Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Chcete dostat 5 kg dolů? Zbavte se přebytečné vody v těle

Chcete dostat 5 kg dolů? Zbavte se přebytečné vody v těle

Chcete dostat 5 kg dolů? Zbavte se přebytečné vody v těle

2. června 2022 od Marta Pušová

2. června 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Boj s nadměrným zadržováním vody v těle svádí řada z nás. Důvodů může být řada, od hormonálních výkyvů přes špatnou stravu po paradoxně nedostatek tekutin. Odvodnění může vést k úbytku váhy až o několik kilogramů. Jak ho ale docílit a co vlastně zavodnění organismu způsobuje?

Co způsobuje zadržování  vody v těle?

1. Nevyzpytatelné hormony a léky

  • Některé léky mohou způsobovat nadměrné zadržování vody v těle. Jedná se například o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak.
  • Ženám v období menopauzy často otékají zejména kotníky a zápěstí. Souvisí to s poklesem hladiny ženských pohlavních hormonů, v jehož důsledku se v těle ženy v této době zadržuje větší množství vody. Důvodem může být i snížená pružnost cév. Pomáhají například přípravky s výtažky z ginkgo biloby, které rozšiřují tepny.

2. Nedostatek tekutin

I když se může zdát, že další pití vody je při jejím nadměrném zadržování v těle nesmyslné, opak je pravda. Vypitím šesti až osmi sklenic vody denně tělu pomůžete zbavit se nadbytečné soli a již zadržované tekutiny. 

3. Špatná strava

Na vině může být také nevhodná strava, především nedostatek potravin bohatých na draslík. Tento minerál totiž reguluje množství tekutin v těle. Do jídelníčku je kvůli jeho důležitosti potřeba zařazovat zejména banány, sušené meruňky, bílé fazole, pastiňák, řepu, avokádo, jogurty atd.

Příznaky nadměrného zadržování vody

Otoky patří mezi nejběžnější projevy zavodnění organismu, především následkem špatného proudění lymfy v těle a žilní nedostatečnosti. Dále se může projevit nevysvětlitelný hmotnostní přírůstek, oteklé břicho, klouby nebo prsty na rukou, celulitida, nadměrné pocení, změny krevního tlaku, srdeční a dechová nedostatečnost. Může vám také dělat problémy zhubnout.
Tip redakce:  Test na zadržování vody
Pokud chcete zjistit, jestli je váš organismus extrémně zavodněný, udělejte si test. Stiskněte chodidlo, kotník nebo lýtko pomocí pomalého, stálého tlaku palcem. Je-li otok přítomen, na kůži se objeví brázdičky podobné těm, které vidíte na prstech, když jste byli dlouho ve vaně nebo ve sprše. Odborné hodnocení k určení příčiny otoku nohou je však stále nezbytné.

 Co dělat, když vaše tělo zadržuje vodu?

  • Zadržuje-li vaše tělo vodu, je to jeho obranná reakce. Tvoří si zásoby vody na horší časy, protože má pocit, že jí dostává málo. Dodejte mu víc tekutin a budete se cítit i vypadat lépe. Dopřát si můžete i čaj a kávu, které působí diureticky, do své denní spotřeby vody je ale nepočítejte, protože tělo dehydrují.
  • Pomůže také omezení soli v jídelníčku. Denní příjem sodíku by neměl překročit 2000–2500 mg (což je asi 5-6 g soli), aby správně fungoval metabolismus a tělo nezadržovalo vodu. Jídla proto dochucujte raději bylinkami a kořením.
Tip redakce:
Při nákupu potravin dávejte pozor na skryté zdroje soli, jako jsou například konzervy, polotovary nebo uzeniny.
  • Doplňte hořčík. Zkuste Vitar Biologicky aktivní hořčík doplněk stravy ( koupit v e-shopu). Hořčík nebo magnezium patří mezi důležité minerály, podílí se na více než 300 enzymatických reakcích, které jsou důležité pro správné fungování těla. Zvýšení příjmu hořčíku přispívá ke snížení retence vody. Podle odborníků prý 200 mg hořčíku denně snižuje zavodnění u žen s premenstruačním syndromem.
  • V premenstruačním období zařaďte do jídelníčku banány, brambory, vlašské ořechy, maso, ryby, vejce, fazole a celozrnné výrobky. Nejenže se vyhnete slabosti, podráždění a nepříjemným kožním projevům, ale vaše tělo nebude zadržovat nadměrné množství vody. Může za to vitamin B6. Pokud by ho mělo vaše tělo málo, pak ho doplňte třeba pomocí GS Magnesium + vitamin B6  (koupit v e-shopu).
  • Pokud chcete zhubnout a zbavit se přebytečné vody, neobejdete se bez cvičení. Ideální je třeba jóga, která je pro organismus jemná a dokáže něco udělat minimálně s oteklými končetinami. Na odvodnění působí také masáže, nejlépe ruční lymfatické, případně lymfodrenáž.
  • Vyzkoušet můžete také vypocení – jde o jeden z nejrychlejších způsobů, jak se dá nadbytečné vody zbavit. Pokud pro vás sauna a pára není problém, pobuďte uvnitř půl hodiny a zapoťte se. Vyplavíte tak z těla všechny toxiny a vodu. V sauně byste neměli zůstávat déle než půl hodiny, aby nedošlo k dehydrataci.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít