Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

Dejte si ovesné vločky: zbavíte se zácpy a zhubnete!

10. února 2023 od Petra Lamschová

10. února 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová

Ovesné vločky jsou taková obyčejná a opomíjená potravina. Přitom za pár korun můžete vykouzlit zázraky. Využít je můžete ke skvělým a lahodným receptům a jejich blahodárné účinky může zakusit i vaše pleť. Co všechno dokážou ovesné vločky?

Jak vznikají ovesné vločky?

Ovesné vločky vzniknou rozdrcením ovesných zrn. Jsou cenným zdrojem celé řady živin – především bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1 a B6, vápníku i železa. Snadno je strávíme a díky lehce rozpustné vláknině se po takovém pokrmu cítíme dlouho sytí. Kromě toho vláknina reguluje cholesterol, a tak vločky pomáhají snižovat krevní tlak. Vitaminy skupiny B zase působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

Co se stane, když budete jíst ovesné vločky každý den?

 
  • Budete mít plno energie, nejen když si je dáte k snídani.
  • Snížíte riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Vaše pleť se pročistí.
  • Vaše svaly získají porci bílkovin před cvičením či náročným dnem.
  • Zbavíte se problémů s trávením.
  • Hladina cholesterolu ve vaší krvi se sníží.
  • Oves má schopnost udržet pocit plnosti a tím pomůže regulovat váhu.
  • Působí proti vráskám, akné i unavené pleti.
  • U dětí jsou skvělé na velmi citlivou pokožku, v odvaru z vloček můžete vykoupat děti, které trpí na ekzémy.

8 receptů z ovesných vloček

NASLADKO

Banánové lívance z ovesných vloček

V tomto receptu ovesné vločky nahradí mouku.

Ingredience:
3 banány
3 vejce
3–6 lžic ovesných vloček
4Slim Čekankový topping slaný karamel (koupit v e-shopu) na dozdobení a oslazení
100 g bílého jogurtu
Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu) na smažení
Postup:
Banány rozmačkáme v misce vidličkou nebo je nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme vejce a vločky a promícháme. (Vločky můžeme také rozmixovat dohladka a použít místo mouky). Poté na pánvi rozpálíme lžíci kokosového oleje a lžící nebo naběračkou tvoříme na pánvi lívance. Pečeme z jedné a z druhé strany. Podáváme s bílým jogurtem a zakápneme čekankovým toppingem.

Tip: Můžete osvěžit také nakrájeným čerstvým ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

Jablečný crumble s ovesnou posypkou

Zde se nám ovesné vločky budou hodit jako vhodnější varianta na posypku rovněž místo mouky. Navíc ale budou krásně křupat.

Ingredience:
3 velká jablka
1 hruška
1 lžíce Druid Javorového sirupu (koupit v e-shopu)
mletá skořice
1 lžička másla
100 g ovesných vloček 
100 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
100 g másla
100 g třtinového cukru
Postup:
Troubu vyhřejeme na 190 °C. Jablka i hrušku zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do mísy, přidáme javorový sirup, skořici a promícháme. Zapékací misky vymažeme lžičkou másla a na dno dáme směs ovoce. To posypeme drobenkou, kterou jsme připravili z másla, ovesných vloček, mandlové mouky a cukru. Pořádně podrobíme a pečeme asi 25–40 minut podle velikosti misek, dokud nebude mít crumble křupavou krustu a nebude uvnitř bublat.

Tip: Místo jablek a hrušek můžete použít také třeba švestky.

Domácí zdravá granola


Ingredience:
1 balení ovesných vloček
10 lžic 4Slim Čekankového sirupu Originál (koupit v e-shopu)
6 banánů
100 g vlašských ořechů
100 g mandlí
Postup:
Ovesné vločky v míse smícháme s nastrouhanými banány, čekankovým sirupem a nasekanými ořechy a mandlemi. Vše důkladně promícháme a dáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme asi 30–40 minut na 160-170 °C. Ideální je, pokud granola křupe, ale pozor, nesmíte ji spálit, ideální je tedy péct třeba 30 minut na 170 °C, pak nechat v troubě vychladnout a pak ještě případně dopéct.

Tip: Po upečení můžete do granoly přidat lyofilizované ovoce, jako třeba maliny nebo jahody.

Nízkotučné jablečné muffiny s ovesnými vločkami


Ingredience na 12 muffinů:
300 g bílého jogurtu
200 g jablek
200 g jemných ovesných vloček
40 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
25 g  Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
30 g vlašských ořechů
30 g třtinového cukru
30 g Country Life Bio agávového sirupu (koupit v e-shopu)
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
2 vejce
ovesné vločky na ozdobu

K podávání:
150 g odtučněného tvarohu
80 g strouhaného jablka
skořice

Postup:
Smícháme ovesné vločky, mouku a prášek do pečiva. Přidáme nastrouhaná jablka, mleté nebo sekané ořechy, cukr, sirup, žloutky a jogurt. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Vznikne hustší těsto, kterým plníme formičky. Vršek každého muffinu posypeme vločkami na ozdobu. Pečeme přibližně 30 minut při 180 °C. Muffiny podáváme s tvarohem, do kterého jsme vmíchali strouhaná jablka a posypali ho špetkou skořice.
 
Tip: Místo sirupu z agáve můžete použít med.

Řecký jogurt s medem a granolou

 
50 g řeckého jogurtu
50 g bílého jogurtu 3%
7 g medu
15 g Topnatur Müsli srdcem belgická čokoláda & brusinky (koupit v e-shopu)
Oba typy jogurtů smícháme a ochutíme medem. Vložíme do mističek a posypeme granolou.
 
Tip:  Místo granoly použijte ovocnou nebo ořechovou müsli směs.

Meruňkové kuličky s ovesnými vločkami

 
10 g ovesných vloček
30 g nesířených sušených meruněk
10 g Mandlové mouky blanšírované (koupit v e-shopu)
pár kapek citronové šťávy a vody
Postup:
Ovesné vločky nasucho orestujeme na pánvi. Sušené meruňky pomeleme v masovém strojku nebo rozmixujeme. Přidáme mandlovou mouku, ovesné vločky, zakápneme citronovou šťávou a přidáme i trochu vody, aby se nám s hmotou lépe pracovalo. Vše zpracujeme a pomocí vlhkých dlaní tvoříme menší kuličky.
Tip: Místo meruněk může použít třeba také sušené švestky. 

Brokolicová pizza s ovesnými vločkami

Pizza do zdravého jídelníčku úplně nepatří, ale tuhle budete zbožňovat.

Ingredience:
1 menší brokolice
8 lžic ovesných vloček
2 vejce
1 stroužek česneku
250 g nastrouhaného sýra
trochu olivového oleje
Allnature Himalájská sůl růžová jemná (koupit v e-shopu)
rajčatový protlak nebo čerstvá rajčata
černé olivy
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Poté slijeme vodu, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme rozmixované ovesné vločky, 200 g  sýra, vejce, osolíme a promícháme. Můžeme přidat stroužek česneku. Z této hmoty utvoříme na plechu, který jsme předtím vyložili pečicím papírem, placku o velikosti talíře. Ale můžete tvořit i menší mini pizzy.  Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut na 180 °C.  Poté potřeme rajčatovým protlakem nebo poklademe plátky rajčat, přidáme bazalku a černé olivy a opět posypeme sýrem. Dáme znovu zapéct ještě na 15–20 minut.

Tip: Těsně před dopečením ještě můžeme poklást kolečky mozarelly, případně přidat nakrájené prosciutto.
 

Zdravý chlebík s ovesnými vločkami

 
Ingredience:
1 ks Topnatur Low Carb směsi na chléb (koupit v e-shopu)
100 g ovesných vloček
50 g lískových nebo vlašských ořechů
Allnature Himalájská sůl růžová jemná (koupit v e-shopu)
Postup:
Do misky dejte směs na chléb, přidejte vločky, pražené lískové nebo vlašské ořechy, které můžete nasekat na menší kousky. Vše promíchejte. Poté v další míse vyšlehejte 4 vejce do pěny, přidejte  150 g smetanového jogurtu a poté promíchejte se sypkou směsí. Ze směsi tvořte chléb nebo bulky. Pečte v troubě na 170 °C asi 60 minut v případě, že jde o chleba. Pokud budete péct bulky, pečte asi polovinu času.
Tip: Před pečením můžete pro ozdobení  chléb či bulky posypat ovesnými vločkami a oříšky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Petra Lamschová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Milena Špačková 6.ledna 2024
Proč se skoro ve všech článcích (nejen tady) pořád zdůrazňuje, jak se po něčem zhubne? Já například celý život potřebuju udržovat si váhu a nezhubnout ani o kilo. Nedávno jsem ztratila 9 kg z nejsmutnějších rodinných důvodů. Přibírat budu nejmíň 3/4 roku. Celý život si hlídám, abych si udržela aspoň tu určitou váhu, protože několik kg jsem schopna kdykoli ztratit během týdne. Sklony k hubnutí mám asi v DNA. Rozhodně nejsem sama, je hodně lidí, kteří hubnout nehodlají. Nejhůř se takové nadpisy asi čtou těm, kdo jsou hubení třeba kvůli nemoci a radostné nabádání k hubnutí je může jen deprimovat. Nemusíte u každého receptu radostně hlásit, jak se po něm hubne. On si to nejspíš každý umí vyložit, snad každý známe kalorické potraviny, v čem je hodně tuku a cukrů atd.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít