvář neholí, zato pravidelně depilují svoji pokožku na celém těle. U citlivé pokožky ani to nemusí být nikterak příjemné. Poradíme všem, jak a čím se holit právě v případě, že vás trápí některý z těchto problémů.


Jak se projevuje citlivá a podrážděná pokožka:

  • Po holení svědí.
  • Objevují se pupínky a červené boláčky.
  • Chloupky zarůstají.
  • Může se objevit pálení.


Problematická pleť kdekoli na těle

Zrovna nedávno jsem na dovolené potkala ženu, která měla lýtka plná jizviček a bolestivých vřídků způsobených častým a neodborným holením. Citlivá nebo podrážděná pokožka může být kdekoli na těle. Ať už jsou to nohy, intimní partie, nebo třeba podpaží, které holíme asi nejčastěji, a tím ho ještě více dráždíme. V takovém případě je vždy lepší si s holením trochu pohrát. Zabere to sice více času, ale je dost možné, že se nepříjemným projevům podrážděné pokožky úplně vyhnete. Jak na to?
podpaží

1. Peeling před holením

Pro citlivou pokožku může být sice peeling jako takový nepříjemný, ale při pravidelném holení je potřeba ho čas od času podstoupit. Díky němu odstraníte starší vrstvy kůže, která pak nebude bránit rostoucím chloupkům. Jednoduše tak nebude docházet k jejich zarůstání a nevytvoří se bolestivá a zanícená místa. Peeling neprovádějte silně, spíše volte jemnější produkty s menšími kousky. Ideální může být i kombinace sprchového gelu a peelingu jako třeba NIVEA Creme Peeling Pečující sprchový gel a peeling.

2. Nahřejte se

Víte, jak mužům ve správném barber shopu nahřívají profesionální holiči tváře horkými ručníky, než je začnou holit? Má to svůj smysl, a to i při holení jiných partií na těle. Proto si před holením dejte horkou koupel nebo sprchu, která chloupky změkčí, aby nekladly žiletce odpor, takže vy nebudete muset tolik tlačit.


3. Holte po směru

V případě velmi citlivé pokožky se doporučuje holit chloupky po směru jejich růstu. Z jednoduchého důvodu, a to, že holení proti směru růstu způsobuje mnohem častěji podráždění pokožky.
holení nohou

4. Nezapomínejte na pěnu

A to pěkně hustou! I když si možná řeknete, že je to jen podpaží, i tady používejte při holení pěnu nebo gel. A navíc, vybírejte takové, které jsou bez zabarvení či parfemace. Protože i tyto přidané ingredience mohou pokožku podráždit. Ideální je vybírat gely určené přímo na citlivou pokožku s přídavkem například Aloe vera, jako je Gillette Satin Care Dámský gel na holení Sensitive.


5. Namažte se

Finálním krokem po holení by měla být hydratace. Můžete v podstatě použít jakýkoli hydratační tělový krém nebo také přírodní oleje či výrobky určené přímo pro extrémně citlivou pokožku. Zkuste třeba Dove Tělové mléko ve spreji s avokádovým olejem a extraktem z měsíčku lékařského nebo Mixa Baby & Adult Atopiance Zklidňující tělové mléko. V případě potřeby už se dají sehnat také krémy, které zabraňují zarůstání chloupků, nebo dokonce zpomalují jejich růst.
po holení
Tip redakce:
Po holení vysušte pokožku ještě nepoužitým ručníkem nebo jednorázovými papírovými utěrkami. Můžete tak zabránit přenosu nějaké infekce.


Proč dát vale žiletce?

Každodenní holení nemusí citlivé pokožce vůbec prospívat. A i když jsou dnešní žiletky k pokožce šetrné, protože mívají v sobě gel na holení, zvlhčující pásky či tělová másla, jako například Gillette Venus ComfortGlide Olay Dámský holicí strojek, existují i jiné možnosti. Jaké?
  • Pokud toužíte po epilaci, vyhněte se vosku nebo epilátoru. To není pro tento typ pokožky příliš vhodné. Mnohem šetrnější (i když taky vám nemusí svědčit) je cukrová pasta. Pomocí ní totiž trháte chloupky po směru jejich růstu.
  • Intimní partie pak můžete udržovat a zastřihovat, aby nedocházelo k častému dráždění. A to například s Gillette Venus Zastřihovačem linie bikin.
  • V neposlední řadě je pak možné zkusit trvalou epilaci pomocí laseru, která je vhodná kdekoli na těle.
holení nohou

Extra tipy navíc:

  • Od pupínků vás ochrání i dětský zásyp.
  • Vyhýbejte se deodorantům a parfémům ihned po oholení.
  • V případě holení intimních partií si jděte večer lehnout jen v noční košili a bez kalhotek, aby nedocházelo k mechanickému dráždění.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít