Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co prozradí nehty o vašem zdraví?

Co prozradí nehty o vašem zdraví?

Co prozradí nehty o vašem zdraví?

31. března 2019 od Jana Kantorová

31. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Lámou se vám nehty? Třepí se? Máte na nich bílé skvrnky? Tyto problémy mohou vypovídat o vaší celkové kondici a zdraví. My ale máme řešení. Jaké?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Nehty jsou zrcadlem vašeho zdraví, a proto je primárně nutné o ně pečovat. Důležité je ale říci, že změny na nehtech mohou znamenat nějaké onemocnění, ale také vůbec nic. Pro začátek si pojďme tedy říci, jak vlastně zdravé nehty vypadají. Nehty vyrůstají z nehtové lůžka a kousek živého nehtu, který bývá vidět jako bílý oblouček, se nazývá půlměsíc. Nehtová kůžička není jen tak, ale chrání základnu i strany samotného nehtu tím, že utěsňuje lůžko před bakteriemi. Zdravé nehty jsou slabě růžové, bez záděr na kůžičce a jejich povrch je hladký a jemně lesklý. Jakékoli rýhy, vyvýšeniny, jiné zbarvení či roztřepení značí nějaký problém a mohou vypovídat hodně o vašem zdraví.
 
Tip redakce:
Věděli jste, že každý prst na ruce odpovídá určitému orgánu v těle? Palec mozku a lebce, ukazováček plicím, prostředníček tenkému střevu, prsteníček ledvinám a malíček srdci.

 
zdravé nehty

Prozkoumejte svoje nehty

Před tím, než zmíníme nejčastější problémy s nehty, které vás mohou potkat, a navrhneme jejich řešení, si je důkladně prohlédněte. Všímejte si linií nehtů, jejich tvaru a barvy. Zjistěte také, jestli jsou pružné a pevné, jak moc se lámou a třepí. Hledejte prohlubně, křivky či vyvýšeniny. Všímejte si i nehtové kůžičky okolo. Jakmile zjistíte, co přesně vaše nehty trápí, můžete začít proti problému bojovat. Zevnitř i zvenčí. Poradíme vám jak.
 
prohlížení nehtů

1. Zažloutlé nehty

Takové zbarvení nehtů může být způsobeno několika důvody. S přibývajícím věkem mohou nehty přirozeně žloutnout, další příčinou může být také kouření a dále za tím může stát i časté lakování či aplikace umělých nehtů. Zažloutlé nehty mohou být zapříčiněny také plísňovou infekcí či v těch nejhorších případech mohou souviset s vážnějšími chorobami.
 
Řešení: Dopřejte svým nehtům odpočinek, aby měly šanci se zotavit a daný problém zmizel. Kdyby docházelo ke zhoršování stavu nehtů, jako je lámání, třepení, nebo dokonce slézání, je potřeba navštívit lékaře.

 
2. Lámající se a křehké nehty

Suché a křehké nehty patří mezi ty nejčastější problémy, které ale mohou být způsobeny hned několika příčinami. K lámavosti může dojít například vysušením nehtových plotének kvůli častému namáčení v chlorované vodě, používáním odlakovače, mytím nádobí bez rukavic, používáním chemikálií nebo pobytem v prostředí s nízkou vlhkostí.
 
Řešení: Důležitá je hydratace nehtů. Ideálně produktem, který obsahuje kyselinu hyaluronovou, glycerin nebo bambucké máslo. Dále si také dopřejte doplňky stravy jako například biotin. Vyzkoušejte třeba miss sporty Lak na nehty Nail Expert 5 v 1 Péče o nehty, Indulona Intensive Care Zpevňující krém na ruce a nehty nebo Topvet Balzám na nehty s bambuckým máslem.
 
péče o nehty

3. Boulení nehtů

Mezi nehtem a nehtovým lůžkem by měla být prohlubeň tvořící úhel 160 stupňů. Jakmile tam není a objevíte spíše vybouleninu, pak se nehty mohou začít křivit. A to může být známkou onemocnění jater nebo ledvin.
 
Řešení: V tomto případě si raději zajděte na konzultaci k praktickému lékaři, který udělá potřebné testy, aby onemocnění vyloučil.

 
4. Bílé skvrnky

Říká se, že bílé flíčky mohou znamenat malé množství vápníku, ale většinou jde pouze o důsledek menšího zranění. Stačí jen, když se praštíte do nehtu, a bílá skvrnka je na světě. Mohou být také znakem nadměrného hromadění kyseliny močové v těle či nedostatku železa.
 
Řešení: Vyzkoušejte doplňky stravy, kterými zevnitř dodáte tělu potřebné živiny pro posílení nehtů a zlepšení jejich vzhledu, například MaxiVita Exclusive Hloubková kúra pro krásné vlasy, nehty a pleť Forte+.
 
bílé skvrnky

5. Rýhy na nehtech

Podélné linie či rýhy na nehtech mohou ukazovat špatné vstřebávání živin v trávicím traktu, oslabení organismu a objevují se také u kuřáků. Naopak příčné rýhy jsou důsledkem dlouhotrvajícího onemocnění (jako třeba artritida nebo lupénka), špatné výživy bez vitaminů či zranění nehtu.
 
Řešení: V prvé řadě se zaměřte na pestrou stravu. Nebojte se také doplňků stravy a dopřejte nehtům speciální péči například v podobě Eveline Cosmetics Nail Therapy Professional SOS multivitaminový kondicionér s vápníkem.

 
6. Různé tvary nehtů

Vypouklé nehty, které připomínají paličky, mohou ukazovat na oslabené plíce a srdce. Lžičkovitý tvar nehtu zase ukazuje na nedostatek železa. Zakřivené konce nehtů zase poukazují na nedostatek vitaminu B12.
 
Řešení: Oslabené nehty a jejich zakřivení je možné spravit správnou péčí a výživou.

 
7. Problém s kůžičkou

Pokud je nehtová kůžička zarudlá a opuchlá, často se v ní dělají záděry, pak může jít o zánět nehtového lůžka. Ten může způsobit infekce po běžném zranění nebo může značit nějaké vnitřní onemocnění (např. lupus) a je dobré problém konzultovat s lékařem.
 
Řešení: Dopřejte nehtům i kůžičce extra výživu, a to například produkty Gabriella Salvete Nail Care Olej na nehty & nehtovou kůžičku 03 nebo Eveline Cosmetics Nail Therapy Professional Regenerační elixír na kůžičku a nehty.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít